Güncel

RSF: Türkiye gazetecilerin güvenliğini garanti altına almalı

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Güngör Arslan cinayetinin göz göre göre yaşandığını belirterek ” Türkiye’yi gazetecilerin güvenliğini garanti altına alacak acil önlemler almaya çağırdı” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Kocaeli Ses gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Güngör Arslan’ın öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye’yi gazetecilerin güvenliğini garanti altına alacak acil önlemler almaya çağırdı.

Türkiye’de politikacılar ve suç gruplarınca medya çalışanlarına uygulanan şiddetin endişe verici bir şekilde arttığını kaydeden RSF, Güngör Arslan’ın son 12 ay içinde öldürülen ikinci gazeteci olduğuna vurgu yaptı.

RSF’nin Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da Arslan cinayetine ilişkin bilgi vererek “Bu cinayet göz göre göre yaşanmıştır, çünkü Güngör Arslan sürekli tehdit mesajları aldığı halde yetkililerce harekete geçilmemiş ve Arslan’ı koruma görevi yerine getirilmemiştir” dedi.

Önderoğlu “Azmettiriciler dahil olmak üzere on zanlının hızlı bir şekilde tutuklanması, etkili bir yargılama yapılabileceğini göstermektedir. Bu kabul edilemez suçun hem faillerinin hem de azmettiricilerinin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz ve davayı yakından takip etmeye devam edeceğiz. Açık tehditler alan gazetecilerin gerekli korumaya sahip olması ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için hükümet hızla harekete geçmelidir” diye konuştu.

Bir yılda ikinci cinayet

Arslan’dan önce Mart 2021’de de Bursa’da radyo programcısı Hazim Özsu öldürülmüştü. Rahmet FM’de program sunan 46 yaşındaki Özsu “kutsal değerler” hakkındaki yorumlarını takdir etmeyen bir dinleyicisi tarafından vurularak öldürülmüştü. Katil olduğu iddia edilen Halil N. İse cinayetten altı gün sonra tutuklanmıştı.

Bunun öncesinde 2009’dan bu yana Türkiye’de bir gazeteci cinayeti yaşanmamıştı. Aralık 2009’da yerel televizyon kanalı Marmara TV’nin haber müdürü ve Güney Maramara Yaşam gazetesinin yayıncısı Cihan Hayrsevener Bandırma’da bir caddede yürürken öldürülmüştü. Cinayetin failleri ve azmettiricileri uzun hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Ancak Türkiye’de 1990 ile 1996 yılları arasında Güneydoğu Anadolu’da Türkiye ile PKK arasındaki çatışmaların zirvesinde rapor edilen 20 kadar vaka dahil olmak üzere, 1990’lardan bu yana öldürülen ya da kaybolan 40 gazeteci vakasının çoğu cezasız kaldı.

Türkiye, RSF’nin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 153. sırada yer alıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu