GüncelManşet

HDP 2. Olağanüstü Kongresi gerçekleştirildi

 

Ankara: Halkların Demokratik Partisi’nin 2. Olağanüstü Genel Kurulu Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Demokrasi ile barışı kazanacağız”, “Yarın artık bugündür” şiarlarıyla Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan HDP 2. Olağanüstü Kongresi öncesinde binlerce insan, kongrenin yapılacağı salona akın etti.

Kongre salonuna “Demokratik Cumhuriyet Ortak Vatan Demokratik Ulus” pankartının yanı sıra “Şırnak’ta ve Soma’da kömür ocağı, ölüm ocağı” , “Perwerdeya zimanê dayikê mafê mirova ye”, “Zindanlar boşalsın siyasi tutsaklara özgürlük”, “Susma, haykır LGBTİ’ler vardır”, “Yerinden yönetim demokratik özerklik”, “Soma kaza değil, katliam unutmayacağız”, “Roboski’den Reyhanlı’ya unutursak kalbimiz kurusun” yazılı pankartlar asıldı.

Salona ayrıca 16 dilde “merhaba” yazısının bulunduğu pankart da asındı. Platforma Soma ve Şırnak’ta yaşamlarını yitiren madenciler anısına baret bırakıldı.

Kongreye katılmak için T. Kürdistanı’ndan ve batıdan gelen binlerce insan salona sığmadı. Kongre başlamadan önce kitle halaylar çekerek coşkusunu yansıttı.

Salonun girişinde Gezi’de yaşamını yitirenlerin resimlerinin yer aldığı ve üzerinde “Onları unutmayacağız” pankartı asıldı. 

 

Kürkçü: “Kürtler Ortadoğu’yu değiştirecek olan güç”

Kongre’de divanın yaptığı açılış konuşmasının ardından Eş Genel Başkan Ertuğrul Kürkçü söz aldı. HDP’yi Türkiye partisi olmamakla itham eden ama CHP ve MHP’nin Türkiye partisi olduğunu söyleyenleri eleştiren Kürkçü “HDP’nin Türkiye partisidir, Türkiye partisi olduğunu göstermeye devam edeceğiz” dedi. Kürkçü Kürtlerin Ortadoğu’yu değiştirecek olan güç olduğunu belirtti.

Kürt Ulusal Hareketi’nin sınıf hareketinden kopuk olduğunu söyleyenleri eleştiren Kürkçü, Kürdistan’daki madenci, inşaat işçisi ve emekçileri işaret ederek,  işçi sınıfı ile Kürtlerin mücadelesinin ortaklığından söz etti. Diğer kurumları HDK ve HDP’de olmaya çağıran Kürkçü ellerindeki bayrağı başka arkadaşlara devredeceklerini vurgulayarak “bayrağımız bir gün Ankara Kalesi’nin burçlarında dalgalanacak” dedi.

Kürkçü’nün ardından Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel söz aldı. Tuncel şiddet üreten, ezilenleri katletmeye devam eden sistemi kabul etmediklerini vurguladı. Berkin ve Soma’da katledilen Kemal’e seslenen Tuncel, “siz rahat uyuyun Kürdistan’ı özgürleştireceğiz, Türkiye’yi demokratikleştireceğiz” dedi.

 

Öcalan: “HDP, TİP’ten sonraki en büyük politik çıkış”

Eş Genel Başkanların konuşmalarının ardından PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Kongre’ye gönderdiği mesaj Pervin Buldan tarafından okundu.

Öcalan mesajında  BDP’ye dayatılan dar, bölgeci, milliyetçi suçlamayı boşa çıkaran ve en önemlisi devrimci, demokratik sosyalist güçlerin pratik-politik-birleşik partisi HDP’yi TBMM’de grup kurma imkânına kavuşturduklarını belirterek “Unutmamak gerekir ki 1965’teki TİP hamlesinden sonraki en büyük politik çıkış olacaktır. İşçi ve emekçi hareketinin gelişimine katkı sunacaktır.” dedi.

Türkiye’de sosyalizme ve açık bir demokrasiye gideceksek bunun demokratik müzakere süreciyle yakından bağlantılı olacağını söyleyen Öcalan, “bu düşünce ve önerilerimi şüphesiz daha derin, teorik ve pratik tartışma ve önerilerle zenginleştireceğinize ve dolayısıyla başaracağınıza dair inanç ve umudumu belirtir hepimizi saygıyla selamlarım.” diyerek mesajını sonlandırdı.

Öcalan’ın mesajının okunmasının ardından kitle mesajı coşkuyla ayakta alkışlayarak yanıtladı. Öcalan’nın mesajının ardından Eş Genel Başkan adayları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş birer konuşma gerçekleştirdi.

Yüksekdağ konuşmasında HDK fikrinin zamanı gelmiş bir hareket olduğunu ve zamanı gelmiş bir hareketi hiçbir gücün engellemeyeceğini vurguladı. “ Sırtımızı yaslayacağımız kirli tezgahlar, kutu kutu istiflediğimiz paralarımız yok.” diyen Yüksekdağ “Güvendiğimiz, dayandığımız sadece ve sadece haklılığımızdır ve bu haklılık kazanacak.”  sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 2.jpg

Demirtaş: “İlk defa Çankaya’ya halk çıkacak inşallah”

Yüksekdağ’ın ardından Selahattin Demirtaş söz aldı. Demirtaş şunları söyledi; “İşçinin emeğinin acımasızca sömürülmediği, köylünün üretimden kopmadan insan gibi yaşadığı, Müslüman’ın Müslüman gibi, Yahudi’nin Yahudi gibi özgürce nefes aldığı, kadınların, gençlerin kendi kimlikleriyle yaşamın her alanında var olduğu, çevrenin-doğanın korunduğu bir gelecek istiyorsak işte bunun yolu da birlikte yaşam-birlikte yönetim modellerinin inşasından geçer.”

HDP’nin hakiki bir cumhurbaşkanı adayı ile ortaya çıkacağını belirten Demirtaş  “Devletin iki adayına karşı halkın tek adayıyla cumhuriyet tarihinde ilk defa Çankaya’ya halk çıkacak inşallah” diyerek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair görüşlerini belirtti.

Eş Genel Başkan adaylarının konuşmalarının ardından Türkiye’den ve Rojava, Irak Kürdistanı olmak üzere birçok farklı yerden gelen konuklar konuşmalar gerçekleştirdi. Aralarında Partizan’ın da olduğu çok sayıda kurum ve kişi de kongreyi selamladı.

Konuk konuşmalarının ardından çalışma raporu ile mali rapor sunuldu ve program, tüzük değişiklik önerileri yapıldı. Program değişikliği için, eğitim sisteminin nasıl olması gerektiğine dair, Kürt Ulusal sorununa dair bölümlerde güncelleştirmeler, “Rojava Devrimin,” ve Irak Kürdistanı’ndaki gelişmeleri önemseyen, gençlik ve demokratik özerklik konularında öneriler yapıldı.

Ayrıca Ertuğrul Kürkçü’nün onursal genel başkan olması önerisi yapıldı.

Ardından yeni Parti Meclisi, yedek adayları ve Merkezi Disiplin Kurulu için üye önerileri yapılırken, Fahri Danışmanlık Listesi açıklandı.

 

Demirtaş ve Yüksekdağ Eş Genel Başkan seçildi

Verilen aranın ardından seçimler gerçekleştirildi. Ve seçimlerin 3. turunda HDP Eş Genel Başkanlığı’na Figen Yüsekdağ ile Selahattin Demirtaş seçildi. Yeni Parti Meclisi seçilerek, belirli değişiklikler yapıldı. Parti Meclisi sayısı 80’den 100’e çıkarılırken, MYK ise 25’ten 29’a çıkarıldı. Ayrıca fiili olarak uygulanan Eş Başkanlık sistemi, siyasi partiler yasasındaki değişimlerle birlikte tüzükte güvence altına alındı.

Kongreye HDP ve HDK üyelerinin yanı sıra, Irak Kürdistan Parlamento Başkan Yardımcısı Cafer İbrahim, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Rojava Halk Meclisi Eş Başkanı Abdulselam Ahmet, Kafkas Dernekleri Federasyonu Yöneticileri, Rusya Sovyetler Birliği Komünist Parti Genel Sekreteri Sergey Skvortsov, KDP Temsilcisi Aminna Zikiri, Goran Temsilcisi Evar İbrahim, PÇDK Eş Başkanı Necibe Ömer,  DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Roboskî’li aileler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu