Güncel

Alevi kurumları Madımak katilinin serbest bırakılmasını protesto edecek

Alevi kurumları, Madımak katliamcısı Ahmet Turan Kılıç’ın serbest bırakılmasını Adalet Bakanlığı önünde protesto edecek

2 Temmuz 1993 günü Sivas Madımak Otel’ini yakarak 33 insanı katledenlerden Ahmet Turan Kılıç(86) AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararnamesiyle serbest bırakılmıştı. Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğramasına sevinen Erdoğan’ın bu kararının ardından başta Sivas Katliamı’nda yitirilenlerin aileleri ile Aleviler olmak üzere pek çok kişi karara tepki göstermişti.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve tüm bileşenleri, 08 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te Ankara’da Adalet Bakanlığı önünde bir basın açıklamasıyla sanığın affedilmesini protesto edecekler.

Binlerce Alevinin katılacağı basın açıklamasına duyarlı herkes davet ediliyor.

Üç sanık da firari

Öte yandan, Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 35 insanın yakılarak katledilmesine ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılanmasına devam ediliyor.

Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM’de tutuklu yargılanan sanıklardan Murat Sonkur, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet” suçundan 3 yıl, Murat Karataş ve Eren Ceylan ”Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve ”45 kişiyi, yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edilmişti.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay’da bozulmasının ardından tekrar görülen davada mahkeme, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

Katliamın gerçekleşmesi dava süreci

“Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin, 1-4 Temmuz 1993 tarihleri arasında, Sivas’ta yapmayı planladığı Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri  “İslam düşmanlığı” olarak nitelendirilmiş, gericileri tepki vermeye davet eden bildiriler dağıtılmış, camilerden cihat çağrıları yapılmıştı. 2 Temmuz 1993 günü binlerce kişi, etkinliğin yapıldığı kongre merkezine ardından da çoğunluğu Alevilerden oluşan aydınların, yazarların, sanatçıların, şairlerin ve gazetecilerin konakladığı otele saldırıldı. Saatler süren saldırıya devletin hiç bir kurumu müdahalede bulunmayarak ikisi otel çalışanı 35 kişi diri diri yakılarak katledildi.
Polis kayıtlarına göre katliama 15 bin kişi katıldı.

Sivas Katliamı davasında ilk yargılama 1994 yılında başladı. 37 sanık müebbet hapis cezası almıştı fakat, sanıklar daha önce tahliye oldukları için bir kısmı yurtdışına kaçmıştı. Bir kısmı da Türkiye’deydi ama ne yurtdışındakilerin ne de Türkiye’de olanların bulunmaları mümkün olmadı. Cafer Erçakmak ve arkadaşlarının davası sonuçlandı. Şimdi de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 3 sanıkla ilgili yargılama sürüyor. 26 yıla yakın bir süredir bu sanıkların yakalanmaları ve mahkeme önüne getirilmeleri konusunda gerekli işlemler yapılmadı. Cafer Erçakmak yurtdışında aranırken Türkiye’de evinde öldü. Sanık Vahit Kaynar Polonya’da yakalandı fakat Türkiye iadesi sağlanmadı. Tüm bu eksiklikler konusunda gerekli çabaların gösterilmediği ve bu sebeple yargılamanın uzadığını belirten Sivas şehitleri aileleri adına avukatlar, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu