Emek

Madenlerde taşeronlaştırma!

H. Merkezi: AKP’nin yeni yasa taslağına göre madenlerde denetim taşeronlaştırılacak.

İşverenlere gönderdiği “yeni yasa” taslağına göre teknik nezaketçiliğin kaldırılması denetimin özel şirketlere verilmesi öngörülüyor.

Her geçen gün artan işçi katliamlarına, madenlerde yaşanan cinayetlere çözüm bulmak şöyle dursun, ülkeyi taşeron cennetine çeviren devletin sözcüsü AKP hükümeti, yeni bir taşeronlaştırma ile yeni katliamlara davetiye çıkarıyor.

Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Necmi Ergin Evrensel’e yaptığı değerlendirmede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün (MİGEM) işverenlere gönderdiği “yeni” maden yasası taslağında “Yetkilendirilmiş tüzel kişiler”ce kurulacak yeni bir oluşum planlandığını belirtti.

Ergin, teknik nezaretçilerin maden sahasındaki işin teknik ve bilimsel yönünü, iş güvenliği açısından sahadaki olumsuzlukları işverene bildiren ve bu konuda işverene önlemler aldıracak çalışmalar yaptığını dile getirerek, bu sorumluluğun özele devredilmesi bir taraftan taşeronlaştırmayı madene sokmak olduğuna dikkat çekerken, diğer taraftan nezaretçilik yapan mühendislerin işsiz kalacaklarını ifade etti

Ergin, “Yasa yeni değil”

 Ergin, daha geçen yıl bazı planların olduğunu ancak Soma ve Ermenek madenlerinde yaşanan faciaların bazı değişikliklere neden olduğunu belirterek, Soma’dan önce planlarda teknik nezaretçiliğin eğitimi ve harçlarla ilgili konuların zaten gündemde olduğunu söyledi.

Yeni yasa taslağında teknik nezaretçinin görevine son verilmek istendiğini dile getiren Ergin, “Rödovansın da özelde kaldırılması ama kamuda devam etmesi planlanıyor. Ruhsat bedellerinin harçları arttırılıyor. Zaten şu anda ruhsat bedelleri ve ruhsat devir işlemleri Başbakanlık tarafından yapılıyor. Bu da son derece sıkıntılı bir durum” diye konuştu.

“çalışma yaşamının bir bütün olarak ele alınma”

Madenlerdeki diğer tehlike ve sorunlara da dikkat çeken Ergin, önceki dönemlerde taşeronlaştırmanın ve özelleştirmenin sonucunda maden havzalarının bölünüp parçalandığını söyledi.

Ergin,  “Bu noktada biz havza madenciliğini öneriyoruz. Yani o bölgedeki maden sahasının tamamının projelendirilmesi, havalandırma, nakliyat, galeri gibi unsurların birlikte planlanmasını Bu hem iş güvenliği yararına olacak, hem de o sahadaki maden rezervinin kaybını azaltacaktır” diyen Ergin, sadece taşeronlaştırma ve özelleştirmenin değil, çalışma yaşamının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

vurguladı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu