Dünya

Mısır Halkı Sokakta; Devrim daha Bitmedi!

H.Merkezi: Mısır’da gelişen halk hareketinin devirdiği Mübarek’in ardından oldukça tartışmalı bir şekilde iktidara geçen Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’ye karşı halkın öfkesi büyüyor.

Kendisine yönelik tepkilere Kahire’deki Uluslararası Konferans Merkezi’nde düzenlenen konferansta “Bu kadar zehirli bir havada, liderin en iyisi bile nasıl büyük başarılar elde edebilir? Yalnızca bir yıl boyunca, 4 bin 900’e yakın grev ve 22 tane milyonlara protesto çağrıları yapıldı. Devrilen rejimin eski işbirlikçileri devletin çökmesi için planlar yapıyor” sözleriyle yanıt veren Mursi halkın taleplerini dikkate alacağa benzemiyor.

 

Başlangıçta Mübarek’e karşı gelişen hareketin dışında kalan ancak Mübarek’in devrilmesi yaklaşınca sokağa çıkan sonrasında kısa zamanda Mübarek’in mirasıyla barışık bir şekilde yaşayan Müslüman Kardeşler bugün tepkilerin merkezinde.

Halkın, Mübarek’i deviren harekette dile getirdiği taleplerin hiçbirini karşılamayan, direniş sırasında öldürülen eylemcilerin sorumlularını yargılamayan ve Mübarekle aynı kabinede görev alan çok sayıda yetkili ile çalışmaya devam eden Mursi’ye karşı büyük bir öfke birikmiş durumda.

Yığınlar, Mübarek’i devirerek gerçekleştirdikleri devrimin Müslüman Kardeşler tarafından çalındığı görüşünde.

 

Halk Devrimi Sürdürmekte Kararlı!

Mursi ise gelişen tepkilere karşılık kendi yandaşlarını sokağa çıkarıyor. Bugün Mısır’da Mursiye karşı sosyalist, liberal ve laiklerin oluşturduğu muhalefet, Müslüman Kardeşlerin sokağa çektiği İslamcılara karşı birleşiyor.

Muhalifler, göreve gelişinin birinci yıldönümü olan 30 Haziran’ı Devlet Başkanı Mursi’nin iktidardaki son günü olarak görüyor, ülke çapında büyük protesto gösterileri düzenleyip, 2011’de Hüsnü Mübarek’i deviren ayaklanmaların tekrarlanmasını istiyor. Muhalefet, devlet başkanını ve Müslüman Kardeşleri, devleti ‘İslamlaştırmak ve İslamcılara kilit öneme sahip kurumlarda tekel sağlamakla’ suçluyor.

Gençler, Nisan ayında büyük bir kampanya düzenleyip Arapça’da “isyan” anlamına gelen ‘Tamarud’ hareketiyle erken seçim çağrıları yapmıştı.Kampanya, pek çok düzen partisi ve adı bir ara adaylık için geçen Baradey’in de aralarında bulunduğu birçok isim tarafındanda desteklenmişti. Kampanyayı organize edenler, üzerinde “Terk et” yazılı dilekçeler için 15 milyon imza topladı. Tamarud Hareketi’nin sözcüsü Mahmud Badr, kısa süre önce BBC Arapça televizyonuna, “Bu, Müslüman Kardeşler’in devlet başkanına güvensizlik oyudur” yorumunu yapıp şu ifadeleri kullanmıştı:“İmzalı dilekçeleri, Mursi’den güvenoyunu çekmeleri ve yeni seçimlere kadar geçici bir devlet başkanı ataması için Anayasa [Yüksek] Mahkemesi’ne sunacağız.”

 

Müslüman Kardeşler’in Tehlikeli Oyunu

Dilekçenin karşılığında, Müslüman Kardeşlerde tabanını harekete geçirmiş yüz binlerce İslamcı, Mursi’ye destek için yürüyüş düzenlemişti. Şeriat yanlısı sloganlar atan İhvan(Müslüman Kardeşler) yandaşları, seçimle başa gelen devlet başkanlarını sonuna kadar savunacaklarını ilan ediyor. İslamcı Cemaa el İslamiyya grubu lideri ve Mursi’nin önemli müttefiklerinden Tarık Zomor, hafta başında düzenlediği bir basın toplantısında “Bizi 30 Haziran’da protesto etmekle tehdit ediyorlar. Biz de aynı gün onların ezileceği sözünü veriyoruz” sözleriyle muhalefete meydan okudu.

Muhalif Tamarud Hareketi’ne karşı, Mursi destekçileri de, Arapça’da “Tarafsızlık” anlamına gelen ‘Tagarud’ hareketini başlatıp tabanını harekete geçirmeye çalışıyor. Tagarud hareketini destekleyenler, “seçimle” başa gelen Mursi’nin ‘meşruiyeti’ olduğu gerekçesiyle, Mursi karşıtı kampanyaları ‘anayasaya aykırı’ olduğunu iddia ediyor. Ancak muhalefetin taleplerine hakkında ise bir şey söylemiyor.

Mursinin göreve gelmesinin birinci yıldönümü olan 30 Haziran günü muhalefet ve Mursi yandaşları büyük eylemlere hazırlanıyor. Ortam çok gergin, çatışma çıkma ihtimali çok yüksek. Mursiyele gerilimli bir ilişkisi olan ordu ise muhalefetin büyümesiyle birlikte geçtiğimiz günlerde darbe yapmaya hazır olduklarını duyurmuştu.

Ordu ile Mursi arasındaki anlaşmazlık söz konusu halk muhalefeti olunca önceliğini kaybediyor. Mısır ordusu, başta Kahire’deki başkanlık sarayı olmak üzere ülke çapında birçok stratejik bölgeye takviye kuvvetler ve zırhlı araçlar konuşlandırdı.Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi de, ülkenin iç çatışmaya sürüklenmesini engellemek için ordunun devreye girebileceği uyarısında bulundu.

 

Mısır’da Mursi’ye Destek Düşüyor

Kamuoyu anketleri halk arasında giderek büyüyen bir hoşnutsuzluk olduğunu gösteriyor.

Mısır Kamuoyu Araştırma Merkezi (Baseera), devlet başkanını destekleyenlerin oranının, Mursi’nin ilk 100 günün sonunda yüzde 78 iken, yeni araştırmaya göre yüzde 32’ye düştüğünü gösteriyor.

Halk arasında artan öfkenin başlıca sebeplerinden bazıları ise kimi bölgelerde yaşanan elektrik ve su kesintileri ve halkın giderek yoksullaşması. Ülkede ciddi bir yakıt sıkıntısı da var. Halk yakıt almak için sıcağın altında, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklarda beklemek zorunda. Milyonlarca emekçi için, turizmle sağlanan gelir kaynaklarının çökmesi, gıda fiyatlarının artması ve sübvanse edilen ekmeğe olan bağlılık nedeniyle yaşanan ekonomik durgunluk, yaşamı çekilmez kılıyor.

Döviz rezervleri Mübarek dönemine göre yarı yarıya azaldı ve Mısır para biriminin değeri geçen yıl ABD doları karşısında yüzde 10 oranında değer kaybetti.

Daha iyi çalışma koşulları talep eden öfkeli kamu çalışanları ve fabrika işçilerinin her gün greve gitmesi günlük hayatın kaçınılmazlarından. Yeni atanan İslamcı Kültür Bakanı (El Tevgid el Arabi üyesi) grevler nedeniyle iki hafta ofisine gelemedi.

Geçen hafta da Mursi’nin, 1997’de çok sayıda turistin ölümüne neden olan Cemaa el İslamiyya grubuna üye bir ismi Vali olarak görevlendirmesi turizm çalışanlarını ayağa kaldırmış, Luksor’da hükümete ait binaların kapıları mühürlenmişti. Turizm başkentindeki ayaklanma üzerine Vali Adil El Hayat istifa etti.

İskenderiye ve Port Said kentlerinde 30 Haziran’ın yaklaşmasıyla düzenlenen eylemlerde sert çatışmalar yaşandı. Muhalefetin eylemlerine polis, Müslüman Kardeşlerin sokağa çıkardığı İslamcılarla birlikte saldırıyor. İskenderiye’de yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar biri Amerikan vatandaşı üç kişi öldü.

Taleplerini dinlemeyen Mübarek’i deviren Mısır halkı gerçekleştirdiği devrime ihanet ettiğini düşündüğü Mursi’nin peşini bırakmıyor.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu