Güncel

OCAK AYI | “ Kaypakkaya’nın 50. ölümsüzlük yılında özgürlük için düşenlerin izindeyiz!”

Devrim ve Komünizm Şehitlerini anma haftası olan Ocak ayı kapsamında bugün İstanbul'da gerçekleşen anmada, 'şehitlerden öğrenme ve Kaypakkaya'nın 50 yıllık ölümsüzlük yılında, düşenlerin izinde olma" vurgusu öne çıktı.

Ocak ayının son haftası vesilesiyle Kadıköy’de Partizan ve YDG tarafından çağrısı yapılan anmanın salonuna, “Sınırlı Bir Yaşamı Sınırsız Bir Davaya Adayanlar Ölümsüzdür” yazılı Partizan pankartı asılırken, Proleterya Partisi şehitleri ile, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Mazlum Doğan’ın resimleri ayrıca 2. Paris katliamında yaşamını yitiren yurtseverler ile Rojava’da son olarak ölümsüzleşen Ahmet Şoreş ile Fırat Newal’in resimleri yanı sıra devrim şehitlerinin resimleri asıldı.

Anma kısa bir giriş konuşması ile başladı.

Konuşmada, “Onlar sınırsız, sömürüsüz bir dünya kurmak uğruna yola çıkanların, insanlığın kurtuluş mücadelesinin öznesi oldular.  Önder İbrahim Kaypakkaya’nın, Meral Yakar’ın, Ali Haydar Yıldız’ın ve isimlerini sayamadığımız yüzlerce yoldaşın bizlere bıraktığı meşale bugün hala karanlığı aydınlatmak üzere yanmaya devam ediyor!” sözleri ve Devrim ve Komünizm mücadelesinde şehit düşenlerin isimleri dile getirilerek, “Önder yoldaşı Amed’te işkenceyle katlederek, resimlerini, kitaplarını yasaklayarak fikirlerini yok etmeye çalışan faşizme inat bu topraklara diktiği özge fidanı canlarıyla sulayan ardılları… 50 yıldır onun izinden yürüyoruz!” şeklinde sona erdi.

Ardından saygı duruşu ile etkinlik başladı. Şehitleri anlatan bir sinevizyon gösterimi ile etkinlik devam etti.

Sinevizyon gösterimin ardından  Partizan adına bir konuşma yapıldı.

Partizan temmsilcisi konuşmasında,  Ocak ayının, 1978’den bugüne devrim ve Komünizm şehitleri haftası olarak ele alındığını, ölümsüzleşenleri anmanın onların ideallerini yaşatmanın bugün mücadeleyi daha fazla sahiplenmeyen geçtiğini, onları anlamanın onların düşüncelerini yaşama geçirmek demek olduğunu ifade etti.

Açıklamanın devamında, “Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin 50. yılını karşılarken onu anmanın ve onun ideallerini yaşatmanın görev ve sorumluluğuyla, yarım asırlık mücadele içerisinde ölümsüzleşenlerimizi saygı ve bağlılıkla anıyoruz.

Kaypakkaya yoldaş ezilen sınıf ve uluslara, çeşitli milliyet ve inançlara gerçek kurtuluşun yolunu göstermektedir. Yoldaş İbrahim’in MLM bilimini rehber edinerek ortaya koyduğu tezler bugün günceliğini koruyarak karanlığa yakılan meşale olmaya devam ediyor. Onun yolumuzu aydınlatan fikir ve ideolojisi ölümsüzleşen yoldaşlarımızın mücadelelerinde elden ele yakılan bir meşale olmuştur ve bugün o ışık yolumuzu aydınlatmaya, bizlere umut olmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Konuşmada, “Ocak ayında, 45 yıldır devrim ve komünizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerimizi anıyoruz. Ölümsüzleşenlerimizin ortaya koydukları birikim ve deneyime yüzümüzü dönmemiz gerektiğinin ihtiyacını bugün daha fazla hissediyoruz” denildi.

Konuşmada Kaypakkaya’nın 71 kopuşu içinde bir kopuşu temsil ettiği Amed de gözaltında olduğu dönemde faşizmle ideolojik bir hesaplaşmaya girdiği ve yeni bir yol açtığına dikkat çekildi.

Bugün, 50 yıl sonra onun ardıllarının, onun açtığı güzergahta yürümeye devam ettiğinin altı çizildi.

Konuşmada, ölümsüzleşen her devrimci komünistten öğrenilecek yanlar olduğuna dikkat çekildi. Nubar Ozanyan’dan mücadelede sınır tanımazlığın, Beşlerden kadın önderleşmesinin, Kamile Öztürk’ten düşmanın cinsel saldırısına rağmen devrimci duruşun, Cengiz İçli’den gençlik alanında giderek gelişmenin özelliklerinin alınması gerektiğini söyledi.

Konuşma yaşadığımız koşullarda sömürüye karşı ölümsüzleşenlerin yaktığı meşalenin daha da gür bir şekilde taşınacağına dair inançla sona erdi.

Etkinlikte YDG yapılan konuşmada ise, “Şehitlerimizi anmanın önemli olduğu, onların yaşamlarından daha fazla öğrenmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. Egemenlerin yoğun ve kaspamalı saldırı altında bu ayrıca önem taşıyor. Devrimcileri-komünistleri tamamen yok etme politikası ile hareket ediliyor. Bu anlamda şehitlerin yaşamına bakarak faşist diktatörlüğe karşı nasıl bir mücadele edeceğimizi görüyoruz” dedi.

“Şehitlerimiz yaşam için yaşamlarını ortaya koydular” denilen konuşmada, YDG, “Bu süreç iyi bir okul ve tarihten öğrenme sürecidir.

Onların ideallerini, düşlerini gerçeğe karşı bulunduğumuz her alanda, gerçekleri haykırarak örgütlenebileceğimizi biliyoruz. Bu mücadele 50 yıldır sürüyor.  İbrahim Kaypakkaya’nın katlediliş sürecine baktığımız zaman karşımıza   savunma taslağı çıkıyor. Burada önder yoldaş halka gerçekleri anlatmaktadır. Bizlerde mücadele ederken her koşul altında gerçekleri halka anlatacağız. Onlardan öğreneceğiz ve mücadeleyi büyüteceğiz” denildi.

Konuşmaların ardından YDG tarafından bir şiir dinletisi yapıldı. Ardından etkinlikte şehit ailerinden veya şehitleri tanıyanlar söz alarak paylaşımlarda bulunuldu.

Duygusal bir atmosferde geçen anı anlatım bölümünde; Necdet Oynargül, Mehmet Kocadağ, Ünal Küçükbayrak, Efendi Diril, Raci Yılmaz, Ergin Altun, İsmail Hanoğlu, Cihan Çelebi, Cengiz İçli, Halil Çakıroğlu, Çiğdem Yılmaz, Gamze Gül Kaya, Hakan Çakır gibi şehitlere dair anlatımlardan sonra marşlarla şehitler anlatılmaya, anılmaya devam edildi.

Anma etkinliği müzik dinletisinin ardından sona erdi.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu