Güncel

GÜNCEL | Basılı yayın ile sosyal medyanın gücünü birleştirmek…

Kabul etmek gerekirki teknoloji karşısında konum almak, onun olanaklarını kullanmamak, kitleye anında ve hızlı sunduğu etkileşim alanını görmemek, güncel politika üretirken araçlardan yararlanmamak açısından körlüktür.

Teknolojinin gelişmesi, sosyal medya platformlarının yaygınlaşması ile gazete, dergi ve kitap gibi devrimcilerin örgütlenme, ajitasyon-propaganda araçlarının kullanılmadığına, işlevini yitirdiğine dair tartışma özellikle Covid-19 pandemisinden sonra daha fazla gündeme gelmeye başladı.

Pandemi sırasında bir çok devrimci gazetenin PDF olarak çıkarılması oldukça olumlu karşılanmıştı. Çünkü herkesin evde olduğu bir ortamda yayının bu şekilde yayılması, güncele uygun bir şekilde ajitasyon-propagandanın ulaştırmak mümkün oldu.

Aslına bakarsanız tartışmalar yeni değil.Son dönemde sosyal medya ağlarının kazandığı önem bu tartışmaları beraberinde getirmişti. Youtube, İnstagram, Twitter, Facebook gibi platformlar aracılığı ile kitlenin bilgilendiğini göz önünde bulundurduğumuzdagelişen teknoloji ile bu araçların ajitasyon/ propagandanın araçları haline getirilmesi kaçınılmazdı.

Sosyal medyanın önemli bir araç olduğu sıkça dile getirilen bir tartışma oldu.

Kabul etmek gerekirki teknoloji karşısında konum almak, onun olanaklarını kullanmamak, kitleye anında ve hızlı sunduğu etkileşim alanını görmemek, güncel politika üretirken araçlardan yararlanmamak açısından körlüktür.

Ancak basılı yayının işlevi yitirdiği,bu nedenle basılı yayının artık okunmadığını söylemek de başka bir körlüğe denk gelmektedir. Siyasal çalışmada değişik araçlar kullanılır.

Her birinin işlevi farklı olsa da amaç ortaktır. Bu ortak amaç, kolektif yayınların ajitasyon-propaganda alanındaki etkin rolünün yanısıra, kolektif örgütleyici ve eylemde yol göstericiliği açısından sürmektedir.

Dolayısıyla basılı yayın ile sosyal medya platformlarının işlevinin paralel anlamda kullanmak oldukça önemli.Basılı yayında verili koşulları, değişimleri ve kitlenin istek talepleri dikkate alarak yol almak önemlidir.

Günümüzde bir çok makale, yazı ve değerlendirmenin sosyal medya aracılığı ile web sitelerinden okunması oldukça yaygındır. Bu teknolojinin kullanımı açısından önemlidir.

Dolayısıyla yayını tartışırken o yayının web sitesi ile tartışılması kaçınılmazdır. Başta gençlik ve kadın dinamikleri üzerinden baktığımızda dijital medya üzerinden bir araya gelişler, eylem ve etkinlikler örgütleme, siyasi iktidar üzerinden baskı oluşturma gibi işlevler için oldukça kullanışlıdır. Özellikle görsel, video ve fotoğraf ile gündem edilen ya da teşhir edilen konunun yaygınlaşması ve binlerce kişiyi mesele etrafında bir araya getirme açısında etkilidir.

Sosyal medyanın gücünü etkili kullanmak önemlidir

Neredeyse her evde yaşından bağımsız her kişinin elinde bulunan akıllı telefonlar ile yazılanlar binlerce kişiye ulaşabiliyor. Bu durumun kendisi bu alanda daha profesyonelleşme,  alanınajitasyon/propaganda için etkin kullanılması tartışmasını önümüze koymaktadır.

Ki bu anlamda azımsanmayacak bir çaba ortaya çıkmıştır.

Ancak diğer taraftan  devrimciler açısından son dönemlerde sokak ayağının zayıfladığı gerçeğini görerek pandemi süreci ile meselenin sosyal medya sıkışmamasını, tüm öfke ve enerjinin bu alanda soğutulmamasını dikkate almak gerekir.

Unutmamak gerekir ki sosyal medyada yer alan makale, değerlendirme vb. yazılarımızın etkili, tartışarak okunmasını sağlayamazsak, kısa, anlık ve geçici, o ana sığan ve büyük oranda unutulan bilgiler olarak konunun derinleşmesini engelleyen bir hale dönüşür.

Bu da A/P’nin işlevini yerine getirmede uzaklaşma demektir.

Örneğin bir işçi direnişinden 2 dakikalık video izlenerek meseleden haberdar olabiliriz.Ancak 2 dakikalık video ile birlikte yazılı olarak verilen haberi okumazsak direnişin hangi koşullarda oluşmaya başladığını, hangi dinamikler üzerinden, nasıl bir kararlaşma ile başladığını anlayamamış oluruz. Bu şekilde meseleden haberdar olma durumu anlık kısa ve geçici bir bilgiye tekabül eder.

Video ve fotoğraf, direnişin gündemleşmesi için etkili olmakla birlikte tek başına meselenin anlaşılması için yeterli değildir. Özellikle işçi sınıfı içinde yürüteceğimiz çalışma açısından oldukça verimsizdir.

Bu tüm diğer konular açısından böyledir. Örgütleneceğimiz alandaki tüm gelişmeleri kalıcı bir şekilde elde etmek için basılı yayın ya da dijital medya üzerinden daha derinlikli ele almak gerekiyor.

Birebir temas için basılı yayın hala önemli bir araçtır

Bu örnekle aslında basılı yayının bir çok hareket açısından zayıfladığı, mahalle dernek ve meclisleri yani özgün öz örgütlülüklerinin zayıf olduğu bu ortamda işlevi her zamankiden daha fazla gündemleşmesianlamı taşımaktadır.

Hem bilginin, konunun derinliklerinin işlendiği, kolektif değerlendirmenin bulunduğu basılı yayın bugün özellikle pandemi ile birlikte derinleşen yalnızlaşma, bireyselleşme, içe kapanma ve örgütsüzleşme durumunu tersine çevirme noktasında önem kazanıyor.

Gazete kitleye ulaşmada elimizdeki tek araç değildir. Hatta denilebilir ki gazeteyi götüren kadro esas araçtır. Bu genel bir doğrudur ve o nedenle yayını kutsallaştırma ya da tek araç olmadığı gerçeğini ara ara hatırlatmaktadır.

Bahsettiğimiz gerçeklik için bugün basılı yayın ve özelde gazete, kolektif örgütleyici olarak yaygın sosyal medya platformlarının yanında, iki aracıngücünün birleştirilmesiyle önemlidir.

Temasın en aza indirildiği böylesi bir ortamda fiziksel teması artıran tüm yol ve yöntemler sıklıkla kullanılmalıdır. Fiziksel temas ile örgütlenmenin ilk kapısının açıldığını unutmamak gerekiyor. Yayın bugün örgütlenme yaratma ve fikirlerini daha kalıcı halde kitleye sunma aracı olmayı sürdürmektedir.

Ancak bu hatırlatmalar sosyal medyanın gücünü yadsıyan, basılı yayın ile sosyal medya platformlarını birbirinin yerine koyan bir yerden yapılmamalıdır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu