GüncelManşet

OHAL’e rağmen işçiler sokakta!

H. Merkezi: Başarısız bir darbe girişiminin ardından faturanın işçi ve emekçilere çıkarılacağı, “fırsat bu fırsat” denilerek OHAL’de emekçilerin haklarının kısıtlanacağı bilinen bir durum. Şimdi bu uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. 15 Temmuz’dan bu yana sokaklardaki tek hareketlilik AKP’nin kendisine yedeklemeye çalıştığı “demokrasi nöbetleri” eylemleri olarak lanse edilse de aslında işçi ve emekçiler haklarının kısıtlanmasına karşı sokaklarda olmaya, “FETÖ’cü” damgası ile işten atılma ya da tutuklanma tehdidine karşı emeğini savunmaya devam ediyor.

 

Avon’da çadır direnişi sona erdi, kazanımlar sürüyor

Kocaeli Gebze’de bulunan Avon deposunda çalışan, DGS-Sen’e üye oldukları gerekçesiyle işten atılan ve 23 Mayıs’tan bu yana direnişte olan 8 işçi bir açıklama yaparak direniş çadırının artık açılmayacağını, ancak mücadelenin devam edeceğini belirtti. Avon yönetiminin sendikayı kabul etmediğini belirten işçiler, çadır direnişinin sonlanmasına karşın içeride örgütlenme faaliyetinin süreceğini ve direnişin sokaklara taşınacağını vurguladı. DGD-Sen’den yapılan açıklamada direnişin kazanımları şöyle sıralandı:

Taşeron firmanın değişmesi sebebiyle işçilere dayatılan ve içerisinde farklı yerlerde çalıştırılma, tecrübeli personele 2 ay deneme süresi getirilmesi gibi maddeler barındıran yeni sözleşmeleri 95 işçi bütün baskılara rağmen imzalamadı. Lavabo ve tuvaletlerin hijyenik olmaması işçilerin en büyük şikayetlerinden biriydi ve ısrarla böyle bir sorun olmadığını belirten AVON, işçilerin taleplerini duyduktan sonra aniden bütün tuvaletleri yeniledi.

Yemekhaneye mutfaktan sirayet eden kötü kokunun giderilmesi işçilerin bir diğer talebiydi ve 10 günlük tadilatla bu sorun da giderildi. 2016 yılı Ocak ayında gerçekleştirilen asgari ücret zammından sonra işçilere verilen performansa dayalı promosyon kaldırılmıştı ancak sendikalaşma faaliyetlerinin ardından geri getirildi. Ayakta çalışan işçiler için işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun olmayan zemine halı döşendi. Avon tarihinde bir ilk olarak işçilere Ramazan Bayramı öncesi kumanya dağıtıldı.

AVON, tarihinde bir ilke daha imza attı. İşçilerle patron temsilcileri toplantılar yaptı. AVON ve KLÜH yetkilileri işçilerle yaptığı toplantılarda 12 talebi yerine getireceğini söyledi. İşçilerden 3 ay zaman istendi. AVON ve KLÜH yetkilileri, işçilere 300-400 TL zam yapılacağı sözünü verdi. İşten atılan işçilerin işe iadesi ve tazminatlarını almak için hukuk süreci başladı ve yakında AVON hukuk önünde de hesap verecek.

 

Avcılar Direnişiyle Dayanışma Platformu eylemle kuruldu

DDSB, Partizan ve YDG’nin de bileşeni olduğu Avcılar Direnişiyle Dayanışma Platformu, 30 Temmuz günü Galatasaray Meydanı’nda bir açıklama gerçekleştirerek kendini deklare etti. İşçiler Odakule önünden Galatasaray Meydanı’na kadar “Sendika haktır, engellenemez”, “Avcılar işçisi, direnişin simgesi”, “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” ve “Taşeron işçisi yalnız değildir” sloganlarıyla yürüdüler. Platform adına açıklamayı Deriteks Avrupa Yakası Temsilcisi Ulaş Veysel Arslan okudu.

Avcılar’da direnen işçilere dönük kara propaganda yapıldığını ve OHAL’in CHP’li Avcılar Belediyesi tarafından fırsata çevrilerek direnişi kırmak için kullanıldığını belirten Arslan “Bizler; kendini devrimci addeden; fakat her fırsatta işçileri sorgu odalarına çeken, mobbing uygulayıp, tehdit eden; ‘vasıfsız işçi’, ‘Sendikacının aklına uyarak eylem yapıyorsunuz’ diyerek hakarette bulunan, ‘Önce çalışın hukuki haklar sonraki mesele’ diyerek temel hakları yok sayan Belediye Başkanı’nın değil, direnen temizlik işçilerinin yanında olduğumuzu belirtmek, direnişteki Belediye-İş Sendikası üyesi Avcılar Belediyesi temizlik işçileriyle dayanışmak, halkla direniş arasında bağ kurulmasını kolaylaştırmak, verilen mücadeleyi ve direnişi büyütmek için Avcılar Direnişiyle Dayanışma Platformu’nu kurduğumuzu deklare etmekten onur duyuyoruz” dedi.

 

Kastamonu’da iplik işçisi eylemde

Kastamonu’nun Araç ilçesinde Ramsey’e üretim yapan Gürmen Giyim’de Öz İplik-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi sürüyor. İlk günlerde 60’ı aşkın işçinin örgütlediği eyleme katılım, 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve daha sonra ilan edilen OHAL’in ardından azalsa da bekleyiş sürüyor. İşçiler bir yandan fabrika önünde nöbet tutarken, bir yandan da İŞKUR’a başvuruyor. Şu ana kadar 50’yi aşkın işçinin çıkışı verildi. İşçiler, bütün işçilerin katılımı ve sendika yöneticileriyle birlikte fabrika önünde olacaklarını ve eylemi güçlü biçimde sürdürmeye devam edeceklerini belirtiyor.

 

Coca Cola’ya grev kararı asıldı

Tek Gıda-İş Sendikası, Coca Cola AŞ ile yapılan TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine Türkiye’deki tüm fabrikalarına grev kararı astı. Bursa Kestel’de bulunan Coca Cola fabrikasındaki işçiler TİS görüşmelerinin sonuç vermemesi halinde 10 Ağustos 2016 tarihine saat 7.00 itibarı ile greve çıkacak.

 

Emaar Square’de inşaat işçilerinden ücret eylemi

İstanbul’da bulunan Emaar Square’de taşeron firma Delta Mühendislik bünyesinde çalışan İnşaat-İş Sendikası’na üye işçiler ödenmeyen ücretleri için direnişe başladı. Bir haftadır şantiye içerisinde işe çıkmayarak ücretlerinin ödenmesini isteyen işçiler, 26 Temmuz’da Emaar Square satış ofisi önünde eyleme başladı. Satış ofisi önünde araç giriş çıkışını kapatan işçiler bir görüşme talep eden Delta Mühendislik yetkilileri Cuma gününe kadar süre talep etti. Direnişçi işçiler Delta Mühendislik’in talebini kabul etmeyerek ücretlerinin derhal ödenmesini istedi. İşçilerin direnişi sonucunda patron geri adım atarak ücretlerin ödeneceğini söyledi.

 

Kayyum çaresiz(!), Ekoroma’da işçiler direnişte

Adana’da bulunan ve iflasını açıkladıktan sonra yaklaşık 1 yıldır kayyum tarafından yönetilen Ekoroma mağazası çalışanları, 4 aydır maaşını alamadıkları gerekçesiyle mağaza önünde direnişte. İşçiler 26 Temmuz’da kayyum yetkilileriyle görüştüler. Kayyum ellerinde para olmadığını iddia ederek ödeme yapamayacaklarını söyledi. Direnişte kararlı olduklarını belirten işçiler tazminatları ve ödenmeyen maaşları yatana kadar mağaza önünden ayrılmayacaklarını söyledi. İşçiler Ekroma patronu Halil İzlemek’in mağaza çalışanı bir kadına fiziksel şiddet uyguladığını da söyledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu