Güncel

ATİK: Dayanışma yaşatır, önlemsizlik öldürür!

Şubat deprem katliamının yıldönümünde çok sayıda sorunun hala varlığını koruduğuna dikkat çeken Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), "Deprem bölgesinde olan bir coğrafyada, gerekli çalışmalar yapılmazsa, bu açgözlü asalak sistem devam ettikçe yeni katliamların yaşanacağını biliyoruz" dedi.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), 6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamının birinci yılında, dayanışma çağrısı yaptı.

“Şubat depreminin birinci yılında, katliam devam ediyor” başlıklı açıklamada, “Bu deprem ile Türk devletinin; imar afları, kentsel dönüşüm adı altında kalitesiz yaşam alanları yaratma çalışmaları, konut ve iskân politikaları ve deprem bölgesi olmasından kaynaklı uyulması gereken şartları ortadan kaldırmasından kaynaklı, yaşanan depremin bir felakete dönüşmesine neden olduğunu söylemeliyiz. Deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarının geciktirilmesi, iyi organize edilmemesi de bu kitlesel katliamın nedenlerinden biri olduğunu belirtmek gerekir” denildi.

El konulan yüz milyonlarca Euro’nun akıbeti hala belli değil

Halktan toplanan deprem vergilerinin yol, hastane yapıldığı iddiasıyla AKP tarafından kendi hesabına geçirildiği belirtilen açıklamada, 6 Şubat depreminin ardından, televizyon şovlarıyla toplanan, uluslararası yardım kuruluşlarının gönderdiği, ülke dışından gönderilen ve devlet tarafından el konulan yüz milyonlarca Euro’nun akıbetinin ise henüz belli olmadığını da ekledi.

‘Hala bedenlerine ulaşılamayan kayıplar’

Katliamın üzerinden geçen bir yılda halkın hiçbir sorununun çözülmediğinin altı çizilen açıklamada, “Bir önemli sorun ise hala bedenlerine ulaşılamayan kayıplardır. Marmara’da 1999 yılında yaşanan depremde açıklanan resmi rakamlara göre (daha fazla olduğu bilinmekle beraber) kayıp sayısı, 5 bin 840’dı. Etki alanı ve yıkıcılığı daha fazla olan 6 Şubat depreminde bu sayının oldukça fazla olduğu da açıktır. Bu konuya ilişkin kamuoyuna sağlıklı bilgiler henüz verilememiştir. Bildirilen ve bilinen sayılara göre depremden etkilenen 11 ildeki toplam bina sayısı yaklaşık 2,6 milyon, konut sayısı yaklaşık 5,6 milyondur. Bu da beraberinde ciddi bir barınma sorununu beraberinde getirmektedir. Aradan geçen bir yıla rağmen insanların barınma sorunu ve bundan kaynaklanan hijyen sorunları büyüyerek devam etmektedir. Kitlesel hastalık tehlikesi varlığını devam ettirmektedir” ifadeleri kaydedildi.

‘Deprem değil, devlet öldürüyor’

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) ve bağlı kurumlar olarak, ilk andan itibaren tüm imkanları seferber ederek depremden etkilenen halkın yanında olmaya çalışıldığının altı çizilen açıklamada, “Felaket anında ortaya çıkan dayanışma ruhu, bugün de bir görev olarak önümüzde duruyor. Rantı önceleyerek, insanların yaşamanı hiçe sayan bu sistem ve iktidar sahiplerine karşı mücadelemiz devam edecek. Dayanışmamızın günlük olmadığını söylemiştik ve dayanışmamızın her alanda devam ettiğini bir kez daha belirtiyoruz. Deprem bölgesinde olan bir coğrafyada, gerekli çalışmalar yapılmazsa, bu açgözlü asalak sistem devam ettikçe yeni katliamların yaşanacağını biliyoruz. Hep birlikte mücadeleyi büyüterek, sorumlulardan hesap sormalı ve onları tarihin çöplüğüne göndermeliyiz. Dayanışma yaşatır, önlemsizlik öldürür! Deprem değil, devlet öldürüyor” denildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu