Güncel

Diyarbakır Barosu anadilde savunma hakkı için Kürtçe kursu başlatıyor

Diyarbakır Barosu, mahkemelerde anadilde savunma hakkının korunması için MED-DER bünyesinde avukatlar için Kürtçe kurs başlattı.

Anayasal bir güvenceden yoksun tutulan Kürtçeye yönelik temelde “yok sayma” tutumunu benimseyen devletin bu politikasının kendini gösterdiği alanların başında yargı geldi. 2012 yılında PKK’li tutsakların girdiği açlık grevi sonucunda PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıyla birlikte diğer bir talebi anadilde savunma hakkının tanınmasıydı. Bu taleplerin kabul edilip, açlık grevinin sonlandırılmasıyla Kürt sorununa dair 2015 yılına kadar süren müzakere döneminde 24 Ocak 2013 tarihinde yasalaşan 6411 sayılı kanunla “anadilde savunma hakkı” kabul edildi.

Fakat tercüman ücretinin anadilde savunma yapmak isteyen sanıklardan tahsil edilmek istenmesi ya da bu işin katip, mübaşir gibi görevlilere yaptırılması bu hakkın etkin kullanımında karşılaşılan sorunlar arasına geldi.

Bu yüzden harekete geçen Diyarbakır Barosu, mahkemelerde anadillerinde savunma yapmak isteyen müvekkillerinin yaşadıkları tercüme sorunlarını azaltmak için baro üyesi avukatlara yönelik Kürtçe kurs için Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Merkezi Derneği’ne (MED-DER) başvurdu. Talebin olumlu yanıtlanması üzerine dernek bünyesinde avukatlara özel bir sınıf açıldı ve bu kursa gösterilen ilgi yoğun oldu.    Konuya ilişkin konuştuğumuz MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Ronî, dernek olarak temel amaçlarının Kürt dilini öğretmek ve yaygınlaştırmak olduğunu dile getirdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu