Güncel

F Oturumu 424. Hafta | Hasta tutsak İsmail Yılmaz serbest bırakılsın!

Hasta tutsakların özgürlüğü için yapılan F oturumunun 424. Haftasında, siyasi tutsaklara yönelik ayrımcılığa dikkat çekildi

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu tarafından gerçekleştirilen F Oturması’nın 424. haftasında, hasta tutsak İsmail Yılmaz’ın durumuna dikkat çekildi. Bu haftaki açıklamayı okuyan Hatice Onaran, “Covid-19 salgını nedeniyle her gün yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bu süreçte, hapishaneler konusunda endişe ve kaygılarımız her geçen gün artmaktadır” dedi.

“Hapishanelerde karantina uygulamaları olarak, aile ziyaretleri başta olmak üzere birçok kısıtlama ve hak gaspları titizlikle hayata geçirilirken; tedbir ve koruma amacıyla ciddi bir adım atılmamıştır. Haftada 2 kez onar dakikalık telefon görüşmeleri bile hapishane idarelerinin keyfiyetine bırakılmıştır. Mahpusların en temel hak ve özgürlükleri konusunda hiçbir insani uygulamaya tanık olamadık. Üçüncü kez uzatılan görüş yasakları ile içeriden haber-bilgi almaya kapatılan hapishaneler için aileleri ve insan hakları savunucuları bir kez daha endişeli bekleyişle baş başa bırakılmışlardır” diyen Onaran, şöyle devam etti:

“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın”

“Hapishaneler konusunda birinci derece sorumlu olan Adalet Bakanlığı, Türkiye Hapishanelerinde nasıl bir koruma ve tedavi uygulandığını, yemek ve beslenme konusunu ve özellikle salgın sürecine dair nasıl bir çalışmanın yapıldığına dair hiçbir açıklama yapmamaktadır. 28 Nisan tarihindeki açıklamasında, 4 hapishanede ve 120 mahpusa korona tanısı konduğunu belirten bakanlık, ailelerin endişe ve kaygı dolu bekleyişini daha da çoğaltmıştır.”

“Özellikle politik mahpuslara karşı düşmanca yaklaşımların arttığı; temizlik, hijyen ve önlem açısından gerekenlerin yapılmadığı şikayetlerinin yanı sıra hücre ve odalar kapasitesinin çok üzerinde mahpus sayısına sahip olmaya devam etmektedir” diyerek hasta tutsak İsmail Yılmaz ile birlikte yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumdaki tüm mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu