GüncelManşet

Dedeoğulları Davası’nda tutuklu sanıklar Ali ve Lütfü Keleş tahliye edildi

Konya’da Dedeoğulları ailesine yönelik ırkçı saldırı davasında sanıklar Ali ve Lütfü Keleş tahliye edildi, diğer sanıklara haksız tahrik indirimi uygulandı.

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yönelik katliam öncesi 12 Mayıs’ta yaşanan ırkçı saldırıyla ilgili açılan davanın 6’ıncı duruşmasında, tutuklu sanıklar Ali Keleş ve Lütfü Keleş hakkında tahliye kararı verildi.

Konya 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar Ali Keleş (Velioğlu) ve Lütfü Keleş, Ses Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Mehdi Zana Akkaya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Mersin ve Urfa şubesinden avukatlar izledi. Duruşmaya, Dedeoğulları ailesinden sağ kalan tek kişi Çetin Dedeoğulları da katıldı.

Dedeoğulları ailesinin avukatlarından Abdurahman Karabulut, Lütfü Keleş’e soru yönelterek, Yaşar Dedeoğlu ile arasında geçen ilk tartışmaya dair detayları aktarması talebinde bulundu. Talep, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

“İddia makamı kendisiyle çelişiyor”

Söz alan avukat Atilla Kart, iddia makamının maddi olguları değerlendirmesi sürecinde hukuki çelişkileri barındırdığını belirterek, hukuki aykırılıklar ve eksiklikler giderilmeden yapılacak bir yargılamanın maddi gerçekle ilgisi olmayacağını söyledi. 112 kayıtlarına değinen Kart, “Sanıklar konut dokunulmazlığı yönünden de ayrıca ceza almalıdır. Olayın maktül mağdurların ikametgahında yaşandığını kabul eden savcılar, buna rağmen olayı karşılıklı kavga olarak değerlendiriyor. İddia makamı maddi unsurları görmezden gelerek kendisi ile çelişmektedir” diye konuştu.

” Sanık İfadeleri, ATK raporları ile çelişiyor “

ATK raporlarının söz konusu saldırıyı sanıklar tarafından toplu ve organize bir biçimde işlendiğini gösterdiğine dikkat çeken Kart, şunları söyledi: “Böylesine ağır sonuçları olan bir olayı karşılıklı kavga olarak nitelendirmek adil değil. Raporda kasten öldürmeye teşebbüsten bir saldırının olduğu da ortaya çıkmıştır. Heyet olarak taleplerimizi reddedip geçiyorsunuz. Hangi gerekçe ile reddettiğinizi açıklamak zorundasınız. Polis tutanağını imzalayan polislerden bir tanesinin olay yerinde olmadığı halde tutanakta imzası var. Bunun bir anlamı var. Bunu karşılıklı bir kavga olarak nitelendiriyorsunuz. Maktul mağdurların vücutlarında önemli hasarlar meydana gelirken sanık Ayşe Keleş’in vücudunda yalnızca yumuşak doku hasarı var. Sanıkların ifadeleri, ATK raporları ile çelişiyor. Maktül mağdurlar olaydan 6 ay sonra vücutlarında kalıcı bir hasarın olup olmadığının tespit edilmesi için Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gideceklerdi ancak katledildiler. Saldırı ölüme yol açacak vasıtalar ile gerçekleştirilmiş ancak mağdurların kendini savunmasıyla neticeye ulaşamamıştır.”

Dedeoğulları ailesinin avukatları reddi hakim talep etti. Talep, mahkeme heyetince reddedildi. Bunun üzerine müştekiler ve avukatları duruşma salonunu terk etti.

Mahkeme heyeti aranın ardından kararını açıkladı. Tutuklu bulunan sanık Ali Keleş ve Lütfi Keleş serbest bırakılırken, tüm sanıklara bir yıl ila üç yıl arasında hapis cezası ve para cezaları verildi. Sanıkların hepsine ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanırken, ‘konut dokunulmazlığı’ ve ‘tehdit’ suçlarından hepsine beraat verildi.

‘Hakim bey uyduruktan ceza verdi‘

MA’nın aktardığına göre kararın ardından Konya Adliyesi önünde yapılan açıklamada avukat Kart, şunları söyledi: “Konya’da bir yargılama yapılmadı. Ankara merkezli verilen kanunsuz emir ve talimatın gereği yapıldı. Bu kararı tartışılacak bir yönü yok. Bu karar hukuken yok hükümde. Bu mahkeme görev yetkisini kötüye kullanmıştır. Bunun hesabı hukuk ve demokrasi içinde mutlaka sorulacak. Haksızlığa isyan ediyoruz.”

Davaya dair, ‘Kararın iktidarın yargıyı ve yasama başkanlığını nasıl boyunduruk altında tuttuğunu gösterdiğini’ ifade eden Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, şunları söyledi: “İlk saldırı dosyasıyla katliam dosyasının birleştirilmemesinin gerekçesi ne olabilir. Gerekçe sunamadan tüm avukat taleplerini reddeden bir hakim gördük karşımızda. Hakim bey uyduruktan ceza verdi ve sanıkları tahliye etti. Apaçık bir nefret. Başka katliamların olduğu zamanlarda kimse biz gerekeni yaptık demesin, Konya’da bu ehliyet verildi.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu