Güncel

Nijerya’da Boko Haram’dan katliam

IŞİD gibi insanlığın başına bela edilen din eksenli yönetim kurmak isteyen Boko Haram, Nijerya’da yine köy bastı. Sivil, kadın, çocuk ayrımı yapmayan Boko Haram saldırısında 81 kişinin katledildiği anlaşıldı.

Batı Afrika ülkesi Nijerya’nın kuzeydoğusunda dün (10 Haziran) , din esaslı yönetim isteyen Boko Haram’ın düzenlediği silahlı saldırıda 81 kişi hayatını kaybetti.

Rus resmi ajansı Sputnik’in haberine göre Borno Eyaleti Valisi Babagana Zulum, gazetecilere yaptığı açıklamada, Boko Haram üyelerinin eyaletin Foduma Kolomaiya köyüne saldırdığını belirtti.
Zulum, “Bölgede şimdiye kadar 81 kişinin cesedine ulaşıldı. Saldırıda çok sayıda kişi yaralandı” ifadesini kullanarak, orduya bölgedeki Boko Haram üyelerine karşı operasyonlarının hızlandırması çağrısında buldu.

Nijerya’da 2000’li yılların başından bu yana varlık gösteren Boko Haram’ın 2009’dan itibaren düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde 20 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. İslamcı bir yönetim isteyen Boko Haram, 2015’ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer’de de saldırılar gerçekleştirdi. Sivil, kadın, çocuk ayrım yapmayan Boko Haram’ın, Çad Gölü Havzası’ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti.

Boko Haram gerçeği

Muhammed Yusuf adlı köktendinci Boko Haram’ı (Book kelimesinden isimlendiridi. Yani batılı eğitim haram) 2002 yılında Nijerya’nın Borno eyaletinde kurdu. El Kaide ile bağlantılı olduğu kaydedilen Boko Haram, El Kaide ve IŞİD zihniyetinde.

Boko Haram kentleri, köyleri yakıp yıkıyor, kiliseleri yakıyor. Göç ettiriyor. Genç kızları kaçırıp köleleştiriyor, dini gerekçelerle satıyor. Boko Haram 2014’te yine Borno eyaletindeki bir kasabada 300 kadar kız öğrenciyi kaçırmıştı. Kadınları kaçırıp köleleştiren ve satan, İslam dışı gördükleri sivilleri katleden IŞİD yükselince El Cezire (aljazeera.com.tr) Mart 2015’te şu haberi geçmişti:

“Nijerya’da binlerce kişiyi öldüren ve fidye için kaçıran Boko Haram örgütünün lideri, yayınladığı ses kaydıyla IŞİD’e biat ettiklerini açıkladı. Boko Haram örgütünün lideri Ebu Bekir Şekau olduğu iddia edilen bir kişi IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’e bağlılığını açıklıyor. Ses kaydında şu ifadelere yer alıyor: ‘Halifeye biat ediyoruz.

Ona zorlukta ve kolaylıkta kulak verecek ve itaat edeceğiz. Ümmetin şahit olduğu ihtilafların, hilafetten başka ilacı yok. Tüm Müslümanları bize katılmaya çağırıyoruz.”

Terör örgütü, 2015’ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer’de de saldırılar düzenliyor. Örgütün, Çad Gölü Havzası’ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu