EmekGüncel

Koç hastanesi işçilerinin direnişinde kazanım

Devrimci Sağlık İş sendikasına üye oldukları için işten atılan Koç Üniversitesi Hastanesi işçilerinin direnişi 21. gününde kazanımla sonuçlandı.

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde sistematik hale gelen tacize ve mobbinge, ağır çalışma koşullarına, taşeron çalışmaya ve düşük ücret dayatmasına karşı sendikalaşınca işten atılan işçilerin 20 gündür süren direnişi kazanımla sonuçlandı. Yönetimle sendika arasında yapılan görüşmelerin ardından işçilerin de ortak kararıyla direniş sonlandırıldı.

İşçiler son kez hastane önünde bir araya gelerek kazanımlarını ve direnişi sonlandırdıklarını duyurdu.

Hastane önünde yapılan eyleme çeşitli sendikaların temsilcileri DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm katıldı.

Özellikle kadın işçiler için çalışmayı dayanılmaz hale getiren tacizci müdür işten atıldı. İşçilere hırsız muamelesi yapan ve onurlarını kıran üst ve çanta arama uygulaması zaten direniş sürerken fiilen ortadan kalkmıştı. Görüşmelerde de dile getirildi. Bir poşet çayla dışarı çıktığı için hırsızlıkla suçlanan ve Kod 46’yla, yani hırsızlık suçlamasıyla tazminatsız olarak işten çıkarılan işçinin çıkış kodu değiştirilecek. Kıdem ve ihbar tazminatlarıyla birlikte işçilere sendikal tazminat da ödenecek. İşçiler toplamda 16 maaş tazminat alacak.

Yapılan açıklamada direnişe destek veren, dayanışma gösteren herkese teşekkür edildi. Okunan basın açıklamasında, “Koç Üniversitesi Hastanesi’nde taşeron çalışmaya, tacize, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı örgütlenen ve sendikamıza üye olan işçiler 16 Kasım’a kadar çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldı. Hem hastane içerisindeki bazı sorunların çözümü hem de işten atılan üyelerimizin geri dönmesi talebiyle hastane önünde yaptığımız bir basın açıklaması ile direnişe başladık. Koç Üniversitesi Hastanesi direnişimiz konfederasyonumuza bağlı sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerin, kadın örgütlerinin dayanışmasıyla bugün 21. Gününü tamamladı” denildi.

Açıklamada, “Bu süreçte sendikamız Hastane Başhekimi Erdal Aksoy ve, Koç Holding temsilcisi ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’la görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde taşeron sağlık işçilerinin çanta ve üst aramasının durdurulması kabul edilerek aynı gün çanta arama uygulamasına son verildi. Sendikamız Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’yla Hastane Başhekimi Erdal Aksoy’la yapılan bir sonraki görüşmede tacizci müdürün hastaneyle ilişkisinin kesildiği bilgisi doğrudan Başhekim tarafından sendikamıza verildi” şeklinde direnişin kazanımlarına dair aktarımlar yapıldı.

Açıklamada devamla, “Koç Holding’le yapılan görüşmelerde direnen 4 üyemizin hastaneye işe iade edilmesi konusundaki müzakeremiz sürerken Holding’in “bir başka iş yerinde işe iade” konusundaki teklifi kabul etmediğimizi ilettik. 21 günün sonunda geldiğimiz son aşamada direnen üyelerimize sendikal tazminat dahil olmak üzere 16 maaş tazminat ödenmesini, daha önceden ödenen kıdem ve ihbar tazminatlarındaki eksikliklerin giderilmesini, ödenecek tazminatlardaki vergi yükümlülüğünü işverenin üstlenmesini, hırsızlık suçlamasıyla işten çıkarılan işçi arkadaşımızın kodunun düzeltilmesini ve ihbar-kıdem-sendikal tazminatlarının aynı şekilde eksiksiz yatırılarak hak kaybının giderilmesini sağlayacak şekilde anlaşmaya vardığımız müzakereleri ve dolayısıyla Koç Üniversitesi Hastanesi direnişimizi sonlandırıyoruz.” denildi.

“Dayanışma güç verdi”

Açıklamada, “Dayanışmasıyla direnişimize güç veren öncelikle çayıyla çorbasıyla, sıcakkanlı misafirperverliğiyle direnişi sarıp sarmalayan Topkapı halkına ve esnafına, tacizci müdür karşısında direnciyle yanımızda olan kadınlara, Türkiye’nin dört bir yanında sesimize ses olan işçilere, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine, siyasi partilere teşekkür ediyoruz.

Sağlık hizmetinin bir bütün olduğunu ifade eden ve direnişimize güç veren İstanbul Tabip Odası yönetimine ve üyelerine teşekkür ediyoruz.

Direniş sürecinde her an uluslararası alanda dayanışmasını hissettiren Uluslararası örgütümüz EPSU ve PSI’ya ayrıca teşekkür ediyoruz.

Burada sadece işten atılan Koç Üniversitesi Hastanesi işçileri olarak değil aynı kaderi paylaştığımız özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık işçilerinin yaşadığı sorunları anlatmaya çalıştık. Bu vesileyle özel sağlık kuruluşlarında, vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışan sağlık işçilerini kaderine razı olmak yerine sendikalı olmaya DİSK/DEV SAĞLIK İŞ’e üye olmaya davet ediyoruz.

Bu direniş ve bu direnişten elde ettiğimiz kazanımlar kendi gücüne ve sendikasına güvenen sağlık işçilerinin kazanımıdır.

Direnişin gücüyle birlikte;

  • Koç Üniversitesi Hastanesi’nde artık işçi arkadaşlarımıza çanta ve üst araması yapılmıyor.
  • Tacizci müdür hiçbir şey olmamış gibi işinin başında değil; hastane sağlık işçisi kadın arkadaşlarımız için artık daha güvenli bir işyeri.
  • Koç Üniversitesi Hastanesi’ndeki sağlık işçilerinin sesi artık daha gür, daha güçlü.

Tüm kazanımlarımızın takipçisi olacağız. Koç Üniversitesi Hastanesi’ne sendika girecek, sağlık işçileri kazanacak.” şeklinde sona erdi.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu