EmekGüncel

EMEK | Ankara’daki Sokak Emekçileri Tezgahları için direniş sürüyor

"Biz bu sokağı söke söke de olsa alacağız! Onları başa biz getirdik, indirmesini de biliriz çıkartmasını da biliriz!

İşportaya başladıkları ilk günlerden beri geçen yaklaşık 25 yıl içerisinde 3. Kez tezgahları için direnmek zorunda bırakılan Sokak Emekçileri 100 günü aşkındır tezgah açabilme hakları için eylemliliklerini sürdürüyor.

Ankara Kızılay’da Yüksel Caddesi, Konur ve Karanfil sokakta  9 Ekim tarihinden beri işporta tezgahları kapattırılan ve tezgah açmalarına izin verilmeyen, aralarında sadece bu işten kazanç sağlayanların, ek iş olarak işportacılık yapanların ve harçlıklarını çıkartmak için tezgah açan öğrencilerin de bulunduğu sokak emekçilerinden Zinnur Özpamuk ile Özgür Gelecek Gazetesi olarak kısa bir röportaj gerçekleştirdik.

Merhabalar öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Zinnur Özpamuk üç çocuk annesiyim. 16 yıldır Karanfil Sokak, Dost Kitapevi önünde tezgah açıyorum. Çocuklarımın geçimini bu şekilde sağlıyorum, bu şekilde okutuyorum, evimin geçimini bu şekilde sağlıyorum.

Ne zamandır işporta tezgahlarınızı açamıyorsunuz ve direniştesiniz?

9 Ekim 2019’dan bu yana tezgahlarımızı açmamıza izin vermiyorlar. Bu tarihten beridir de direnişteyiz. 9 Ekim tarihinden bugüne kadar tezgahlarımızı açabilmek için direniyoruz.

Nasıl bir araya geldiniz?

Şimdi mesela sadece bu sokaklarda tezgah açıp geçimini buraya göre şekillendirmiş insanlar var, 25 belki 30 yıldır buraya tezgah açmış hayatına bu şekilde yön vermiş, hepsi 40 yaş üstü insanlar. Bir de ayrıca gündüz başka işte çalışıp akşamları ek gelir olması için gelip tezgah açan insanlar var. Öğrenciler var mesela harçlıklarını çıkartabilmek için tezgah açıyorlar.

Direnişte olan toplam olarak, hepimiz zaten birbirimizi tanıyoruz, bizler artık bir aile gibiyiz, aileden de öteyiz arkadaşlarımızla, bizler ailelerimizden çok buradaki arkadaşlarımızı görüyoruz. Bu tezgahlarımızın kapatılma olayı olur olmaz da hemen birlikte konuştuk, gittik geldik, birlikte bir direniş geliştirdik. Yaklaşık 100 gündür de bir arada ekmeğimiz için uğraşıyoruz.

 Şimdiye kadar tezgahlarınızı tekrar açabilmek için yaptığınız eylem ve etkinlikleri kısaca anlatabilir misiniz?

Biz direnişe başladığımız günden beri eylemler yapıyoruz. Mesela yürüyüş yaptık, pankart açtık, tezgah açtık mesela yasak olmasına rağmen tezgah açarak eylem gerçekleştirdik. Her defasında müdahalelerle karşılaştık. Resmi olarak da Meclise giderek orada milletvekilleriyle görüştük. Ali Haydar Hakverdi ile görüştük, sıkıntılarımızı aktardık, dilekçemizi de kendisine sunduk. Veli Ağbaba’ya gittik.

O da Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e telefon etti. O da sorunun kendisiyle alakalı değil, Valilik ile alakalı olduğunu söylemiş. Zaten daha önce görüşmek için belediyeye gittiğimizde bizimle görüşmemişti. Veli Ağbaba’ya da direk valilik kararı olduğu için tezgahlara izin verilmediğini söylemiş. Haliyle onlar da belediye başkanına inanıyorlar.

Veli Ağbaba’da “sizin sıkıntınız valilik ile oraya gidin dilekçe verin” dedi. Biz de kalktık valiliğe gidip dilekçe verdik. Valilik de kesinlikle kendileriyle alakalı bir şey olmadığını söylüyor. “Bizim işporta tezgahlarına karşı hiçbir müdahalemiz yoktur, hiçbir kararımız da yoktur” diyor.

Ankara’nın başka hiçbir yerinde de bizim başımıza gelen gibi bir şey yok. Sadece Kızılay’da akşam 21.30 ile 23.30 arası iki saatliğine tezgah açan bizlere izin verilmiyor. Mesela Kızılay’da gündüzleri sabit çalışanlar var.

Peki son gelişmelerden bahseder misiniz? Neler oldu direnişte ne durumdasınız?

16 Ocak’ta meclise gidilecek. Yine Veli Ağbaba’yla görüşeceğiz, bize Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile randevu sağlamasını söyleyeceğiz. Biz daha önce Çankaya Belediyesi’ne gittiğimizde oradaki görevliler demişlerdi ki bize “Alper Bey’in sizinle görüşmesi için çok büyük yerlerden kendisine telefon gelmesi gerekir.”

Son durumda hala direniş devam ediyor, çeşitli yollardan.

Bugün 15 Ocak’ta yapılacak bir eylem vardı ve iptal oldu. İptal olmasının sebebi nedir?

Bugün de biz tezgah açma eylemi yapacaktık. Fakat polis eylem öncesinde geldi ve “bizimle yüz yüze gelmeyin” dedi. Biz tezgah açma şeklinde eylem yaptığımızda normalde polis değil, izinsiz tezgah açıldığı için zabıta bakar.

Biz onlarla yüz yüze geliriz normal şartlarda. Fakat zabıtalar kolluk kuvveti olarak polisten destek isteyince polis de geliyormuş. Yani bu sefer hem zabıta hem de polis ile karşı karşıya gelecektik. Zaten bu tezgahların buradaki en eskileri ve bu işporta işine en çok ihtiyacı olanlar direniyor. Sayımız az yani.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz bu sokağı söke söke de olsa alacağız! Onları başa biz getirdik, indirmesini de biliriz çıkartmasını da biliriz!

*Fotoğraf temsilidir

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu