Güncel

İş makineleri halk tarafından yine durduruldu

H. Merkezi: Yeşil Yol projesi için Rize Çamlıhemşin Yukarı Kavrun Yaylası’na bölge halkının engellemesiyle giremeyen iş makineleri, bu kez vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası üzerinden bölgeye girmek istedi, bölge halkı yine geçit vermedi.
Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesi için Rize Çamlıhemşin’de Yukarı Kavrun Yaylası’na bölge halkının engellemesiyle giremeyen iş makineleri, dün de (7 Temmuz) vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası üzerinden bölgeye sokulmak istendi.
Durumu öğrenen bölge halkı, Kaçkar Dağları Milli Parkı girişindeki Şenyuva Köyü mevkiinde beklemeye başladı, kısa süre sonra iş makinelerinin gelmesiyle horon oynayarak yolu kapattı.
Yeşil Yol projesini yapan Çapa İnşaat şirketi sahiplerinden Ali Fikret Cihan’a, Milli Park sahasına iş makinesi sokmak için izinleri olup olmadığını sordular. Cihan, ‘Burası benim iş saham. İzinim var’ diye cevap verirken yolun açılmasını isteyen jandarma da ‘İzin konusu sizi ilgilendirmez’ dedi. Jandarma ve şirket çalışanları ile tartışan halk izin vermeyince iş makineleri yeniden geri çekildi.
Bölge halkı Yeşil Yol’u yaptırmamakta kararlı olduklarını direnmeye devam edeceklerini ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini gösterdiler.
Yeşil yol projesi, Samsun’dan Artvin’e yaylaları birbirine bağlayacak toplam 2 bin 600 kilometrelik bir otoban ağını öngörüyor. Ortalama 2 bin rakımdan geçecek yol üzerinde 40 noktada turizm merkezi planlanıyor. Yaylaları boydan boya geçecek yol ile el değmemiş ve koruma önceliği olan doğal yaşam alanları yok edilerek yaylalar imara, sermaye için daha kolay yağma ve ranta açılacak. Bir yandan da yol boyunca yayılmış, parçalı onlarca maden yatağına devlet eliyle yol açılmış, sermayeye masrafsız teslim edilmiş olacak.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu