Emek

KESK, TİS için temel taleplerini açıkladı

H. Merkezi: Gerçek bir Toplu İş Sözleşmesi isteyen KESK, temel taleplerini sıralarken Ekim ayında insanca bir toplu sözleşme yapmak istediklerinin çağrısını yaptılar.
2 milyonu aşkın kamu emekçisini ilgilendiren ve 2016-2017 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz günlerde başladı. Geçici hükümetle toplu iş sözleşmesi yapmak istemeyen KESK, kamu emekçilerine, halka, siyasipartilere seslenerek insanca, güvenceli bir anlaşma başta olmak üzere taleplerini belirtti.
Yapılan açıklamada, 2013 TİS’ indeki düşük yüzdelik zam, 2014 Yılı enflasyon farkının verilmemesi, temel tüketim maddelerine gelen yüksek zamlar ve ağır vergi dilimi oranı karşısında maaşların hızla erimesiyle birlikte reel ücret kaybının % 25’e kadar ulaştığı belirtildi.
Geçici değil gerçek bir hükümetle 3 Konfederasyonunda yetkili olacağı bir toplu sözleşmenin yapılması gerektiği söylendi.
Açıklamanın devamında, belirtmiş oldukları talepler için ayrım gözetmeksizin birlikte hareket edecekleri vurgulanırken acilcil talepler karşılana kadar satış sözleşmesine karşı fiili meşru mücadele hattında birleşeceklerini beyan ettiler.
KESK açıklamada temel taleplerini şu şekilde sıraladı:
İnsanca yaşanacak bir temel ücret istediklerini ve en düşük memur maaşı yoksulluk sınırının altında olmaması gerektiği.
2013 TİS kayıplarının 2014 Yılı enflasyon farkı dahil hesaplanarak seyyanen taban aylığa eklenmesi belirtildi.
Ek göstergelerin 3600’e çıkarılmamaı ve her ne ad altında olursa olsun tüm ek ödemelerin emekli keseneğine dahil edilmesi istendi.
Vergi diliminin kaldırılmasını, iş güvencesinin tüm kamu emekçileri için güvence altına alınması, Taşeron, sözleşmeli, çalışanların kadroya alınması ve bu konuda hükümet tarafından verilen sözlerin tutulması istendi.
Sendika yasasının değiştirilerek gerçekten grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılması, atamalarda adalet, liyakat sisteminin uygulanması siyasal kadrolaşma, sürgün, baskı vb. ayrıştırıcı uygulamalara son verilmesi gerektiği açıklandı.
Son olarak, memurların İşkazası ve meslek hastalıklarının yasada tanımlanması, işyerlerinde işçi sağlığı ve Mobbing İzleme Kurullarının oluşturulması olarak talepler sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu