Güncel

1996 1 Mayıs’ında katledilenler Kadıköy’de anıldı

1996 1 Mayıs'ında katledilen Hasan Albayrak, Dursun Adabaş ve Yalçın Levent, vuruldukları yerde polis engeline rağmen anıldı.

İstanbul: 1 Mayıs’ta katledilenler işçi ve devrimciler için yapılan anmalar sürüyor. DİSK, KESK TMMOB, TTB, ESP, Partizan, DAF, Devrimci Hareket ve Halkevleri’nin de içinde bulunduğu kitle bugün Kadıköy’de, 1 Mayıs 1996’da katledilen Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent’i katledildiği yerde andılar. Yapılan anma öncesi polis, kitleyi taciz ederek eylemi engellemeye çalıştı.

3 ismin vuruldukları belediye otoparkında bir araya gelen aralarında HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm de bulunduğu kitle, polis engeli karşılaştı. Polisler koronovirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle İstanbul Valiliği’nin aldığı yasak kararını göstererek anma yapılmasını engellemek istedi.  Bu nedenle tartışma yaşandı.
Engelleme girişimlerine rağmen yapılan anmada konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)  İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, ülkenin birçok yerinden kitlelerin alana gitmek isterken 3 işçinin bu noktada öldürüldüğünü hatırlattı.
Salgın nedeniyle bu sene kitlesel bir kutlama yapılamadığını söyleyen Akçelik, “Buluşamasak bile tüm Türkiye 1 Mayıs’ta da işçi ve emekçilerin bu düzenin değişmesine karşı tavrının tanığı olacak. Salgın ile birlikte bu iktidarın çürümüşlüğü, iktidar ile halk arasındaki uçurum bir kere daha ortaya çıktı. İşten çıkarmaların yasaklanması, ücretsiz izin uygulamalarının kaldırılması, çalışanların hak kaybı yaşamasına yönelik yasal düzenlemeler beklenirken iktidar fiili ve yasal uygulamalar ile sermayedarların  çıkarlarını koruyor” dedi.
Kamu ve özel hastanelerde ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini belirten Akçelik, iktidarın bu süreçte nitelikli doğal alanların statüsünü değiştirdiğini, ranta açtığını ve inşaatlara başladığına dikkat çekti.
Kredilerin faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerekirken, iktidarın halka hizmet götürmek isteyen belediyeler ile uğraştığını ifade eden Akçelik, “Bu düzen artık çürümüştür. Yeni bir toplumsal düzeni bilimle emekle kurmak için 1 Mayıs akşamı 21.00’de bulunduğumuz her yerde bu talebi haykıracağız. Birliğimizi ve gücümüzü tüm Türkiye’ye göstereceğiz” diye konuştu.
Anma katılımcıların 3 işçinin vurulduğu yere karanfil bırakması ile son buldu.

Ne olmuştu?

1996 İstanbul 1 Mayıs’ında polisin kitleye ateş açması sonucunda Proleterya Partisi militanı Dursun Adabaş şehit düştü. Ardından yardıma gelen Hasan Albayrak da polis kurşunlarına hedef oldu. Daha da büyüyen çatışmaların ardından Sağmalcılar hapishanesinde infaz koruma memuru olan Levent Yalçın’ın da şehit düşmesiyle birlikte 1 Mayıs 1996, tarihe Dursun Adabaş, Hasan Albayrak ve Levent Yalçın’ın kanlarıyla yazıldı.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu