EmekGüncel

Anagold Altın Madeninde göçük

Sürekli kapasitesi artırılan ve uzmanların sık sık uyarı yaptığı Erzincan İliç'teki Anagold Altın Madeninde göçük meydana geldi. Çok sayıda işçi göçük kaldı.

Erzincan İliç’teki Kanadalı firması Anagold Altın Madeni’nde göçük yaşandı. Sürekli kapasitesi artırılan madende tonlarca kaya ve toprak göçtü.

Yaklaşık 20 işçinin göçük altında kaldığı iddia edilirken, göçük altında kalan işçilerin sayısına dair net bir bilgi elde edilemedi. Milyonlarca ton siyanürlü toprak ise Fırat nehrine aktı. Arama – kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Göçüğün meydana geldiği Çöpler Altın Madeninde oksitli ve sülfitli cevher çıkarılıyor, dore altın ile gümüş ve bakır keki üretimi gerçekleştiriliyor. Madencilik faaliyetinin gerçekleştiği alanda aktif olan Bingöl-Yedisu Fay Hattı bulunuyor.

Buna rağmen proje 2008’de ÇED olumlu raporu aldı. 2014 ve 2021’de yeni ÇED raporlarıyla iki kez kapasitesi artırıldı. Açık ocakları genişletilip derinleştirildi, 687 hektar olan maden sahası yaklaşık bin 746 hektara çıkarıldı.

2019’da siyanürlü üretimden 39 çeşitli kimyasal+sülfürik asit+siyanürle üretime geçilen maden için 2023 yılında “ÇED Gerekli değildir” kararıyla maden sahası içindeki açık ocak alana 5,83 hektarlık bir bölüm daha eklenmesi için onay alındı. Çöpler Madeni, iki yıl önce siyanür taşıyan borulardan birinin patlaması sonucu 20 metreküp siyanürlü solüsyonun çevreye yayılmasıyla kamuoyunun gündeme geldi.

Uzmanlar, maden atık havuzunun tam altından geçen fay hattında 1939 yılında 7’den büyük bir deprem meydana geldiğini, depremin tekrarlanma periyodunun yüz yıl olduğunu ve tarihin yaklaştığını söyledi. Uzmanlar ayrıca söz konusu kimyasalların madenin hemen yanındaki Fırat Nehrine taşınması riskine de dikkat çekti. ÇED iptal davası açıldı, dava sürüyor.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu