Güncel

Hak gaspına uğrayan aile hekimleri iş bırakıyor

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimlerinin haklarını gasp eden yönetmelik değişikliği nedeniyle iş bırakacaklarını açıkladı.

AHEF, 30 Haziran’da resmi gazete yayınlanan Aile Hekimliği Yönetmeliğindeki değişiklikler nedeniyle iş bırakma kararı aldı. Hekimler iş bırakmaya dair bilgilendirme ve eylem takvimlerini paylaştı. Yönetmeliğe karşı, 2 bin 179 aile hekimi istifa dilekçesi verirken, 2 bin 514 hekim ise iş bırakma kararı aldı.

“16.08.2021 ve 27.08.2021 tarihlerinde yapılacak olan iş bırakma eylemlerinde hiçbir şekilde görev yerinde bulunulmayacak ve aile sağlığı merkezleri kapalı olacaktır. Sendikal hak kapsamında Ülke genelinde eylemlere destek veren Sendikalarımızın ve Federasyonumuzun almış olduğu kararlar doğrultusunda iş bırakılacaktır. Hukuk komisyonu ve Hukuk büromuzun görüşü iş bırakma eylemleri anayasal haktır ve cezai uygulama söz konusu değildir. Eylemlerin sorumlusu, ADALETSİZLİK , HAKSIZLIK VE GELİR ERİMESİNE neden olan Sağlık Bakanlığı bürokratlarıdır. Haksızlık ve adaletsizlik varsa biz YOKUZ !”

Ne olmuştu?

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayınlanan yönetmeliğe göre hekimler, İhtar Puanı Cetveli’nde yapılan değişiklikle, fiil sayısı 35’ten 40’a çıkarılarak adeta “Aile Hekimliği Yasak ve Ceza Yönetmeliği” oluşturuldu. Yönetmeliğin ihtar puan cetveline eklenen 39. yeni ek maddeye göre; “Kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kuramlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı…” olarak belirlendi.

Hekimlerin düşüncelerini paylaşmasının da önüne engel koyan yönetmeliğe göre, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedilecek.

Ayrıca ilgili yönetmeliğe göre hekimlere yeni iş tanımları da getirilirken, “Kayıtlı kişiler ile ilgili olarak, hipertansiyon, diyabet, kanser ve obezite gibi hastalıkların taranması, takibi ve takip sonucunda meydana gelen değişim oranları ile vaka yönetimine göre (0,90) ila (1,50) arasında belirlenecek olan tarama ve takip katsayısı ile ara puan çarpılmak suretiyle maaşa esas puan hesaplanır. Bakanlıkça sevk sistemi uygulamasına geçilmesine karar verilen il ve/veya ilçelerde tarama ve takip katsayısı (0,90) ila (2) arasında uygulanır” maddesi ile performansa dayalı güvencesiz çalışma koşulları dayatılıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu