GüncelManşet

Karker Kobanê (Rıfat Horoz), devrim işçisi…

Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren gerici IŞİD çetelerinin Rojava Devrimi’ne yönelik başlattığı saldırılarla birlikte Kobanê destansı bir direnişe sahne olurken, sınırın bu tarafında da halk, çatışma bölgesine akın ederek sınır nöbeti eylemleri başlatmıştı.

Devletin IŞİD çetelerine verdiği aleni desteği engellemek ve Kobanê direnişine aktif destek sunmak adına gerçekleştirilen eylemlerde, Kürt halkı onbinlerle sınır hattına gelerek sınırın öte tarafında savaşan evlatlarına destek verirken, Türkiye’deki devrimci-demokrat güçler gibi biz Partizan okurları da bu direnişte yerimizi almıştık.

Rıfat Amca ile de bu direniş sürecinde tanışmış olduk. Kaldığımız Measer Köyü dışında sınır nöbeti eylemlerinin devam ettiği Mısyanter Köyü’nde kalan Rıfat Amca, şehit cenazelerinde en ön safta yürüyen ve elinden düşürmediği PKK bayrağı ile direnişin dikkat çekenlerinden birisi olarak belleklerimize kazınmıştı ilkin. Daha sonra ise, her sabah gerçekleştirilen insanlık zinciri eylemlerinde tanıştık Rıfat Amca ile. 60 yaşına rağmen direnişin en ön saflarına yürümekteki cüreti, daha en baştan belli ediyordu kendisini. Ve sonra hem kendisinden hem de Kocaeli’nden tanıyan arkadaşlarından dinlemiştik hikayesini.

Aslen Arnavut olan Rıfat Amca, Sinop’taki köyünde yaptığı çalışmalardan, Demokratik Konfederalizm fikrinin  tarihinden bahsetmişti bize. Tüm ömrünü mücadele içerisinde geçiren bu adamı hayranlıkla dinlemiştik o zaman.

Kocaeli’de yürüttüğü HDP çalışmalarından, Demokratik Modernite Dergisi dağıtımlarından, Gebze Hapishanesi’nde ziyarete gittiği tutsaklardan bahsetmişti sonra. Kobanê’ye yönelik çete saldırılarının başlamasının ardından ise evini Kobanêli ailelere bağışladığını ve çay ocağını devrederek buraya geldiğini anlattı.

Sınıra en yakın noktada, her gece çatışma seslerini dinleyerek zaferden sonrasına dair düşlerini dinlemiştik Rıfat Amca’dan. Kurtuluşun ardından Kobanê’ye geçerek Kobaê’nin yeniden inşasında görev almak istediğini ise şu sözlerle özetlemişti gazetemize verdiği röportajda: “Devrimden sonra Rojava’da kantonlarda çalışmayı düşünüyorum. Demokratik özerkliğin inşası için tarım alanlarında emek katmayı düşünüyorum.” Sınır nöbeti eylemlerinin bitmesinin ve Kobanê’nin çetelerden temizlenmesinin ardından ise Rıfat Amca Karşıya geçti. Karker Kobanê yani Kobanê İşçisi adıyla YPG’ye katıldı.

Geçtiğimiz günlerde, sınırın kuzeyinden, yani Türkiye’ye yakın bir bölgeden geçerek Kobanê’ye saldıran çetelerin hedefi oldu Rıfat Amca. Şehadetiyle yıldızlaşan bu dev çınar, bir ömrü devrime adayarak ve tam da istediği gibi son nefesini Kobanê’de vererek şehit düştü.

60 yaşına rağmen güçlü iradesi, kararlılığı ile devrime emek vermek için gittiği Kobanê’de barbar gericiliğin hedefi olurken, arkasında ise büyük dersler bıraktı Rıfat Amca. Yaşına rağman yorulmak bilmeden çalışan Rıfat Amca, en çok da şehadetiyle, bu sözleri arkasından yazma koşullarımıza, parçalayamadığımız duvarlarımıza balyozu indirdi.

Güle güle devrimin çınarı…

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu