Güncel

2 TEMMUZ | İHD, “Madımak Katliamında katledilen canlarımızı anıyoruz”

Sivas Katliamı’nın 25’inci yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayımlayan İHD İstanbul Şubesi, “Unutmamak ve unutturmamak için, adalet için, katliamların tekrarının önlenebilmesi için kerelerce dile getirdiğimiz taleplerimizi Sivas/ Madımak Katliamında katledilen canlarımızı anarak, bir kez daha yineliyoruz” dedi.

H. Merkezi: İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Sivas Katliamı’nın 25’inci yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayımladı.

İHD yaptığı açıklamada, 25 yıl önce, 2 Temmuz 1993 gününün Türkiye tarihine bir utanç olarak yazıldığını söyledi. 30 Haziran’da başlayan Pir Sultan anma etkinliğine katılmak üzere Sivas’a gelmiş aydınlar ve sanatçıların yakılarak vahşice katledildiğine dikkat çeken İHD, göstere göstere insanlık suçunun işlendiğini söyledi.

İHD açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “2012 yılına kadar devam eden ve Sivas Davası olarak bilinen katliam davasında ise; Olay sonrası tutuklanan 124 saldırganın çoğuna hafif cezalar verilerek ağır tahrik indirimleri uygulandı. 33’ü hakkında idam cezası verildi ancak bu ceza sonrasında müebbet hapse çevrildi. İdam cezası sanıklarından 8’i 1997 yılında tahliye edildi ve hiç yakalanmadılar. Mahkeme 2012 yılında, yakalanmayan 7 saldırgan hakkında zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi ve dosyayı kapattı. Unutmamak ve unutturmamak için, adalet için, katliamların tekrarının önlenebilmesi için kerelerce dile getirdiğimiz taleplerimizi Sivas/ Madımak Katliamında katledilen canlarımızı anarak, bir kez daha yineliyoruz” dedi.

İnsan Hakları Derneği, 1-2 Kasım 2014 tarihinde yapılan 17. Olağan Genel Kurulunda, 2 Temmuz gününü “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak ilan etmişti.

İHD ayrıca taleplerini şu şekilde sıraladı;

  1. Türk Ceza Kanunu’nda yer alan İnsanlığa Karşı Suçlar, hangi tarihte gerçekleştiğine bakılmaksızın insanlığa karşı suçlarda “zamanaşımı” söz konusu olmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, Sivas davası yeni baştan ele alınmalı, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, emniyet müdürü, vali dahil tüm sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalıdır.
  2. Devletin ve toplumun geçmişle yüzleşmesinin sağlanması bakımından Hakikat Komisyonu kurularak katliamın bağlantılarını da içeren gerçeğin açığa çıkarılması sağlanmalıdır.
  3. Madımak Oteli “Utanç Müzesi” yapılmalıdır.
  4. Gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve 2 Temmuz günü “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak kabul edilmelidir.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu