EmekGüncel

Dev Yapı-İş Sendikası ve İnşaat-İş Sendikası’ndan hak gasplarına karşı kampanya

Dev Yapı-İş Sendikası ve İnşaat-İş Sendikası inşaatlarda yaşanan hak gasplarına karşı 2 ay sürecek bir eylem kampanyası başlattı.

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) ve DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), “Artık yeter! Gasp edilen haklarımızı istiyoruz” şiarıyla başlatacakları kampanyanın duyurusunu Ataşehir’de bulunan Finans Şehir Merkezi şantiyesi önünde basın açıklamasıyla duyurdu. Açıklamada, “Artık yeter! Gasp edilen haklarımızı istiyoruz” pankartı açılırken sık sık “İnşaat işçisi köle değildir” ve “Kölece çalışmak istemiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı sıra birçok sivil toplum örgütü ve sendika destek verdi.

İki ay sürecek kampanya kapsamında imza toplanılması, bildiri dağıtımı olmak üzere çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlenecek.

Artık yeter diyoruz

Basın açıklamasını İnşaat-İş Temsilcisi Deniz Gider okudu. İnşaat işçilerinin “Ücretlerin ödenmemesi, sigorta primlerinin düşük gösterilmesi, maliyet olarak görüldüğü için alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan iş kazaları ve iş cinayetleri” gibi sorunlar yaşadığını söyleyen Gider, “1.5 milyon sigortalı, yaklaşık 500 bin de kayıt dışı işçi inşaat işkolunda insanlık dışı çalışma koşullarında çalışmaya zorlanıyor. İş kanunları yasalar uluslararası sözleşmeler adeta kağıt üzerinde kalıyor. Siyasal iktidarlar tarafından dokunulmazlık zırhıyla korunan inşaat patronları kölelik koşulları dayatıyor. Bu kölelik düzenine artık yeter diyoruz” diye belirtti.

“Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz” diyen Gider, rant ekonomisiyle yaratılan beton yığınlarının alın terlerinin kanlarına karışarak yükseldiğini söyledi. İnşaatlarda yaşanan sömürü düzenini değiştirmek için 2 sendika olarak “Artık yeter! Gasp edilen haklarımızı istiyoruz!” başlığıyla kampanya başlangıçlarını yaptıklarını vurgulayan Gider,  “Bu düzeni değiştirmek için inşaat sektöründe örgütlenen iki sendika olarak finans merkezi şantiyesinde aklımızı, deneyimlerimizi ve güçlerimizi birleştiriyoruz” diye konuştu.

Mücadele edeceğiz

Gasp edilen haklarını almak için inşaat işçilerini haklarına ve taleplerine sahip çıkma çağrısında bulunan Gider, şunları söyledi: “Binlerce işçinin çalıştığı Finans Merkezi Şantiyesinde DİSK/ Dev Yapı İş ve İnşaat İş Sendikaları olarak başlattığımız kampanya çerçevesinde hiçbir inşaat işçisinin yalnız olmayacağını tüm gücümüzle haklarımızı korumak ve taleplerimizi gerçekleştirmek için mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu