Güncel

Yüzde 10 barajı halk iradesinin gaspıdır

H.Merkezi: Demokrasi ve Barış Konferansı, genel seçim hazırlıklarının başladığı Türkiye’de siyasi partiler ve seçim rejimine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, HDP MYK Üyesi Hatice Altınışık ve HDK Genel Meclis Üyesi Hacer Elçin’in de içinde olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda ilk olarak Prof. Dr. Gençay Gürsoy, seçim barajını gündeme aldıklarında Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir gündemi olmadığını hatırlattı, “Bu toplantı Anayasa Mahkemesi ile ilgili bir toplantı değildir. Onun gündemindeki sorunun tartışılması ile ilgili değildir. 12 Eylül ayıbının terk edilmesi için tepki göstermeye, direniş hakkını göstermeye çalışacağız” diye konuştu. Prof. Dr. Gürsoy, seçim barajını, “milli irade gasbı” olarak değerlendirdi, “Bu süreç 12 yıldır uygulanmaya devam ediyor. Bunun değiştirilmesi siyasi iktidarın can damarına dokunan bir hale geldi. Hiçbir şekilde bunun değişmesini göze alamıyor. Başkanlık sistemine geçiş için parlamenter çoğunluk elde etme niyeti her şeyin önüne geçti. Ancak biz artık Türkiye’nin bu cenderenin çerçevesini kırması için işi halka, toplumsal muhalefete havale etmeye çalışacağız” dedi.

Türkiye’deki seçim sistemi üzerine sunum yapan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da, yıllardır seçim barajının kaldırılması için mücadele ettiklerini kaydetti, “Yüzde 10 barajı, Türkiye ve Şeysel Adaları dışında herhangi bir yerde mevcut değildir. İsveç’te yüzde 5’i geçmiyor. Ayrıca orada ilgili seçim bölgesinde belirli bir oy oranını alan parti milletvekili çıkartabiliyor. Mevcut olan baraj bile bizdeki gibi uygulanmıyor” dedi.

HDP Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü de, barajın yanı sıra seçim yasasının diğer esaslarının da tartışılması gerektiğini söyledi. Kürkçü şunları söyledi: “AKP barajın düşürülmesi talebinin gündeme gelmesiyle birlikte büyük bir panik içine girdi. Neredeyse darbeci ilan edileceğiz. Medyası, ‘Nasıl barajın kalkmasını istersin, darbeci misin?’ diye yazıyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin yapacağı bir yorum, süreçte bazı açılımlar yapacaktır. Ben Anayasa Mahkemesi’ne kalmadan meclisin bu sorunu çözmesini isterdim. Ancak pek öyle olacak gibi görünmüyor. Meclis’te oluşlarını baraja bağlı olduğunu, Diyarbakır’daki 4 sandalyeyi çaldıklarını bilen AKP’deki Kürt milletvekillerinin, yüzde10 barajına karşı çıkarak koltuklarıın teslim etmeleri onların fıtratında yok. Ancak toplumun istemesi gerekir. Bütün oyların eşit olduğu bir seçim düzeni istemeliyiz. İkincisi bunun parlamentoya yansıması önünde herhangi bir engelin olmamasını istemeliyiz.”

ÖDP Eş Başkanı Alper Taş ise”Bu son derece açık bir hak ihlali. Bunun için mahkeme kararına bile gerek yok. Yüzde 10 seçim barajından yana olanlar bu hırsızlığın devamından yana olduğu ortadadır. 1965’deki demokratik seçim sistemini, milli bakiye seçim sistemini istiyoruz. Seçim barajının kaldırılması da yetmez. Siyasi Partiler Yasası’nın da değişmesi gerekir” dedi.   

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu