GüncelManşet

Ankara Katliamı davasının ilk gününden; Katillere etten duvar örüldü!

H. Merkezi: 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek Barış Mitingi’ne yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısının ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma yarın saat 10.30’da devam edecek.

Ankara Garı önünde, 10 Ekim 2015 tarihinde DAİŞ tarafından gerçekleştirilen ve 101 kişinin katledilmesine neden olan bombalı saldırının ilk duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kamu görevlilerinin yargılanmadığı davada 35 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası isteniyor. Ancak sanıkların büyük kısmı yakalanamadığı için duruşmada 15’i tutuklu, 4’ü tutuksuz 19 kişi yargılanıyor.

“Adaletle yüzleşme hesabını harekete geçireceğiz”

Duruşma öncesinde Adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralıların kurduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakine Coşgun, “Dava isterse 10 yıl sürsün. Biz adalet yerine gelmeyecek olsa da gelmeye devam edeceğiz. Ölen 101 cana bir sözümüz var. Çekilen acılar boşa olmasın diye. Gelmeyen adaleti oldura oldura getirmek için buradayız. Barışı da, adaleti de olduracağız” diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, “Diktatörlüğe, savaşa karşı özgürlüğü, barışı savunan insanlara yapıldı bu katliam. Dün olduğu gibi bizi sindirmek isteyenler, gözdağı vermek isteyenler, katliam alanında gaz sıkanlar kameraların karşısında katliamı onaylayanlar, soruşturmaları kapatanlar bilsin: Adaletle yüzleşme hesabını harekete geçireceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

Duruşmada katillere etten duvar!

Yapılan açıklamaların ardından duruşma salonuna geçilirken duruşmada yüksek katılım nedeniyle iki salon birleştirilmesine rağmen, salon yetersiz kaldı. Duruşmaya Ankara, İstanbul, Balıkesir ve Mersin Baro Başkanları, katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılar katıldı.

Tutuklu 15 kişiden 12’si (İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Hakan Şahin, Yakup Şahin, Yakup Karaoğlu, Metin Akaltın, Erman Ekici, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz) duruşma salonuna getirilirken, 3’ü (Abdülmüttalip Demir, Talha Güneş ve Abdulhamid Boz) SEGBİS sistemi ile bağlandı. Gaziantep Cezaevi’nde bulunan ve getirilmeyen 3 tutuklunun en geç çarşamba günü Ankara’ya getirileceği öğrenildi.

Duruşma salonunda katliamı gerçekleştirenler ile avukatlar arasına jandarmanın 2 sıra etten duvar ördüğü dikkat çekerken katliamda yaşamını yitirenlerin avukatları bu duruma itiraz ettiler. 

“Katilleri koruyorsunuz”

Tutuklu yargılanan 12 kişi salona girerken salondan “Katiller” sesleri yükseldi. Bazı aileler gözyaşlarını tutamadı. Aileler, “Yüzümüze baksınlar, vicdanen rahat mısınız? Hakim bey siz de tanıyorsunuz katilleri, katilleri koruyorsunuz” diye bağırdı.

Duruşmada, CMK gereği zorunlu müdafi olarak sanıklara atanan avukatların tamamı, sanıkları savunmak istemediklerini beyan ederek davadan çekildiklerini açıkladı. Avukatların çekilme talepleri salonda alkışlarla karşılandı. Mahkeme Başkanı da alkışlayanları uyararak, “Burası mahkeme, yargılama belli bir düzende yapılır, lütfen alkışlamayın” dedi. Ankara Barosu, avukatların CMK görevinden çekilmesiyle müdafisiz kalan sanıklar için yeni müdafiler görevlendirdi

Duruşmada, kimlik tespitlerinin ardından iddianamenin özet olarak okunmasına geçildi. Ankara Barosu, ilk oturumda avukatların CMK görevinden çekilmesiyle müdafisiz kalan sanıklar için yeni müdafiler görevlendirdi.

Katliamın sorumluları sadece 36 kişi değil

İddianamenin özetinin okunmasının ardından katliamda yaşamını yitirenlerin avukatlarının değerlendirmeleri başladı. Avukat İlke Işık davanın 36 sanıktan ibaret değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, “ ‘400 vekili verin bu iş huzur içinde çözülsün’ diyenin sorumluluğunu ne yapacağız? ‘Katliamdan sonra oylarımız arttı’ diyen dönemin başbakanının açıklamasını bu katliamı soruştururken nereye koyacağız? Israrla savaş politikalarıyla birlikte bu ülkeyi IŞİD’in üssü haline getirenlerin sorumluluğunu ne yapacağız? Bu da yetmeyip katliamdan sonra gaz kullanmaktan çekinmeyenlerin sorumluluğunu ne yapacağız? Antep’te toplam 5 tane katliamı nasıl örgütleme becedresi buldular, nasıl Antep’e bu kadar yerleştiler ve bunları durdurmayanların sorumluluğunu ne yapacağız?” dedi.

Suruç katliamından Ankara katliamına kadar “Mitinglerde canlı bomba eylemleri olabilir” yönünde 62 tane istihbarat bilgisi olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Işık, “Bu istihbarat bütün emniyet birimlerine gidiyormuş, biz bunu da bilmiyorduk. Çünkü bunu ne tertip komitesine bildirdi Emniyet yetkilileri, ne de bu istihbaratların gereğini yerine getirdiler” diye konuştu.  Işık, katliamın hemen ardından olay yerine ambulanslardan önce çevik kuvvet ekiplerinin geldiğini belirtti.

Söz alan Avukat Tonguç Cankurt, devletin IŞİD örgütlenmesine müdahale etmediği gibi yakalanan birçok sanığın da bırakıldığını ifade ederek, “Bu kişilerin örgütlendiği dernekler, devlet tarafından bilinmesine rağmen hala faaliyette. Bu ülkenin başbakanı bile ‘Elimizde liste var, kendilerini patlatmadan önce harekete geçemeyiz’ demiştir” dedi. 

“Biz ortada bir iddianame bile görmedik”

Avukat Oya Aydın da iddianameye yönelik eleştirilerini sundu: “Biz ortada bir iddianame bile görmedik. Bu senaryo biçiminde yazılmış dijital hikayedir. Savcılık bize aylar önce dosyayı çözdüğünü söylemişti, ancak gördük ki yalnızca Yunus Durmaz’ın bilgisayarından çıkan notlar var. Dosyaya gizlilik kararı verilerek soruşturma aydınlatılacak denildi, ancak bu sürede soruşturma karartıldı. Kamera kayıtlarında bu sanıklardan daha çok hücre evine giren kişiler var. Yüzleri apaçık ortadayken kimliği tespit edilememiş! IŞİD örgüt tablosu bile dosyada yanlış çizilmiştir. Sınır emiri olan İlhami Balı, Türkiye emiri gibi gösterilmiştir. Hala İlhami Balı hakkında kırmızı bülten çıkarılıp çıkarılmadığını bilmiyoruz. Ancak bu adamın yakalanmak istenmediğini biliyoruz.”

Avukat Pınar Akdemir de, kamu görevlilerinin katliamdaki sorumluluğuna ilişkin konuşarak, “Valilik 10 Ekim günü miting saatini trafik bahanesi ile değiştirmiş ve alanı korumasız bırakmıştır” dedi.

Avukat Ziynek Özçelik ise “Patlamadan sonra ilk olarak polis geliyor ve yaralılara gaz sıkıyor, ambulans dahi 45 dakika sonra geliyor. Patlama sonrası ilk yardım konusunda gerekli tedbirlerin alınmaması sebebi ile ölümlerin sayısı artmıştır” diyerek TTB adına müdahillik talebinde bulundu.

Duruşma yarın devam edecek

Yarın duruşma 10.30’da sanıkların dinlenmesiyle başlayacak. Bugün SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlanan 3 sanığın da Ankara’ya getirilmesine karar verildi. Ayrıca duruşmada yer almayan sanıklara ilişkin yakalama kararları çıktı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu