Güncel

Eğitim İş: Öğretmenlerin yüzde 72’si borç ile ayakta kalıyor

"Öğretmenler Günü"nde iş bırakarak Gebze Kent Meydanı’nda açıklama yapan Eğitim-İş üyesi öğretmenler, “Ay sonu bir türlü gelmiyor, öğretmenlerin yüzde 72’si borç alarak ayakta kalabiliyor" dedi.

“Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, yaşayamıyoruz” diyen Eğitim-İş üyesi öğretmenler, “Öğretmenler Günü”nde iş bıraktı. Gebze Kent Meydanında açıklama yapan Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin, “Ay sonu bir türlü gelmiyor, öğretmenlerin yüzde 72’si her ay borç alarak ayakta kalabiliyor” dedi.

“Öğretmenler Günü”nde okulda değil, taleplerini daha gür bir şekilde haykırmak için alanlarda olduklarını belirten Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin, yarın da Ankara’da yapacakları mitinge çağrı yaptı.

Çok sayıda öğretmenle görüşülerek ortaya çıkan güncel anketten yola çıkarak sorunlarını sıralayan Metin, “Yöneticiler tarafından öğretmenlerin sözüne, fikrine değer verilmiyor. Adına meslek kanunu denen ucube ÖMK’yı çıkarırken öğretmenlere danışmaya lütfetmeyen yönetim zihniyeti, lokal ve daha küçük çaplı yönetimsel kararlarda da despot tarzını koruyor. Eğitimi herkesten iyi bilen öğretmenlerin yüzde 72’si çalıştığı kurumla ilgili bir karar alınırken görüşünün bile alınmadığını söylüyor. Öğretmenler liyakatin yok edildiği bir sistem içinde erdem mücadelesi veriyor. Öğretmenlerin yüzde 78’i çalıştığı kurumlarda görevde yükselmenin kişisel ve siyasi referanslardan, yani torpilden geçtiğini anlatıyor. Yüzde 88’i de görevde yükselme sınavlarının güvenilir olmadığından emin. Öğretmenlerin yüzde 63’ü okul yöneticileri tarafından siyasi baskı gördüğünü söylüyor. Okul artık öğretmen için liyakatten arındırılmış, siyasallaştırılmış bir yer olduğu kadar huzurun da kapısından girmediği bir yapı. Öğretmenlerin yüzde 90’ı önü alınmayan eğitimciye şiddet olayları nedeniyle kendini güvende hissetmiyor. Mesleğe ihanet kanunu olan ÖMK nedeniyle okulda çalışma barışı kalmadı diyenlerin oranı da yine yüzde 90” dedi.

‘Öğretmenlerin yüzde 72’si her ay borç alarak ayakta kalabiliyor’

Öğretmenlerin borç içinde olduğunu vurgulayan Metin, “Bugün bize ‘Hakkınızı ödeyemeyiz’ edebiyatı yapmak için sıraya girecek olan yöneticiler, gerçekten de hakkımızı ödemiyorlar. Öğretmenlerin yüzde 95’i maaşının yetersiz olduğunu söylüyor. Bu maaşla kendim ve ailem için bir gelecek hazırlayamam diyenlerin oranı yüzde 98. öğretmenlerin hakları gibi umutları da çalınmış durumda; yüzde 96’sı ‘Gelecekten ümitli değilim’ diyor. Öğretmenlerin yüzde 96’sı düşük maaş nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığı görüşünde. Sınıfındaki her öğrenciye kendi evladı gibi yaklaşan öğretmenlerin yüzde 97’sinin bütçesi kendi çocuklarının ihtiyacını gidermeye yetmiyor. Öğretmenlerin yüzde 65’i esnaf, yüzde 37’si şahıslara borçlu. Matematiğe aykırı biçimde öğretmenler için bir ay ortalama 30 gün değil bir yıl gibi geçiyor, ay sonu bir türlü gelmiyor, öğretmenlerin yüzde 72’si her ay borç alarak ayakta kalabiliyor. Öğretmenlerin yarısından fazlası kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebiliyor” diye konuştu.

Ankara’da yapacakları mitinge çağrı yapan Metin, “Öğretmenler Günü’nde bize vereceğiniz en büyük hediye, haklı kavgamıza omuz vermek; kendinize yapacağınız en büyük iyilik ülkenin eğitimine, yani geleceğine sahip çıkmaktır” diye konuştu.

Metin, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • İnsanlık onuruna yaraşır bir ücret alıp, insanca yaşamak istiyoruz!
  • Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesi istiyoruz!
  • Ücretli, sözleşmeli öğretmenliğe son verilmesini, kadrolu güvenceli atama yapılmasını istiyoruz!
  • Öğretmen ve yönetici atamaları başta olmak üzere tüm atamalarda mülakatın kaldırılmasını, tüm kademelerde somut kriterler ile liyakatın esas alınmasını istiyoruz!
  • Ek ders ücretlerimizin emekliliğe sayılmasını talep ediyoruz!
  • Eğitim emekçilerinin köle değil geleceğin mimarları olduğunun idrak edilmesini istiyoruz!
  • Sadece öğrencilerimiz ve kendimiz için değil ülkemizin geleceği için laik, bilimsel, adil ve kamusal eğitim istiyoruz!
  • Eğitim kurumlarımızın personel ihtiyacının, hükümetin ekonomi ve eğitimde din eksenli politikaları ile değil nesnel ve bilimsel kriterlerle belirlenmesini talep ediyoruz!
  • Yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini istiyoruz!
  • Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçecek önlemler alınmasını talep ediyoruz! (Evrensel)
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu