Güncel

Gazi Katliamı’nın 28. yılında binlerce kişi katledilenleri andı

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliamın 28. yılı dolayısıyla Gazi Cemevi önünden toplanan binlerce kişi, eski karakola yüründü.

22 kişinin yaşamını yitirdi ve yüzlerce kişinin yaralandığı Gazi Katliamı’nın 28. yılında 12 Mart Platformu, Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri, Alevi kurumları ve Gazi Mahallesi halkının çağrısıyla düzenlenen anma töreni için binlerce kişi Gazi Cemevi önünde toplandı. Anma programı öncesi Gazi Cemevi etrafı polis tarafından abluka altına alındı.

Cemevi önünde toplanan binlerce kişi sloganlarla katliamın yaşandığı eski karakola yürüdü.

Marş merkezli depremlerden sonra ağır yıkımın meydana geldiği kentlerin isimlerinin yazılı olduğu siyah dövizlerli de taşıyan kitle, yürüyüş boyunca Türkiye’deki 11 ilin yanı sıra depremden etkilenen Afrin, Tartus ve Lazkiye’yi de andı.

Eski karakol önünde basın açıklamasını Gazi Katliamı’nda katledilen Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek okudu.

Katledilenleri anarak sözlerine başlayan Şimşek, Alevilere yönelik siyasi iktidarın asimilasyon ve inkar politikalarının devam ettiğine vurgu yaptı ve şçyle konuştu:  “Özellikle Alevi kurumlarının Kültür Bakanlığına bağlı bir başkanlığa bağlamak isteyen kayyum zihniyetinin bu dayatmacı yaklaşımını reddediyoruz. Siyasal iktidar bir taraftan palyatif çözümler ürettiğini iddia ederken, diğer yandan AKD-Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevine yıkım kararı dayatmasında bulunmakta ve çeşitli bahanelerle yargılamalar sürmektedir. Son olarak; Sarıyer Armutlu Cemevinin başkanı ile Cemevi saymanımız tutuklanmıştır. Urfa’da iki çocuğu ve eşi dünyanın gözü önünde, AKP milletvekilinin korumaları ve yakınları tarafından öldürülen Emine Şenyaşar’ın Urfa adliyesinin önündeki hakikat ve adalet nöbeti 9 Mart tarihi itibarıyla üçüncü yılına girmiştir. Adalet herkes için kaçınılmazdır. Şenyaşar ailesinin adalet arayışını destekliyoruz.”

Felaketler kaderimiz değildir

Açıklamanın devamında Maraş merkezli depremlerde iktidarın ve devletin rolüne dikkat çeken Şimşek, “Felaketler kaderimiz değildir. Maraş merkezli olarak gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremde Hatay, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Kilis, Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Urfa’da çok sayıda bina yıkıldı, maalesef yüz binin üzerinde insanımız hayatını kaybetti. Depremin vurduğu yerlerde yetersiz altyapı hizmetleri oluşan mağduriyeti arttırmaktadır. Açığa çıkan tablo her açıdan acı verici ve düşündürücüdür. Yaşanan bu yıkım bir kez daha göstermiştir ki; rant hırsıyla korunaksız-çarpık yapılaşmaya izin veren, binaları denetlemeyen ve deprem vergilerini amacı dışında kullanan siyasal iktidar yaşanan yıkımdan birinci derece sorumludur” dedi.

‘Yüzlerce çocuk ve kadının iktidar eliyle cemaat ve tarikatlara teslim edildi

“İnsanı yaşatmayı esas almayan baskın zihniyetin ülkemiz ve halklarımız üzerinde süren vesayeti son bulmalı, bir daha böyle büyük acılar ve ihmaller yaşamamak için geleceğimizi birlikte inşa etmeliyiz. Depremin yarattığı yıkıma ek olarak coğrafyanın demografik yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalara tanıklık ediyoruz. Bundan duyduğumuz kaygı ve rahatsızlığında bilinmesini istiyoruz. İktidar depremin hemen ardından bölgede arama-kurtarma çalışmalarına yoğunluk vermesi gerekirken, üçüncü günün sonunda depremden sağ kurtulan kimsesiz çocukları ve kadınları cemaat evlerine göndermenin telaşı içindeydi” ifadelerini kaydeden Şimşek, bu süreçte yüzlerce çocuk ve kadının siyasal iktidar eliyle cemaat ve tarikatlara teslim edildiğini ve bu önemli konunun da takipçisi olacaklarını bildirdi.

Şimşek, Bursaspor ve Amedspor maçında tribünlerden yansıyan ırkçı-faşizan görüntüleri hatırlatarak duruma tepki gösterdi ve kınadıklarını söyleyerek açıklamayı bitirdi.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu