EmekGüncel

EMEK | Kapitalizm Normaline Döndü!

Emperyalist-Kapitalist sistem her krizi fırsata çevirip kendi geleceği için sistemini revize ederken bu krizlerden ilk önce etkilenen işçi ve emekçi kesimi olmaktadır.

Pandemi dünyada etkisini sürdürürken çeşitli ülkelerde “Normalleşme” sürecine geçildi. Bu süreçle birlikte pandeminin yarattığı kriz derinleşirken, sermayedarlar harekete geçti.

Her kriz döneminde olduğu gibi pandemiyi de fırsata dönüştüren sermayedarlar salgının faturasını ezilenlere kesmekte.
Dünya genelinde pandeminin yarattığı kriz etkisi sürerken, salgında zarar gören sermaye ortakları ve şirketler, bozulan ekonomilerini iyileştirmek için ilk elden işçileri işten çıkarma yöntemine başvurmakta.

Salgın döneminde yaşanan krizden sermaye ortaklarının zarar görmeden çıkabilmesi ve aynı zamanda sömürü çarkının işlemesi için egemenler bu ortaklarını teşvik paketleri ile korumaya çabalasa da şirketler büyük zararları karşısında ilk önce işten çıkarmaya hazırlık yapıyor.

Sermayedarların derinleşen krizi iyi yönetememelerinin faturası ezilen emekçilere kesilmeye devam ediyor.
Otomotiv vepetrol sektöründe dünya devleri pandeminin faturasını işçilere kesiyor.
Pandemi sonrasında yaşanan krizle birlikte iflas etme noktasına gelenRenault, 15 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Fransız otomobil markası Renault, işten çıkarmalarla sabit giderlerini 3 yılda azaltmayı planlamakta. Fransa Devlet Başkanı EmmanuelMacron’un salgın dönemiyle birlikte çıkmazda olan otomotiv sektörüne destek sağlayacağını belirtmesine karşın, Renault sermaye giderlerini azaltma hedefiyle dünya genelinde 180 bin çalışanından,

Fransa’da 4 bin 600 kişi, dünya genelinde de 10 bin kişi olmak üzere toplamda yaklaşık 15 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Konuya ilişkin Renault’un Üst Yönetici Vekili ClotildeDelbos “Bu plan gerekliydi. Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Dünyanın zirvesinde olmayı hedeflemiyoruz. Biz sürdürülebilir ve kar eden bir şirket istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
İngiliz spor otomobil üreticisi McLarenpandemi gerekçesiyle 1200 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Pandemi döneminde fabrika ve showroomların geçici kapatılması ve aynı zamanda spor etkinliklerinin iptal edilmesiyle kaybettiği gelir akışı karşısında çözümü işten çıkarmalarla açıklamakta.
Yine Japonyanın dev markası Nissan maliyetlerini azaltma stratejisi kapsamında ve küresel krizden kaynaklı yaşanan düşük otomobil satışlarını gerekçe göstererek 20 bin çalışanını işten çıkaracağı açıkladı. İşten çıkarmaların merkezinde Avrupa ve gelişmekte olan ülkeler yer alıyor.
Pandemi döneminde yaşanan talep düşüklüğü sebebiyle, Japon firmaların ülke içi ve dışında fabrikalarını geçici süreyle kapatması yine araç üretimini düşürdü.
Koronavirüs salgınında yaşanan talep düşüklüğü sebebiyle, Japon firmaların ülke içi ve dışındaki fabrikaları geçici süreliğine kapatması araç üretimini düşürdü.

Otomobil üretim sektöründe Nisan 2019’a kıyasla yüzde 60,9 düşüş yaşanırken, Toyota yüzde 50, Honda yüzde 52, Nissan yüzde 62 seviyesinde kayıp yaşadı.

Bu oranlamalara baktığımızda yaşanan kayıp karşısında, sermaye sahiplerinin bu açığı kapatma telaşlarında ilk önce işten çıkarmalara yöneldiğini görmekteyiz.
Petrol sektöründe ise en büyük firmalarından biri olan British Petroleum(BP) 2019 yılı sonlarına doğru enerji piyasasında yaşanan daralma ile beraber Rusya ile Suudi Arabistan arasında anlaşmazlık sonucu oluşan petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte sektör kar oranlarında azalma gerçekleşmişti.

Bu düşüşe pandeminin yarattığı talep düşüşü de eklenince enerji sektörü için çalan çanların artmasına neden olmuştu.İngiliz enerji şirketi BP’den nisan ayında yapılan açıklamada, şirketin bu yılın ilk çeyreğindeki kârının, geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 2,4 milyar dolardan 1,6 milyar dolar düşüşle 800 milyon dolara gerilediği belirtilmişti.

Pandeminin yarattığı fırtına ile başa çıkamayan şirket çareyi küçülmede buldu. BP dünya genelinde 70 bin çalışanın yaklaşık 10 binini işten çıkaracağını duyurdu. İşten çıkarılacak olanların çoğunluk olarak ofis çalışanları olacağını açıkladı.

Bu durum birden fazla çalışanın yaptığı işi bir çalışan üzerine yıkılması anlamına geliyor. Ve gelişen otomasyon sisteminin etkisi ile beraber önümüzdeki dönemde diğer sektörlerde de işten çıkarmaların yaşanacağını öngörmek mümkündür.
Daha önce ülkemizde BP Petrolleri AŞ Gemlik Tesisleri’nde petrol fiyatlarındaki düşüş bahane edilerek işçilerin hakları gasp edilmişti. Şirket önce işçilerin ücretlerine nisan ayında yapılan yüzde 17 oranında zammın 3 ay ertelendiğini açıklamış, ardından da bu zammın verilmeyeceğini duyurmuştu.

Emperyalist-Kapitalist sistem her krizi fırsata çevirip kendi geleceği için sistemini revize ederken bu krizlerden ilk önce etkilenen işçi ve emekçi kesimi olmaktadır.

Büyük çalışan kıyımına gidecek olan tek petrol şirketi BP değildir. ABD’li Chevron da 44 bin çalışanının yüzde 15’ini bu yıl çıkaracağını açıklamıştı. Kuzey Amerika’nın en büyük petrol şirketlerinden olan Schlumberger de bu yıl 1,500 işçi çıkaracağını duyurmuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu