GüncelKadın

KBG nafaka gaspına karşı bir kez daha sokaktaydı

"Nafaka haktır” sloganı ile  Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Yoksulluk nafakasına ihtiyaç duymadan, ev içindeki cinsiyetçi iş bölümünü dönüştüren ve kadın yoksulluğunu önleyen politikalar üretilene kadar mücadeleden vazgeçmiyoruz” mesajını verdi.

Kadınlar Birlikte Güçlü,  6’ncı Yargı Paketi’yle hedef haline getirilen Nafaka Hakkı için “Nafaka Haktır” sloganı ile Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, “Eşitsiz ve şiddet dolu evliliklerin arabulucusu olmaz boşanma davalarında arabuluculuk olmaz!”, “Kadınlar nafakayla zenginleşiyor diyorlar Türkiye’de ortalama nafaka miktarı 250 ila 400 TL arası” ve “Boşanma haktır, nafaka haktır, yoksulluk nafakasına dokunma” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “AKP elini nafakadan çek” , “Boşanma hakkımıza dokunma” ve “Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamayı kitle adına Kadınlar Birlikte Güçlü’den Ezgi Karakuş okudu.

Açıklama öncesi nafaka ile ilgili kadınların deneyimleri paylaşıldı. Gerçek hikayeden oluşan bu deneyimlerle sözde nafaka mağduru ekeklerin yaydıkları gerçek dışı bilgilerin aksine asıl gerçeğe işaret etti.

İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir biçimde çıkılmasıyla, kadınların şiddetten uzaklaştığı ve bağımsız bir hayat kurmalarının engellediğini aktaran Ezgi, “Erkek şiddetini artıracak 6. Yargı Paketi’yle nafakaya süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemini getirmeye çalışıyorlar.

Yoksulluk nafakasını sınırlandırma çabalarının temelinde, kadınları şiddet dolu evliliklere ve aileye mahkûm etme amacının yer aldığını biliyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 10 kişiden 7’sinin boşanma sonrasında hem iştirak hem yoksulluk nafakası  verilmesini desteklediğini aktaran  Ezgi, ”Kadınların kazanılmış haklarına saldıran, kendilerini ‘mağdur’ olarak nitelendiren bir avuç erkeğin kadınların nafaka hakkını gasp etmeye çalışmasının karşısında sesimizi yükseltiyoruz”  dedi.

Kadınların eğitimden mahrum bırakıldıkları için boşandıktan sonra da yoksullaştığına işaret eden Ezgi, “Kadınlara en önemli kariyeriniz ‘annelik’ diyerek kadınları eve, aileye, şiddet dolu bir hayata mahkûm etmeye çalışan; kadınların ücretsiz ev içi emeğini ve bakım emeğini gasp ederek kadınları yoksullaştıran ve kazanılmış haklarına saldıranlara karşı nafaka hakkını savunacağız. Nafaka lütuf değil haktır”  şeklinde konuştu.

Boşanma sonrasında yoksulluğa düşen taraflardan birinin talep edebildiği ve belirlenen miktarın sadece yüzde 20’sinin ödendiğini hatırlatan Ezgi, “Boşanma davalarında kadınların  yüzde 45’i herhangi bir gelire sahip değil ve bu davalarda erkeklerin gelir düzeyi ile kadınların gelir düzeyi arasında uçurum var. Ayrıca boşanma sonrası müşterek çocukların velayetini erkekler değil kadınlar daha çok talep ediyor. Erkekler ise gelirlerini asgari ücretten göstererek, mal varlıklarını başkasının üzerine geçirerek zaten çoğunlukla ödemedikleri nafaka tutarlarını en aza indirmeye çalışıyor. Kadınların ücretsiz ev içi ve bakım emeğini sömürerek hayatlarını sürdüren erkeklerden alacaklıyız” diye konuştu.

Ezgi, açıklamayı şu ifadeler ile sonlandırdı: “Kadınların yoksulluk nafakasına ihtiyaç duymadan, ev içindeki cinsiyetçi iş bölümünü dönüştüren ve kadın yoksulluğunu önleyen politikalar üretilene kadar mücadeleden vazgeçmiyoruz!

Açıklama, “Kadınlar Birlikte Güçlü” sloganı ile alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu