Güncel

Almanya’da Kürt siyasetçi Mehmet Çakas’a yaklaşık üç yıl hapis verildi

Almanya'da uzun süredir tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Mehmet Çakas, 129b kapsamında “terör” suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Almanya’da Kürt siyasetçi Mehmet Çakas, 129b kapsamında “terör” suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Karar duruşması, Celle Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görüldü. Çakas ve avukatlarıyla ailesinin de katıldığı mahkeme salonunda karar açıklandı. Mücadelesinin arkasında olduğuna vurgu yapan Çakas’ın savunmasına dikkat çeken hakim, kararı okudu.

Hakim Mehmet Çakas’a tartışmalı 129b maddesinde belirtilen suçlamalarla 2 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Karara göre; Çakas yaklaşık 18 ay daha cezaevinde tutulacak. Yeni Özgür Politika’nın haberine göre Çakas’ın avukatları karara itiraz edecek.

Bu karara, çok sayıda kişinin katıldığı bir protesto eylemiyle tepki gösterildi. Eylemde, Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikası protesto edildi ve “Çakas’a özgürlük” sloganları atıldı.

Çakas, Almanya’da cezaevindeki 11 siyasi tutsak arasında yer alıyor ve 129b maddesi uyarınca yargılanıyordu. Tutukluluk süresi 16 ayı aşan Çakas, Hannover Cezaevi’nde tutuluyor. İtalya’ya yaptığı siyasi sığınma başvurusu reddedilen Çakas, Almanya’ya iade edilmişti.

Çakas’ın savunmasında, “Tamamen yasaların öngördüğü gibi temel haklar temelinde hareket etmiş biri olduğumu düşünüyorum. Buna rağmen ‘terör’ gibi aşağılayıcı ve onur kırıcı bir suçla itham ediliyorum. Bu suçlamayı kesinlikle reddediyorum. Terör suçlaması soykırımı gizleme, aklama ve meşrulaştırma yöntemidir” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Duruşma öncesi Yeni Özgür Politika gazetesine bir mülakat veren Çakas, ceza olasılığı konusunda, “Her tutuklama ve cezalandırmanın, toplumsal mücadeleyi ve dayanışmayı arttırması gerekir. Varlığını, dilini, özbenliğini savunmak en temel ahlak ve onur konusu olduğundan bundan asla vazgeçmeyeceğim, vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: ANF

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu