Emek

Asansörde işçiler ölüme terk ediliyor

H. Merkezi: İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasının altından tahmin edildiği gibi büyük rantlar çıktı. Konuya ilişkin TMMOB, DİSK, KESK ve TTB, cinayetin işlendiği şantiye önünde dün bir açıklama gerçekleştirdi.

10 kat imarı olan bölgede, 32 kat üzerinden yapılan konut satışlarının ardından imar planı 32 kat olarak değiştirildi. 3 yıl duran inşaat yeniden başladığında 50 bin liralık gider fazla bulunduğu için asansör bakımı yapılmadı. Ruhsat sahibi Fi Yapı, iflasını verince inşaata kayyum atandı. Yeni ruhsat sahibi belirlenmeden, inşaat devlet eliyle sürdürüldü. Bakımı yapılmayan asansörün cıvatasının kopması ve ani fren sisteminin çalışmaması nedeniyle 3 işçi 24. kattan zemine çakıldı. TMMOB, DİSK, KESK, TTB tarafından yapılan ortak açıklamada devlet gözetiminde işlenen cinayete tepki gösterildi.

 

“Buradaki asansörün özelliği Torunlar’la aynı”

TMMOB, TTB, DİSK, KESK İstanbul bileşenleri iş cinayetinin yaşandığı binanın önünde ortak açıklama yaptı. Açıklamada sık sık “Kaza değil bu bir cinayet”, “Katiller bulunsun hesap sorulsun”, “Taşeron çalışma yasaklansın” sloganları atıldı.

Kurumlar adına açıklama yapan TMMOB İKK Sekreteri Süleyman Solmaz, “Buradaki asansörün özelliği Torunlar’la aynı. İnşaat tam kapasite çalışsaydı 12 arkadaşımız can verecekti” dedi. Ölümlerin teknik boyutunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Solmaz, şöyle devam etti: “Bu asansörlerin 3 yıldır kullanılmadığını, doğal şartlarda beklediğini bilmeyen var mı? Tekrara başladığında bunların bakımının yapılması gerektiğini, teklif miktarının yüksek olması nedeniyle işlem yapılmadığını kim bilmiyor? Teklif alanlar biliyor, denetlemekle sorumlu kamu yönetimi, belediye, bakanlık biliyor.” 50 bin liralık teklif yüksek bulunduğu için bakım yapılmadığını anlatan Solmaz, oluşan korozyon sonucu asansördeki cıvatanın koptuğunu, ani fren sisteminin de çalışmaması nedeniyle işçilerin 24. kattan düşerek katledildiğini vurguladı.

 

Meslek odalarının denetim zorunluluğu ortadan kaldırıldı

Esenyurt Belediyesinin ve Çalışma Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediği gibi, meslek odalarının denetim zorunluluğunu da ortadan kaldırdığını dile getiren Solmaz, “TMMOB yasası yönetmeliklerle değiştirildi. Meslektaşlarımızın odalara üye olma zorunluluğunu kaldırdılar. Proje çizenlerin projelerinin oda tarafından denetlenmesi zorunluluğunu kaldırdılar” dedi. Belediye ve Çalışma Bakanlığının ancak ölümler olduktan sonra üzerine düşen denetimi yaptığını vurgulayan Solmaz, devam etti: “Kamunun görevi ölümlerden sonra denetlemek değil ölümleri engellemektir. Önlemleri almayan siyasi iktidar ve çevresindeki yandaş sermayedarlar her yıl binlerce insanımızın can vermesinin sorumlusudur.”

 

İş güvenliği uzmanı kazanın olduğu gün iş başı yaptı!

İş cinayetiyle ilgili dün iş güvenliği uzmanının gözaltına alındığını aktaran Solmaz, “Oysa iş güvenliği uzmanı daha kazanın olduğu gün işbaşı yapmıştı. Torunlar’da tutuklu yargılanan 3 kişinin serbest bırakılmasında olduğu gibi patronlar yerine birkaç mühendis ve iş güvenliği uzmanını sorumlu tutan ya da herkesi kurtaran bu tavır iş cinayetlerinin önünü açmaktadır” diye konuştu.

Taşeronlaştırma, geçici çalışma gibi yöntemlerle çalışma sisteminin esnekleştirilmesi ile işçilerin tamamen patronların belirlediği koşullarda çalıştırılmasının önünün açıldığına dikkat çeken Solmaz, “İş cinayetinde can verme ve yaralanmanın işçinin fıtratında olduğunu söylemek gerçeğin üzerine örtmek ve art niyetli davranmaktır” dedi. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu