Gençlik

Mersin Üniversitesi’nde YÖK Eylemi

Mersin: Mersin Üniversitesi’nde YÖK’ün kuruluş günü olan 6 Kasım yapılan eylem ile protesto edildi. Fen -Edebiyat Fakültesi önünde başlayan eyleme İletişim Fakültesi, Arap Alevi Dernekleri de desteklerini sundular.  Eylem içerisinde YDG’liler yer alırken YÖK protestoları kapsamında yaptıkları çalışmanın bir parçası olarak üniversite yemekhanesinden bir hafta boyunca YDG imzalı pankartlarını sallandırdılar.

Eylem sırasında ” YÖK, Polis, Medya bu abluka dağıtılacak”, “Polis defol üniversiteler bizimdir”, “Biji berxwedana Kobanê”, “Maden işçisi yalnız değildir”, “Susma haykır sansüre hayır” sloganları sık sık atıldı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’na gelen öğrencilerin eylemine Eğitim-Sen de destek oldu.  Eğitim-Sen gerçekleştirdiği basın açıklamasında “Üniversiteleri evrensel bilim ve eğitim kurumları olmaktan çıkaran her türlü politikaya karşı direnebilmek ve her bileşenin özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik ortamda bilim, felsefe ve sanat üretebileceği üniversiteleri var etmek için mücadelemizi sürdürüyoruz” denildi. Açıklama “Kurumsal özerklik yoksa özgür bilim ve eğitim, özgür bilim ve eğitim yoksa özgür düşünce, tüm bunlar yoksa üniversite yoktur. 33 yıl yeter! Bilimsel özgürlük ve üniversite özerkliği için YÖK kapatılsın, yerine utanç müzesi yapılsın.” sözleri ile sonlandırıldı.

IMG 8527Cumhuriyet alanında toplanan öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Ayça Özden isimli öğrenci ise YÖK’ün üniversiteler üzerindeki zor ve baskıcı olma misyonuna ara vermeden devam ettiğini belirterek, ” 1980’lerden sonra neo-liberal politikaların hız kazanmasıyla birlikte, bu politikaların hayata geçirilmesi için gerçekleştirilen faşist darbe ile halk üzerinde estirilen terörden üniversitelerde payını almış devrimci demokrat öğretim üyeleri okuldan uzaklaştırılmış, tüm öğrenci örgütlenmeleri dağıtılmıştır” dedi. Özden, konuşmasına şöyle devam etti “Bireyin tek tipleştirildiği değil tüm yönleriyle  gelişmesinin amaçlandığı, bununla birlikte yaratıcılığın geliştirilmesinin amaç olarak benimsendiği bir içeriğe kavuşturulacak, üniversitelerin bilginin kutsandığı kurumlar olamayıp tam tersine bilginin üretildiği, tartışıldığı, eleştirildiği ve toplumun yararına sunulacak ve toplumsal aydınlanma merkezleri olacağı üniversiteler istiyoruz”

Yapılan açıklamaların ardından şiir dinletisi ve müzik etkinliği ile eylem sonlandırıldı.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu