DünyaGüncel

İsrail, Batı Şeria’da Filistin köylerini yıkıyor

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da İsrail güçleri Bedevilerin yaşadığı bir köyü yerle bir etti, 41’i çocuk, 73 kişi evsiz kaldı.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki İsrail güçleri bir Filistin topraklarında bulunan bir Bedevi köyünü yerle bir etti ve BM’ye göre, son yıllarda yaşanan bu en büyük zorla yerinden edilme saldırısında 41’i çocuk olmak üzere 73 kişiyi evsiz kaldı.

Askeri araçların eşlik ettiği iş makineleri, Khirbet Humsa’ya yaklaşırken ve çadırları, barakaları, hayvan barınaklarını, tuvaletleri ve güneş panellerini yerle bir ederken kamerayla kaydedildi.

İşgal altındaki Filistin topraklarından sorumlu BM insani yardım koordinatörü Yvonne Helle yaptığı açıklamada, İsrail’in 2020 başından beri Batı Şeria’nın Doğu Kudüs dahil farklı bölgelerinde 689 yapıyı yıktığını söyledi. Bu yıkımların, 869 Filistinlinin yerinden edilmesine ve evsiz kalmalarına yol açtığını belirten Helle, “Bu yılın başından bugüne kadar yıkılan yapılar, 2016’dan bu yana 1 yıl boyunca yıkılanları aştı” dedi.

Helle ayrıca, Bedevi topluluğun dörtte üçünün Salı günkü operasyon sırasında barınaklarını kaybettiğini ve bunun dört yıldan uzun süredir en büyük zorunlu yerinden edilme olayı olduğunu söyledi. Köy, İsrail tarafından ilan edilen ordu eğitim “atış bölgeleri” içinde yer alan Ürdün Vadisi bölgesindeki birkaç Bedevi ve çoban topluluklarından birine aitti. Köyde yaşayanlar Filistin topraklarında olmalarına rağmen, sık sık İsrail’in yıkım saldırılarına maruz kalıyor. İsrail, Batı Şeria’yı 1967’de Ürdün güçlerinden aldı ve bölgeyi kontrol etmeye ve işgal etmeye devam ediyor, ancak Filistinliler küçük yerleşim bölgeleri üzerinde sınırlı özerkliğe sahip.

Ülkenin katı başbakanı Benjamin Netanyahu, plan Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan bir anlaşmanın parçası olarak geçici olarak “askıya alınmış” olmasına rağmen, Ürdün Vadisi de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarının büyük bir kısmını ilhak etmeyi planladığını söyledi. (Guardian)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu