GüncelManşet

Berkin’i vuranlar aklanmaya çalışıyor!

H. Merkezi: Gezi İsyanı’nda Okmeydanı’nda polis tarafından gaz kapsülü ile başından vurulan ve 269 gün süren yaşam mücadelesinin ardından 11 Mart 2014 tarihinde yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Yüz binler Berkin’in cenaze törenine katıldı; aradan bir yıl geçmesiyle beraber Berkin bir çok ilde anılıyor. Devlet ise saldırgan üslubunu korumaya devam ediyor; Berkin’i vuran polisleri aklamaya çalışıyor.

Elvan’ın yaşamını yitirmesinin ardından miting meydanlarında, “polise talimatı ben verdim” diyerek polis şiddetini meşrulaştıran dönemin Başbakanı bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “eline sapan verilmiş çocuk” sözleriyle çocukları hedef göstermeye devam ederken, Elvan ailesi ve avukatların girişimleri sonucunda Berkin’i vuran polislerin ortaya çıkarılması için başlatılan soruşturmada ise herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

Elvan’ın vurulduğu gün Okmeydanı’nda görevli polislerin isim ve fotoğraflarının soruşturma dosyasında bulunduğunu ancak buna rağmen polisler hakkında işlem yapılmadığını belirten Avukat Aycan Çiçek, “Devletin taraf olduğu dosyalarda sık sık karşımıza çıkan bir durum bu. Cezasızlıkla sonuçlandırarak, katilleri aklamaya çalışıyorlar” dedi.

Elvan’ın katledilmesiyle ilgili başlatılan soruşturma hakkında bilgi veren Elvan ailesi avukatlarından Aycan Çiçek, “Bizim talebimiz üzerine yürüyen bir soruşturma var. Biz neyi talep edersek onu araştırıyor savcı. Aslında savcının görevi bizim taleplerimiz dışında da araştırma yapmaktır aynı zamanda ama bu yükümlülüğünü yerine getirmiyor, görevini yapmıyor” dedi. 6 ay önce kendilerine ulaştırılan bilirkişi raporunda bulunan fotoğraflarda, Elvan’a ateş eden polislerin yüzünün net bir şekilde göründüğünü belirten Çiçek, “Bunun üzerine bu polislerin isimlerinin tarafımıza verilmesini istedik. Emniyete yazı yazıldı. Ancak Emniyet bu polislerin isimlerini vermedi, ayrıca yazılan yazıya şimdiye kadar cevap da verilmedi” diye konuştu. Çiçek, polis amirlerinin de isimlerinin beli olduğunu, savcılığın bu isimleri talep etmesine rağmen bu isimlerin de gönderilmediğini söyledi.

Soruşturma dosyasında 5 polisin fotoğraflarının bulunduğunu ancak şu ana kadar yalnızca Berkin’in vurulması emrini veren polis amirinin ismine ulaştıklarını söyleyen Çiçek, “Diğerlerinin henüz isimleri belli değil ama kim oldukları belli, çok net bir biçimde görünüyor” dedi. Soruşturmanın bu şekilde sürüncemede bırakılmasının cezasızlık örneği olduğunu belirten Çiçek, “Devletin taraf olduğu dosyalarda sık sık karşımıza çıkan bir durum bu. Cezasızlıkla sonuçlandırarak, katilleri aklamaya çalışıyorlar. Bu da onun bir örneği. Aslında her şey çok net. Emniyet orada hangi polislerin olduğunu, kimlerin görevlendirdiğini biliyor. Üstelik elimizde çok açık bir şekilde görüntüleri de var. Kim oldukları belli. Bunların isimlerini verseler hemen dava açılabilir. Ama emniyet ısrarla isimlerini ve bilgilerini vermeyerek, soruşturmayı engelliyor” ifadelerini kullandı

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu