Güncel

Roboski Katliamı AİHM’e taşınıyor

H. Merkezi: TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin katledildiği Roboski Katliamı’na ilişkin 5 Ocak 2012’de açılan soruşturma, son olarak 16 Şubat’ta AYM’de ret edilmesi ile AİHM’e taşınıyor.

Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin katledilmesinin ardından katliamcı zihniyet mahkemelerde devam ediyor. Qileban Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmanın açılması ile birlikte gizlilik kararı alınan Roboski Katliamı soruşturması, 5 Ağustos 2012 tarihinden sonra Amed Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmeye başlandı. Amed Cumhuriyet Başsavcılığı da 11 Haziran 2013’te “taksirle ölüme sebebiyet vermekten” şehriyle soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilen Roboski dosyası 6 ay sonra 7 Ocak 2014’te “kovuşturmaya yer olmadığından” şerhiyle dosyaya takipsizlik kararı verdi. Roboskili ailelerinin avukatları aracılığıyla Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın kararına yaptığı itiraz ise 20 Haziran 2014 tarihinde reddedildi.

Roboski dosyası AYM’ye taşındı

 Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın kararına Roboskili ailelerin itirazının ret edilmesi ardından, ailelerin avukatları aracılığıyla 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı. Avukatlar, AYM’den, “En üst düzey yetkililerin başvuruculardan resmi özür dilemesi, takipsizlik ve takipsizliğe itirazın reddi kararının kaldırılması, öldürme olayı nedeniyle sorumluluğu doğabilecek Bakanlar Kurulu’nun, tüm askeri ve mülki yetkililerin yargılanmasının sağlanması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesi” talebinde bulundu.

AYM ise, Roboski davası için yapılan başvuru kapsamında Adalet Bakanlığı’ndan savunma istedi. Adalet Bakanlığı ise yaptığı 28 sayfalık savunmada Genelkurmay Başkanlığı’nın daha önce Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazısı esas alınarak, “Daha sonra bir hata olduğunun anlaşılması, kullanılan gücü otomatik olarak haksız hale getirmez. Aksini düşünmek, devlete ve kanun adamlarına görevlerini yaparlarken, belki de kendilerinin ve diğerlerinin yaşamlarına zarar verebilecek gerçekçi olmayan bir külfet yüklemek olur. Bununla birlikte olayın içinde bulunduğu koşullar, güç kullanılmasını gerektiren makul bir inancın varlığını göstermelidir” denildi.

AYM de 34 kişinin katledilmesi ile sonuçlanan katliam başvurusunu, 16 Şubat 2016’da başvuruda bulunan 53 avukattan 3’ünün vekaletnamesinin dosyada yer almadığı gerekçesi ile reddetti. AYM, eksik belgelerin 15 gün içinde tamamlanması için tebligatta bulunduğunu hatırlatarak avukatların, belgeleri 2 gün gecikmeli sunduğu için ret kararı verildiğini açıkladı.

Katliamın yaşandığı 2011 yılından bu yana adalet arayışlarını kararlıkla sürdüren Roboskili aileler şimdi de AYM’nin de ret kararı ardından avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapmaya hazırlanıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu