DünyaGüncel

NKP (Devrimci Maoist): “Nepal komünist hareketi 73 yılını tamamlamış ve bugün 74 yılına girmiştir”

Nepal Komünist Partisi'nin kuruluş günü ve dünya proletaryasının büyük önderi Lenin'in doğum yıldönümü vesilesiyle açıklama yapan NKP (Devrimci Maoist), bugünün sadece Nepal’de Komünist Parti’nin kuruluşu açısından değil, aynı zamanda dünya komünist hareketi açısından da özel bir önem taşıdığına dikkat çekti.

NKP (Devrimci Maoist), Nepal Komünist Partisi’nin kuruluş günü ve dünya proletaryasının büyük önderi Lenin’in doğum yıldönümü vesilesiyle “Nepal komünist hareketi 73 yılını tamamlamış ve bugün 74 yılına girmiştir” başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

Partinin merkez komitesi adına yapılan açıklamada, 22 Nisan’ın hem 73 yıl önce Pushpalal Yoldaş’ın önderliğinde kurulan Nepal Komünist Partisi’nin kuruluş günü olması hem de dünya proletaryasının büyük önderi Lenin’in doğum günü olmasından kaynaklı özel bir öneme sahip olduğuna dikkat çekildi. Bugünün sadece Nepal’de Komünist Partinin kuruluşu açısından değil, aynı zamanda dünya komünist hareketi açısından da özel bir önemi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Bu önemli olayda, Merkez Komite tüm şehitlere içtenlikle saygılarını sunar ve tüm parti saflarını, yaralı ve kayıp savaşçıları, şehit ailelerini, devrimci insanları, uluslararası kardeş parti ve örgütleri ve dünya proletaryasını kutlar ve en iyi dileklerini ifade eder” denildi.

‘Nepal komünist hareketi 74 yılına girmiştir’

Nepal komünist hareketinin bu süreç zarfında karşılattığı başlıca zorluklara ve mücadelesine yer verilen açıklama, şu ifadelerle devam etti:

“Nepal komünist hareketi 73 yılını tamamlamış ve bugün 74 yılına girmiştir. Bu dönemde bu hareket, zaman zaman patlak veren keskin iki çizgi mücadeleleri, devrimci dönüşüm, yeni temelde yeni birlik, revizyonizme karşı isyan ve bazı durumlarda olgunlaşmamış bölünmelerle bu noktaya ulaştı. Bu arada halk hareketleri, Jhapa isyanı, halk savaşı ve farklı türden halk mücadeleleri Komünist Parti önderliğinde yürütülmüştür. Nepal halkı aynı zamanda eski NKP (Maoist) liderliğindeki Nepal Halk Kurtuluş Ordusu’nun koruması altında halk iktidarını kullanmıştır. Nepal henüz yarı-feodal ve yarı/yeni-sömürge sosyo-ekonomik koşullardan kurtulmuş değildir. Nepal halkının yeni demokratik devrimi tamamlama ve bilimsel sosyalizm ve komünizme giden yolu açma hayali hala gerçekleşmemiştir. Ayrıca, komprador ve bürokratik kapitalizmin, feodalizmin, emperyalizmin ve Hindistan yayılmacılığının sömürüsü, baskısı ve zulmü daha korkunç hale gelmektedir. Sağcı revizyonizm Nepal Komünist hareketi için başlıca tehlikedir.

Nepal’de sözde demokrasinin yeniden tesis edilmesinden sonra, Nepal Parlamentosundaki revizyonist komünistlerin sayısı önemini korumuştur. Zaman zaman parlamenter komünistler üçte iki çoğunlukla hükümeti bile kurdular. Ancak ironik olan, ‘komünistlerin’ önderliğinde ya da yardımıyla geniş çaplı ulus ve halk karşıtı faaliyetlerin gerçekleşmiş olmasıdır. Maoist merkezin gülünç yorumlayıcı deklarasyonu, Nepal Kongresi’nin girişimi ve UML dahil diğer partilerin aktif katılımıyla Nepal Parlamentosu, MCC gibi ulus karşıtı anlaşmayı ezici bir oyla onayladı. Sadece Nepal Kongresi değil, ‘komünist’ partinin liderliğinde kurulan hükümetlerin hiçbiri Limpiyadhura, Lipulek ve Kalapani bölgelerindeki Hint tecavüzüne karşı tek bir kelime dahi etmedi. Ülke emperyalizme ve yayılmacılığa tabidir ve bağımlıdır. Halkın halk savaşı, halk hareketi ve çeşitli halk mücadeleleri sayesinde elde ettiği sınırlı demokratik haklar da ellerinden alınmaktadır. Ülkede işsizlik yaygınlaşıyor; fiyatlar hızla yükseliyor ve ekonomik kriz ağırlaşıyor. İşçi dövizlerine, ithalat ve tüketim vergilerine bağımlı olan Nepal ekonomisi, düzenli harcamalarını karşılamak için bile krediye ihtiyaç duyacak bir noktaya geldi. Neoliberal ekonomi politikası bu durumun başlıca sebebidir ve sözde komünistler de bunu desteklemektedir. Yolsuzluk sınırı aşmıştır. Sözde Komünist Parti önderliğinde kurulan hükümetin bakanları ve üst düzey çalışanları bu konuda en ön saflarda yer almaktadır. Bütün bunlar ülkenin durumunun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.”

Nepal’de, sözde komünist partilerde parti değerleri ve normlarının burjuva partilerinden bile daha keskin bir şekilde gerilediğini ifade eden açıklamada, “Hiçbir parti ve lider ideolojiyi, siyaseti, ülkeyi ve halkı önemsemiyor, sadece gözlerinin önünde bir sandalye uzanıyor. Parlamenter sistemin üç güç merkezi olan yürütme, yargı ve yasama organları kargaşa içinde. Bir Büyükşehir Belediye Başkanı federal hükümetin direktifine karşı çıkıyor ama hükümet hiçbir şey yapamıyor. Bu sadece belirli bir kişinin beceriksizliğinin ya da anarşisinin bir sonucu mu? Hayır, bu sadece belirli bir partinin belirli bir liderinin sorunu değil; bu sadece parlamenter sistemin sorunu da değil, bu aynı zamanda neoliberalizme dayalı emperyalist dünya sisteminin başarısızlığından kaynaklanan bir sorun” ifadeleri kaydedildi.

‘Parlamenter sistem sorunları çözemez’

Tüm devrimci liderleri, kadroları ve halkı sağ revizyonizme karşı devrim lehine birleşmeye ve yeni demokratik devrim sürecini ileriye taşımaya çağıran Genel Sekreter Mohan Baidya ‘Kiran’ imzalı merkez komite açıklaması, ‘Parlamenter sistem ülkenin karşı karşıya olduğu sorunları çözemez. Bu sorunun çözümü, Marksizm-Leninizm-Maoizm tarafından yönlendirilen gerçek Komünist Parti önderliğinde yeni bir demokratik devrimdir. Nepal’de devrim için nesnel koşullar elverişli olmakla kalmayıp, devrim nesnel bir zorunluluk haline gelmiştir. Bunu göz önünde bulundurarak, yakın zamanda partimiz ile CPN (Bahumat)’ı birleştirme kararı aldık ve parti birliği koordinasyon komitesi aracılığıyla CPN (Mashal) ile birlik görüşmeleri devam etmektedir. Partinin kuruluşunun ve Lenin Günü’nün tarihi vesilesiyle, tüm devrimci liderlerden, aktivistlerden ve halk kitlelerinden Nepal komünist hareketi için başlıca tehlike olan sağ revizyonizme karşı tavizsiz bir şekilde mücadele etmelerini ve farklı gruplara dağılmış gerçek devrimci komünistleri devrim lehine birleştirerek yeni demokratik devrimi ileriye taşımalarını içtenlikle talep ediyoruz” ifadeleriyle sonladı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu