Kadın

Makale | Kadınları güçlendireceği algısı yaratılarak Nafaka hakkının gasp edilmek  istenmesine karşı duracağız!

"Nafaka hakkına dokunmayın!” diyerek yasa meclise gelir gelmez “Kadınlar  Birlikte Güçlü” şiarıyla sokakta karşı duracağımızı bir kez daha ilan ediyoruz"

Uzun bir tartışma süredir tartışılan Nafaka hakkının gasp edilmesine dair yasa  tasarısı, İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, tarafından meclise  sunuldu. Nafaka hakkının gaspıyla ilgili ilk tartışma, Cumhurbaşkanı R.T.
Erdoğan tarafından açıklanan “100 günlük eylem planı” içinde gündeme  getirilmişti.

MHP ise 2019 Mart ayında “nafakanın 5 yılla sınırlanmasını”  öngören bir “kanun teklifi” için çalışmalara başladığını duyurmuştu.
Biz kadınlar, 2018’in Ekim ayından bu yana çalışma hayatından uzaklaştırılmayı ve aslında boşanmayı da engellemeyi içeren haklarımıza dönük saldırıdan biri olan bu yasaya, tasarısına, düzenlemesine karşı durduk.

Kadınların ciddi tepkisine rağmen tartışma ve kamuoyunun (erkek kamuoyunun!) hazırlanması, seçimler nedeniyle ertelendi, bekletildi. Yasanın MHP’nin hazırladığı kanun  teklifinin seçimden sonra Meclis Başkanlığı’na sunulması beklenirken, sanırız bir seçim taktiği olarak yasa tasarısı, İYİ Partili Feridun Bahşi tarafından gündeme getirildi.

Söz konusu kadın düşmanlığı olunca birbiriyle yarışan sistem partileri, özellikle OHAL döneminden bu yana sokaklarda aktif olan biz kadınlara, daha fazla saldırmakta, haklarımıza, hayatlarımıza ve kazanımlarımıza dönük saldırılarını boyutlandırmaktadır.

İYİ Parti seçimler için erkeklere göz kırpıyor!

Seçim taktiğinde dayandığı, umursadığı veya “mağdur” olarak yansıttığı kitle, erkek olan İYİ Parti’nin muhalifliği yine sözde kalmış oldu. Kadınların ev içi emeklerinin karşılığını alamaması gibi, iş hayatında yer bulamaması, işten ilk çıkarılan olması, gördüğü şiddete, taciz ve tecavüze karşı boşanmanın her geçen  gün zorlaştırılması gibi kadınların yığınla problemine dair herhangi bir adım  atılmamakta ancak nafaka göz dikilmektedir.
200-300 TL gibi küçük miktarlardaki tahsil edilemeyen nafakanın bile kadınların elinden alınmak istenmesine çaba harcayan her parti, arkasına erkekleri almak istemektedir ya da almıştır.

Bu partinin genel başkanının kadın  olması da bunu değiştirmemektedir. Bu tablo, oyların erkekler üzerinden düşünüldüğünü ve kadın düşmanlığını açıkça göstermektedir.
Erkek egemen zihniyetin günümüz temsilcisi AKP ve diğerleri, kadınların zaten alamadıkları nafakanın tahsilini sağlama ya da ev içi emeğin karşılığını ödemeyi düşünmek yerine kadının boşanmasını zorlaştıran, giderek de engellemeyi hedefleyen yasaları çıkarmakla uğraşıyorlar.
Üstelik hepimiz biliyoruz ki; nafakanın kaldırılması beraberinde kadınlara dönük farklı hak gaspını da getirecektir. Halihazırda ekonomik sebeplerle zaten boşanmakta güçlük çeken kadınların, boşanma talebini tümden ortadan kaldırmak hedeflenmektedir.
Bizler, kadınlar olarak her saldırıya olduğu gibi kadınların nafaka hakkının gasp edilmesine de karşı durduk. Bugün de bu yasanın meclis gündemine getirilmesine karşı durmaya devam edeceğiz. Zira seçimlerden hemen sonra
meclis gündemine getirilecek bu gaspa karşı da teyakkuzdayız olacağız.

Yandaş gazeteler “İYİ Parti nafaka mağduriyetini Meclis’e taşıdı” diye haber  yaparken Feridun Bahşi de Türk Aile Hukukunun cinsiyet eşitliği ilkesini
benimsediğini ileri sürerek, bu yasanın toplumsal anlamda cinsiyetçi  düşüncelerin kırılmasına faydalı olacağını, böylelikle “evin geçimini erkeğin  sağlaması gerektiği” fikrinin zayıflayacağını ileri sürmekte, kadının güçlendirilmesinin, ekonomik bağımsızlığının sağlanmasının yolunun nafakanın kaldırılmasından geçtiğini belirterek tasarıyı süslemektedir!

Bizce en fecisi budur, kadınları daha fazla mağdur etmek, şiddete boyun eğmeye zorlamak,  adeta bir hapishane haline gelen “koca evine” zincirlemek… Ve erkek egemenliğini beslemek… İşte yapılan budur!

Kadınlar nafaka hakkının gaspına karşı duracak!
Biz kadınların talebi oldukça açıktır; devletin görevi kadınları daha da güçsüzleştirecek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştirecek ve toplumsal cinsiyete duyarsız düzenlemeler yapmak değil; aksine, toplumsal cinsiyet  eşitliğini gözeten sosyal politikalar üretmek ve ücretsiz, kaliteli bakım hizmetlerini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktır.

Kadınların iş gücü  piyasasına katılabilmeleri için ücretsiz, kaliteli bakım evleri ve kreşlerin açılması, kadınların eğitime katılmaları önündeki engellerin kaldırılması, yüksek öğrenim görememiş kadınların da en azından temel gereksinimlerini karşılayabilecekleri, ücretli işlerde çalışmalarını sağlayacak kaliteli eğitim ve iş fırsatlarının yaratılması gerekmektedir. “Nafaka hakkına dokunmayın!” diyerek yasa meclise gelir gelmez “Kadınlar  Birlikte Güçlü” şiarıyla sokakta karşı duracağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu