EmekGüncel

“1 Mayıs 1977 Katliamını unutmayacağız!”

1 Mayıs 1977 katliamında katledilen 34 devrimci Kazancı Yokuşu’nda anıldı

İstanbul: 1977 1 Mayıs’ın da katledilen devrimciler Taksim Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla anıldı. Yapılan anma öncesi katliamın yapıldığı Kazancı Yokuşu ve Taksim Meydanı polis ablukası altına alınırken, yapılan eyleme belirli bir sayının üzerine katılıma izin verilmedi. Polis, ‘fiziksel mesafe’ kuralını bahane ederken eylemin yapıldığı alanın büyüklüğüne nazaran eylemci ve gazeteciler dışarıda bırakıldı. Polisin kendisinin de fiziksel mesafe kuralına uymadığı görüldü.

Yapılan açıklamaya 78’liler Girişimi, Halkların Demokratik Partisi(HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Birleşik Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP), Emekçi Hareket Partisi(EHP) ve Partizan da katıldı. Eylemde kitle adına basın metnini 78’liler Girişimi adına Nimet Tanrıkulu okudu.

Tanrıkulu açıklamasında bundan 43 yıl önce 34 devrimcinin alçakça katledildiğini hatırlattı. ‘43 yıllık hesaptır bu, sorulmadı hala’ diyen Tanrıkulu, katliamla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Katliam unutulsun, kimse bilmesin diye adlarına bir anıt bile dikilmedi.

Bu meydanda katledilen arkadaşlarımızı, kanları yerde, toprağın altında, ardımızda; Ahmet Arifin deyişiyle, ‘öyle mahzun, öyle garip’ bırakıp gidemeyiz! Vazgeçmeyeceğiz!”

“Yaşasın 1 Mayıs, Biji 1 Gûlan”

Taksim Meydanı’nın da bir özgürlük alanı olduğunu ve dünyada böyle birçok meydanın bulunduğunu belirten Tanrıkulu bu meydanlarda insanların itirazlarını dile getirdiğini söyleyerek şunları söyledi:

“Çağdaş insan itiraz eden insandır. İnsanlar bu meydanlarda itiraz ederler. Halkın itirazlarını duymak istemiyorlar, kamusal özgürlük alanlarını yasaklıyorlar. Taksim Meydanının kamusallığını bitirmek istiyorlar. Osmanlı’da kamusal meydan kültürü yoktu. Sultanahmet Meydanı vardı, ancak oralar insanları asmak içindi. Özgürlük meydanlarına sahip çıkan Türkiye’nin ilerici insanlarına zulmediyorlar. Vazgeçmeyeceğiz!”     

Taksim Meydanı’nı ‘Gezi direnişinin yaşandığı, genç nesillerin ufkunun açıldığı meydan’ olarak lanse eden Tanrıkulu bu meydana özgürlük ismini 1 Mayıs 1977’de katledilen 34 kişinin verdiğini vurguladı.

Taksim’in 1 Mayıs Meydanı olarak yasallaşmasına kadar mücadeleye devam edeceklerini de söyleyen Tanrıkulu açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“1 Mayıs 1977 Katliamı Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulana, Katliamın suçluları ve güçlüleri yargılanana kadar vazgeçmeyeceğiz!

Katledilenlerin anısına Taksim’de, Kazancı Yokuşu başında bir anıt yapılana kadar!

Bir kez daha haykırıyoruz!

Yaşasın 1 Mayıs!

Biji Yek Gulan!”

Okunan basın açıklamasının ardından Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakılarak eylem sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu