Güncel

Meral Danış Beştaş, Tarsus Hapishanesi’nde yaşanan hak ihlallerini Meclis’e taşıdı

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Tarsus Kampüs Hapishanesi’nde yaşanan hak ihlali ve cezaevinin verimli tarım arazisine inşa edilmiş olmasını Meclis’e taşıdı.

H. Merkezi: Tarsus Kampüs Hapishanesi’nde yaşanan hak ihlalleri ve hapishanenin tarım arazisi üzerine inşa edilmesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından Meclis’e taşındı. Meral, konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yazılı soru önergesi sunarak cevaplamasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, cevaplanmak üzere Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

*Tarsus Cezaevi’nde söz konusu olan hak ihlalleri sürekli kamuoyu gündeminde olmasına rağmen Bakanlık neden bu duruma çözüm bulmamaktadır?

*Mahpuslara yönelik ihlaller insan hakları literatüründe işkence ile özdeş olup mahpuslara neden işkence edilmektedir? Şayet sistematik bir durum söz konusu değilse neden bu hak ihlalleri önlenmemektedir?

*Yeni binaya geçilmiş olmasına rağmen neden koğuşlar kalabalıktır?

*Mahmut Çaça Diyarbakır Cezaevi’nde çeşitli hak ihlallerinin sorumlusu olduğu halde neden görevden alınmak yerine benzer hak ihlallerine devam etmesine cevaz verilmektedir? Bu husus bilinçli bir politikanın sonucu mudur?

*Bir ceza infaz kurumunda insan onuru ile bağdaşmayan bu koşulların değiştirilmemesi hükümet politikalarının bir parçası mıdır?

*Mahpusların sağlığa erişim hakkı neden engellenmektedir? Cezaevinde bulunan hasta tutsakların akıbetlerinin sorumlusu kim olacaktır? Sağlık hakkına erişim engelleyen cezaevi personelleri hakkında gerekli idari ve cezai yaptırımlar neden uygulanmamaktadır?

*Mahpusların en insani ihtiyaçları olan sıcak su ve temizlik malzemelerinin temin edilmeme sebepleri nedir?

*Siyasi mahpuslara kötü ve keyfi muamele gerekçesi nedir? Neden mahpuslara askeri tekmil dayatılmaktadır?

*Disiplin cezalarının mahpusların temel haklarına ilişkin olarak ve keyfi biçimde uygulanma sebebi nedir?

*Tarsus Cezaevi’nde bilhassa kadın mahpusların keyfi ve kötü muameleye maruz kalmasının anlamı nedir?

*Kadın mahpusların maruz kaldığı ihlaller başta olmak üzere cezaevi genelindeki hak ihlallerinin yerinde incelenmesi amacı ile cezaevine bağımsız bir heyet gönderilmesi gündeminizde olacak mıdır?

*Tarsus Cezaevi’nin Anayasa ve yasada bulunan açık hükümlere rağmen tarım arazisi üzerine yapılma gerekçesi nedir? Bu izni hangi kurum hangi gerekçe ile vermiştir?

*Tarsus Cezaevi’nin tarım arazisi üzerine yapılmasında sorumluluğu bulunanlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır? Açık yasa ihlali olan bu durum suç teşkil etmiyor mu? Bu suçu işleyenlerin yaptırıma tabi tutulmama sebebi nedir?

 

*Cezaevi yapımı yerine 480 dönümlük tarım arazisinin yurttaşların yararına kullanılması mümkün kılınamaz mıydı?

 

*Tarsus Cezaevi yapım aşamasından başlamak üzere tarım arazisini yok etmesine ve dahi ağır hak ihlallerine konu olmasına değin varlığı çok sayıda suç ihtiva etmekte olup oluşan mağduriyetlerin giderilmesi ve tazmini için bir çalışma yapılması gündeminizde olacak mıdır?

 

*Hükümetin son yıllarda cezaevi yapımına ağırlık verme sebebi nedir? Hâlihazırda yapılması planlanan daha kaç cezaevi vardır?  Yeni cezaevi yapılması yerine yurttaşlara faydalı girişimlerde bulunulması gündemde olacak mıdır?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu