DünyaGüncel

1986 yılından bu yana hapishanede olan FHKC’li tutsak Velid Dakka hayatını kaybetti

Kanser hastası Filistinli tutsak Velid Dakka’nın, İsrail hapishanelerinde onlarca yıl süren tutukluluğunun ardından hayatını kaybettiği açıklandı.

Tutsaklara Destek ve İnsan Hakları Derneği bugün yaptığı açıklamada, 62 yaşındaki Dakka’nın Tel Aviv’in 15 kilometre (9,3 mil) güneydoğusunda bulunan eski adı Assaf Harofeh Tıp Merkezi olan Şamir Tıp Merkezi’nde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Dakka’nın sağlık durumunun, ağır zatürre ve akut böbrek yetmezliğinden muzdarip olarak hastaneye kaldırıldığı Mart 2023’ten bu yana dramatik bir şekilde kötüleştiği belirtildi. Bir yıl önce Dakka’ya, vücudun normal kan hücresi üretimini bozan nadir bir kemik iliği kanseri türü olan myelofibrozis teşhisi konmuştu.

Dakka, durumunun hızla kötüye gitmesinin ardından Nisan 2022’de Aşkelon’daki Barzilai Hastanesi’nde akciğer ameliyatı geçirdi. Sağ akciğerinin büyük bir kısmı alındı.  Addameer’e göre, Dakka bir ay önce felç geçirdi.

Dakka 25 Mart 1986’da bir grup yoldaşıyla birlikte bir İsrail askerini hedef alan bir Filistin direniş operasyonuna katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Bu nedenle direnişçilerin hepsine ömür boyu hapis cezası verilmişti. Dakka, İsrail hapishanelerinde en uzun süre tutulan tutsaklardan biriydi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu