Güncel

HDP’den onlarca ilde “Diz Çökmeyeceğiz” eylemi!

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekillikleri düşürülerek tutuklanması birçok kentte protesto edildi.

Amed

HDP Amed İl Örgütü’nün parti binası önünde gerçekleştirdiği, vekillerin vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmalarını protesto ettiği açıklama sonrası polis saldırdı.

Parti binasının önünde açıklama için toplanan HDP’liler polisin engellemesiyle karşılaştı. Binayı abluka altına alan polis, salgın bahanesiyle kitlenin binadan çıkmasına engel oldu. Bunun ardından uzun süreli tartışma sonucunda 10 kişilik açıklama yapılmasında anlaşıldı ve basın açıklaması okundu.

HDP milletvekilleri, HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri ve ESP yöneticilerinin katıldığı açıklamada, dün HDP tarafından yayınlanan “Darbeye ve darbecilere teslim olmayacağız” başlıklı metin okundu.

HDP vekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li vekil Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesinin darbe olduğu vurgulanan metinde, bu saldırılara rağmen “demokratik kurumlarda mücadelenin süreceği” vurgulandı ve “demokratik güç birliği” çağrısı yapıldı.

Açıklamanın bitişi alkışlar, zılgıtlar ve “Berxwedan jîyane” sloganıyla karşılanırken, polis de bina girişine doğru saldırıya geçti. Polis bina içine girmeye çalışırken, bir süre arbede yaşandı. Sonrasında da bina girişinde polisler bir süre daha bekleyerek giriş-çıkışlara engel oldu.

Çanakkale

HDP Çanakkale İl Örgütü’nün milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin parti binaları önünde yapmak istediği açıklamaya ise polis izin vermedi. İl binası çevresini ablukaya alan polisler, partililere açıklama yapılması halinde müdahale edecekleri tehdidinde bulundu. Parti binasında yapılan açıklamada milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmeleri ve tutuklanmaları kınandı.

Bursa

HDP İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya Bursa Demokratik Güçleri de katıldı.

Hazırlanan ortak basın metnini okuyan Bursa Demokrasi Güçleri Sözcüsü Yiğitcan Karahan, “Milyonların oy vererek iradesi ile tayin ettiği Leyla Güven, Musa Farisoğlulları ve Enis Berberoğlu mazbatalarını iktidar tarafından almadıklarından milletvekillikleri de bunlar tarafından sona erdirilemez” dedi. Karahan, bundan sonra da mücadelelerini yükseltmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Mardin

HDP Mardin İl Örgütü’nün yapmak istediği açıklama da polis engeliyle karşılaştı. Partililer bina girişini kapatan çevik kuvvet polisleri tarafından engellendi. HDP’liler bunun üzerine, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, “Biz parti olarak demokratik hakkımızı kullanarak konuya ilişkin basın açıklamamızı yapmak istiyoruz” dedi. Bunun üzerine emniyet amiri, açıklama için 48 saat önce valiliğe müracaatta bulunulması gerektiğini iddia ederek, açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. Müzakere sırasında polis amirinin, Kuday’ın “TBMM’de bir darbe gerçekleşmiştir” söylemini “Evet” şeklinde onaylaması dikkati çekti. Açıklamaya izin verilmemesi üzerine partililer, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı atarak dağıldı.

Ayrıca Nusaybin‘de HDP İlçe Örgütü binasında yapılan açıklamayla “darbe”ye tepki gösterildi.

Şırnak

HDP Şırnak İl Örgütü binası önünde açıklama yapıldı. Üzerinde “Darbeye ve darbecilere teslim olmayacağız” yazılı pankartın açıldığı açıklamaya HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Nuran İmir’in yanı sıra belediye eşbaşkanları, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Adana

HDP Adana İl Örgütü, Abidin Dino Parkı’nda düzenlediği eylemle vekillerin tutuklanmasına tepki gösterdi. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nin de destek verdiği açıklamada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, iktidarın hem doğaya hem de topluma fütursuzca saldırdığını ifade etti. Karakış, “3 vekil arkadaşımızın hukuksuzca vekilliklerinin düşürülmesi faşizmin zirvesidir. Faşist konformist iktidarınızın son kertesindesiniz. Artık yokuş aşağı hızla iniyorsunuz” dedi.

HDP Ceyhan İlçe Örgütü’nün, ilçe binalarının damında yaptığı açıklamada konuşan HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Delal Mamuk, “Milyonların oy vererek iradesini tayin ettiği Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Kadri Enis Berberoğlu; mazbatalarını Saray iktidarından almadıkları gibi milletvekillikleri bu iktidar tarafından sonlandırılamaz” diye konuştu.

Mersin

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Genel-İş Mersin Şubesi’nde yaptıkları basın açıklamasıyla halkın iradesinin gasp edilmesini kınadı. “Seçimle gelen seçimle gider. İrademe dokunma” pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Açıklamada sık sık “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Mustafa Özbay, halkın iradesinin yok sayıldığını belirterek, “Sözde kalmış demokrasiye son çivi, dün TBMM çatısı altında çıkarılmış oldu” dedi.  Özbay, Saray tarafından yapılanların demokrasiye darbe niteliği taşıdığını ifade etti. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış’ın konuşmasından sonra eylem alkışlarla son buldu.

HDP: Darbeye ve darbecilere teslim olmayacağız!

İskenderun

HDP İskenderun İlçe Örgütü de yaşananlara ilişkin parti binasında toplantı düzenledi. HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, bu irade gaspına sessiz kalmayacaklarını belirtti. Ateş, “Bizler onların yoldaşları olarak AKP-MHP faşist blokuna sesleniyoruz; Leyla Güven, Musa Farisoğulları biziz, Leyla Güven, Musa Farisoğulları halktır. Onların mücadelesi bizim de mücadelemizdir” dedi.

Antalya

HDP Antalya İl Örgütü tarafından il binası önünde yapılan basın açıklamasında “Halk iradesi gasp edilemez” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşan, halk iradesine yapılan gaspa karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Urfa

HDP Urfa İl Örgütü’nün parti binasında yaptığı açıklamaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve partililerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada sık sık “Leyla Güven onurumuzdur!”, “AKP halka darbe yaptı!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Polis, ablukaya aldığı il binasına gelen yurttaşlara kimlik kontrolü dayatmasında bulundu. Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminden sonra alkışlar eşliğinde son buldu.

Antep

HDP Antep İl Örgütü binası önünde çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada, Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu’nun fotoğraflarının basılı olduğu pankart açıldı. Açıklamada sık sık “Mecliste darbe var!”, “Ya hep birlikte ya hiçbirimiz!” ve “Baskılar bizi yıldırmaz!” sloganları atıldı. HDP İl Eşbaşkanı Musa Aydın tarafından okunan ortak açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Adıyaman

HDP Adıyaman İl Örgütü’nün parti binası önünde yaptığı açıklamaya, Adıyaman önceki dönem HDP Milletvekili Behçet Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Sık sık “Yaşasın halkların mücadelesi!” sloganları atıldı. HDP PM üyesi İzzet Karadağ’ın okuduğu açıklama alkışlar eşliğinde son buldu.

Manisa

HDP Manisa İl Örgütü’nün düzenlediği, fiziki mesafenin korunduğu toplantıda İl Eşbaşkanı Ali Aslan, HDP genel merkez tarafından gönderilen ortak açıklamayı okudu.

Denizli

HDP Denizli İl Örgütü tarafından Merkezefendi ilçe binasında düzenlenen açıklamaya çok sayıda kişi katılırken ortak metni Gençlik Meclisi üyesi Murat Engiz okudu.

Muğla

HDP Muğla İl Örgütü’nün düzenlediği toplantıda, İl Eşbaşkanı Fulya Erdoğan basın metnini okudu.

Aydın

HDP Aydın İl Örgütü’nün, parti binasında düzenlediği toplantıda “HDP Halktır halk burada” dövizleri taşındı. Açıklamayı İl Eşbaşkanı Ayşenur Vaizoğlu okudu.

Batman

HDP Batman il binası önünde basın açıklaması yapılmak istendi. HDP il binasını ablukaya alan polisler, önce açıklamaya izin vermedi, ardından yapılan görüşmeler sonucu 6 kişinin katıldığı açıklama yapıldı. HDP’li vekil İpekyüz, halkın bu kararları alanlara cevabını verdiğini, vermeye devam edeceğini söyledi.

Siirt

HDP Siirt il binası önünde yapılan açıklamaya, partililerin yanı sıra HDP Milletvekili Sıddık Taş katıldı. Açıklama yapan Taş, baskı ve tutuklamalarla önlerinin kapatılamayacağını belirterek, “Faşizm ile Kürt halkını durduramazsınız. Anketler yapılıyor, o yüzden sarayın durumu iyi değildir. Herkes bunu çok iyi bilsin ki direne direne kazanacağız” diye konuştu. Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

Van

HDP Van İl Örgütü tarafından Sanat Parkı’nda yapılmak istenen açıklama için il binasından çıkan partililer, bina girişinde polis engeliyle karşılaştı.  HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın da içerisinde olduğu kitle, dakikalar süren tartışma sonrası HDP İpekyolu ilçe binasının önüne yürüdü ve açıklama yaptı.

Bitlis

Bitlis’te HDP il örgütü tarafından Gazibey Mahallesi’nde yapılan açıklamada HDP İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, “Demokratik değerleri mecliste, sokakta ve olabilecek her platformda sürdüreceğiz. Faşizme asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Iğdır 

HDP Iğdır İl Örgütü’nün çağrısıyla il binası önündeki açıklamada HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Haydar Mızrak, halkın iradesi karşısında AKP iktidarının eriyen bir muma dönüştüğünü söyledi. Mızrak, iktidarın ülkeye karanlıktan başka verecek hiçbir şeyinin olmadığını vurguladı.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, asla diz çökmeyeceklerini belirterek, Kürt halkının iradesinin hiçbir zaman esir alınamayacağını söyledi.

Ağrı

Diyadin, Patnos, Doğubayazıt ve Diyadin’de HDP ilçe örgütleri açıklama yaparak, milletvekillerinin tutuklanmasına tepki gösterdi.

Hakkari

Hakkari İl binasında yapılan açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Sinan Kaya okudu. Yüksekova ilçesinde yapılan açıklamaya ise HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, yerine kayyım atanan Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı ile çok sayıda partili katıldı. Burada konuşan HDP İlçe Yöneticisi Selcan Saygı “Bu darbeci zihniyet 18 yıldır halkın üzerinde baskılarını sürdürüyor. Halk iradesine karşı yapılan bu rantçı ahlaksız ve faşist darbeciliği asla tanımayacağız. Yapılanlara karşı yılmayacağız. Bizler demokratik mevzilerimizi terk etmeyeceğiz ve direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Dersim

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, milletvekillerin vekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. “Darbelere teslim olmayacağız. İrademe Dokunma” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Leyla Güven onurumuzdur” ve “Berxwedan jiyane” sloganları atıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu