GüncelManşet

Akademisyenler barış taleplerini tekrarladılar

İstanbul: “Bu suça ortak olmayacağız!” başlıklı Barış Bildirisi’ne imza attıkları için geçtiğimiz aylarda tutuklanan ve ardından serbest bırakılan akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Meral Camcı ve Muzaffer Kaya’nın yargılandıkların davanın duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Akademisyenler duruşma öncesinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama gerçekleştirerek barış taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini vurguladılar.

Barış Bildirisi’ne imza attıkları için “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanan akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Meral Camcı ve Muzaffer Kaya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci kez hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesinde açıklama yapmak üzere adliye önünde buluşan akademisyenlere destek için HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yazar ve akademisyenler ile yargılanan akademisyenlerin öğrencileri ve uluslararası üniversite temsilcileri de katıldı.

Hazırladıkları açıklamayı, akademisyenler parça parça okudu. Metnin ilk bölümünü Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan paylaştı.

KHK’lerle birlikte bir gecede 60 akademisyen işten çıkarıldı
Barışı istedikleri için yargılandıklarını hatırlatan Mungan, “Coğrafyanın hakikatine sessiz kalmamız, görmezden gelip ‘biat etmemiz’, sorunu tespit edip çözüm önermemiz ve çözüm için akademisyenler olarak bize düşen görevi yerine getirmeye hazır oluşunuz ‘suç’ sayıldı” dedi. Şubat 2016 tarihinden bu yana 33 imzacı akademisyenin işten çıkarıldığı bilgisini veren Mungan, “KHK’lerle birlikte bir gecede 44 barış imzacısı ve sendikalı öğretim üyesi arkadaşımızla birlikte toplamda işten çıkarılan sayısı 60’ı buldu” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ise üniversitelerde hak ihlallerinin giderek arttığını ifade ederek, kamu görevinden çıkarma talebiyle 49 akademisyen dosyasının YÖK’e gönderildiğini belirtti. Kaya, yüzlerce imzacı akademisyene kabul edilemez bir “terör propagandası” ile suçlamalar yapıldığını ve ifadeye çağrıldığını kaydetti.

Savaştan değil barıştan; çatışma, kin ve nefretten değil, çözüm ve dayanışmadan yana…
Doç.
Dr. Kıvanç Ersoy ise barışı isteminin suç olmadığını vurgulayarak, barış talebini yineleyeme devam edeceklerini ifade etti. Savcılık iddianamesini savunmalarıyla boşa çıkardıklarını söyleyen Ersoy, “Aynen bizler gibi yazarlar, gazeteciler, aydınlar, öğrenciler genel olarak tüm demokrat, muhalif kesimler şuan bu ülkenin yargı mekanizmasıyla karşı karşıya gelmiş durumdayız” dedi.
Yargılanan diğer isim Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı da, üniversitenin toplum yararına eleştirel düşünce ürettiğini söyleyerek, “Üniversite çıkar gruplarına ve iktidara bağımlı olmamalıdır. Kendini var eden emeğe borçludur” ifadelerini kullandı.
Sorumlu konuşmanın gereği olarak savaştan değil barıştan; çatışma, kin ve nefretten değil, çözüm ve dayanışmadan yana olduklarını söyleyen Camcı, “Farklı etnik, dinsel, kültürel, cinsel kimliklere, farklı var olma biçimlerine, özgürlüklere, emeğe ve doğaya saygılı konuşmak gerekir” dedi.
Akademisyenlerin duruşması 22 Aralık gününe ertelendi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu