Kadın

Toros Üniversitesi kınandı

Mersin: Küfüre karşı çıktığı için çalıştığı üniversiteden atılan Nevra Akdemir’e destek veriliyor. Konuyla ilgili Kadın Platformu, Eğitim Sen Mersin Şubesinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya çeşitli kurumların kadın temsilcileri ile Toros Üniversitesi tarafından işten atılan Akademisyen Nevra Akdemir de katıldı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Olga Özer, Bir süre önce Toros Üniversitesi’nden hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan akademisyen arkadaşımız Rana Gürbüz, aynı zamanda küfür ve hakarete de maruz kalmıştı. Şimdi de Toros Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan diğer bir akademisyen arkadaşımız Nevra Akdemir, Rana Gürbüz’ün yaşadıklarına sessiz kalmadığı için, itiraz ettiği için işine son verilmiştir” dedi.

Toros Üniversitesi’nde, görünen o ki bir cadı avı başlatıldığını ve biat etmeyen, sessiz kalmayan herkesin işten çıkarılacak gibi göründüğünü iddia eden Özer, Bilimin özgür düşüncenin merkezi olması gereken üniversitede böyle, ayrımcı ve cinsiyetçi uygulamaların olmasını kınadıklarını ve kabul etmediklerini söyledi.

“Son olayda işten çıkarılan akademisyenin sadece kişisel hak ve özgürlüklerine yönelik bir hak gaspı söz konusu olmamış aynı zamanda Toros Üniversitesi’ne ilişkin cinsiyetçilik ve ırkçılık iddiaları da doğrulanmış olmaktadır” diyen Özer,” Ne yazık ki Toros üniversitesi Nevra Akdemir’i işten çıkararak olayların üstünü örtmek istemiştir. Kendisinin imzaladığı bir sözleşme zaten bulunmadığı halde, bahsi geçen öğretim üyesinin yaşadıklarını bir haberleşme grubunda duyurduğu gerekçesiyle, sözleşmesinin yenilenmeyeceği yönünde bir tebligat almıştır. Zaten iş güvencesiz çalıştıkları Toros Üniversitesi’nde akademisyen arkadaşlarımız hem cinsiyetçiliğe maruz kalmış, hem de işsiz kalmışlardır” diye konuştu.

Kadınlar olarak biliyoruz ki cinsiyetçi küfür, kadınların aşağılanması ve ikincilleştirilmesinin en yaygın yollarından biri olduğunu ifade eden Özer, ”Toros Üniversitesi’nde ekonomik ve kişisel gerekçeler bahane edilerek ortaya konulan hukuksuzluğun cinsiyetçi boyutlarının varlığı bu süreçte ortaya dökülmüştür. Toros Üniversitesi’ndeki 25 Haziran’dan bu yana yaşanan hukuksuz işten çıkarmalar ve cinsiyetçi tavırlar ne ilktir ne de son. Adı üniversite olan kurumlarda son dönemlerde yaşanan ırkçılık, mobbing, cinsiyet ayrımcılığı, iletişim hakkının gaspı gibi uygulamalara maruz kalınması sıkça gündeme gelmeye başladı. Zira Bahçeşehir Üniversitesi’nde 42 kişi işten çıkarıldı, “rutin uygulama” dediler. Bilgi, Maltepe, Okan.. üniversiteleri, saymakla bitmiyor. Toros’ta olan bitenleri vakıf üniversitelerindeki rezilliklerin varabileceği boyutun bir örneği olarak düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu