GüncelManşet

Gazi Üniversitesi’nden ırkçı sergi hazırlığı

H. Merkezi: Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü için uluslararası afiş yarışması açtı. Açılan yarışmada sanatçılara gönderilen davette “Herkes Uyurken; Anadolu’dan Kafkasya’ya Ermeni Zulmü Uluslararası Afiş Yarışması” başlığı kullanılırken, Ermeniler için “Türk hoşgörüsüne ihanet edenler”, “tecavüzcü ve işkenceciler” gibi sıfatlar kullanıldı.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde (24 Nisan 2013) verdiği bir mesajda Ermenilere başsağlığı dilediyse de, arşivlerin açılacağını tüm “samimiyetiyle” dile getirse de; devletin bu konudaki ideolojik tutumu, bir üniversiteden patlak verdi.

Elbette, katliamı bilenler, Erdoğan’ın bu sözlerinin bir kandırmacadan ibaret olduğunu da bilirler fakat uluslar arası kamuoyunda artık kabul edilmiş bir katliamın yıldönümünde uluslar arası sanatçıları bu yöntemle çağırmanın anlamının; bir üniversitenin yarışmadan daha çok TC faşizminin niyetlendiği mesajı tam da adreslerine göndermek olduğunu anlamak için kâhin olmak gerekmiyor.

Ayrıca Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 26 Şubat 2015 yılında sergilenmek üzere hazırladığı yarışma davetiyelerinde; dolayısıyla katılım kıstaslarına açıktan ırkçılık yapma şartını koyuyor.  

Metnin tamamı ise şöyle:

“Romalılar, Persler ve Bizanslılar tarafından Anadolu’nun bir yerinden diğerine sürülen, savaşlara itilen ve çoğu kez üçüncü sınıf vatandaş muamelesi gören Ermeniler ise, Anadolu’yu kendilerine vatan edinen Türklerin adil, insani, hoşgörülü, birleştirici anlayış ve inancından kaynaklanan yönetim biçimi ile nefes alabilmişler huzurlu bir hayatın parçası olabilmişlerdir.”

Osmanlı Devleti’nin zayıflamaya başladığı dönemlere kadar devlete bağlı, milletle sorunsuz ‘millet-i sadıka’ olarak kabul edilen Ermenilerin, bazı Batılı Devletlerin yönlendirmesiyle başlattıkları isyan hareketleri ile sona ermiştir. Bin yıldır refah içinde yaşadıkları ülkeyi parçalamaya çalışan Ermeniler 1.Dünya Savaşı sırasında ülkeyi işgal eden doğu Anadolu’da Rus, güneyde Fransız ve İngiliz ordularına destek olurlar. Zeytun ve Musa Dağı başta olmak üzere Anadolu’nun pek çok yerinde yeni ayaklanmalar başlatır, cepheye gönderilen mühimmat ve yiyecek konvoylarına saldırırlar. Osmanlı Hükümeti, ordusuna herhangi bir şekilde zarar verecek eylemleri engellemek amacıyla Van, Muş, Bitlis, Çatak ve Erzurum başta olmak üzere isyan bölgesinde yaşayan Ermenilerin bu illerden boşaltılmaları kararını alır. İstanbul, Edirne, Kastamonu, İzmir ve Antalya’da yaşayan Ermeniler ise bu karardan muaftır… Amaç asla Ermenileri yok etmek değildir, amaç devlet güvenliğini sağlamak ve onları da korumaktır. Belgelerden Devletin, Ermenilerin yolculuk süresince bakımları için vilayetlere para yollandığı, onlar için fırınlar açıldığı, yabancı yardım kuruluşlarının yardımına müsaade edildiği, savaşın bütün şiddetiyle ağırlığını hissettirdiği bu süreçte Osmanlı kuvvetlerine, çeşitli saldırılara karşı Ermenilerin korunması için emir verildiği anlaşılmaktadır.

Ermenilerin özellikle 1915 yılında Musul bölgesine gidişleri sırasında uğradıkları saldırılarda yaşanan ölümler, önyargıyla hareket eden devlet ve gruplar tarafından abartılarak gerçeklerle ilgisiz, siyasi amaçlarına uygun bir şekilde ifadelendirilmiştir. 1 milyon Ermeni’nin öldüğü yönündeki iddialara karşılık tarihi belgeler bu sayının 50 bin civarında olduğunu ortaya koymaktadır. Meydana gelen ölüm olaylarına bulaşıcı hastalıklar ve açlık sebep olurken, asıl kayıpların Rusya tarafına kaçan Ermeniler arasında yaşandığı görülmekte, aynı dönemde, benzer olaylarda, 2 milyon civarında Müslüman’ın öldüğü arşiv kayıtlarında geçmektedir… Akla hayale sığmayacak işkenceler, tecavüzler yaşanmıştır… Birinci Dünya Savaşı’nın asıl mağdurları Ermeniler tarafından katliama soykırıma uğrayan Türklerdir.

İnsan olmanın erdemi ile insanların insanca yaşama hakkına saygılı tüm dünya sanatçılarını ve tasarımcılarını bu uluslararası afiş yarışmasına katılmaya davet ediyoruz”

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu