Güncel

Meclis’te protestolar: “Sansür yasası’nın 29’uncu maddesi tartışmalar yarattı

Yasanın ‘dezenformasyon suçu’nu düzenleyen en tartışmalı 29’uncu maddesinin görüşülmesi muhalefetin slogan ve alkışlarıyla protesto edildi. Başkanvekili oturumu kapatmak zorunda kaldı.

AKP-MHP’nin hazırlayıp Meclis’e sunduğu ve kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen teklifinin 29’uncu maddesi gazeteciler ile sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor.

‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk bölümü, yasama yılının başladığı 4 Ekim’den bu yana madde madde kabul edilmişti.

Meclis Genel Kurulu‘nda görüşmeleri devam eden ‘sansür yasası’nın 16’dan 28’e kadar olan 18 maddesi daha kabul edildi.

Basına ve sosyal medyaya ‘dezenformasyon’ suçundan hapis cezaları öngören en önemli maddelerden biri olan 29’un görüşülmesine geçildiğinde muhalefet partisinden vekiller, “29’a hayır“, “Sansüre hayır“, “Hapis cezasına hayır” sloganlarıyla ve alkışlarla protestoya başladı.

HDP grubu ise ayağa kalkarak, ellerindeki “Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartları basın locasına ve AKP’li milletvekillerine göstererek protestoları sürdürdü.

Madde üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, şunları söyledi:

“Despotlaşan iktidarlar…”

Dünyanın bütün ülkelerinde despotlaşan iktidarlar, son dönemlerinde baskılarını artırırlar, demokrasi dışı yollara tevessül ederler. Bu, genel, evrensel bir gerçektir… Türkiye, dünya milletler ailesinin bir üyesidir. Türkiye’nin dünya milletler ailesi içindeki itibari, demokrasi ligindeki bu pozisyonu, biraz sonra görüşülecek 29. maddenin yasalaşması halinde hiçbirimizin, AK Parti’nin de MHP’nin de istemeyeceği bir hale düşecek endişesini taşıyoruz. Muhalefet, yasadan korkacak, cezaevinden korkacak olsa muhalefet olmazdı zaten. Bu konularda hodri meydanız. Kanun teklifini hazırlayanlara 10 dakika daha düşünmeleri için protestomuzu, demokratik karşı protestomuzu ayakta alkışlarla sürdürmeye devam edeceğiz.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, “Eğer buradaki yasa Meclisten geçer ise arkadaşlar, bu telefonlarınızı artık bu şekilde kırıp atabilirsiniz” diyerek Meclis kürsüsünde telefonunu kırdı.

“Bu şekilde kırıp atabilirsiniz”

Bu yasa gençleri çok ilgilendiriyor arkadaşlar, ben buradan 15 yaşında, 16-17 yaşında ve özellikle 2023’te Türkiye’nin kaderini belirleyecek 18-19-20 yaşında ilk defa oy kullanacak kardeşlerime seslenmek istiyorum: İstediğiniz yere tatile gidemiyorsunuz, istediğiniz yemeği yiyemiyorsunuz, istediğiniz tableti, kıyafeti alamıyorsunuz ve mutsuzsunuz. Bunun sebebi de bu AKP iktidarı ve maalesef peşine takılan MHP. Tek özgürlüğünüz var cebinizdeki telefonlar. Instagram var, Facebook var, YouTube var, orada haberleşiyorsunuz. Bugün 12 Ekim, eğer buradaki yasa Meclisten geçer ise arkadaşlar, bu telefonlarınızı artık bu şekilde kırıp atabilirsiniz genç kardeşlerim” dedikten sonra yanında getirdiği çekiçle elindeki telefonu kırdı.

Protestonun sürmesi nedeniyle madde üzerindeki görüşmelere geçilemedi ve Meclis Başkanvekili Haydar Akar oturumu kapatmak zorunda kaldı.

Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde de şöyle:

MADDE 217/A

(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu