Güncel

OKUR POSTASI | Kolektif yaşam örgüsü güzelliklerine dair; bir kış kampı öğretisi…

"Avrupa’da yaşanan insan hakları İhlalleri ve sosyalistleri meseleye bakış açısı işlendi. Sunumun ardından eleştirel ve üretken öğretici bir tartışma gerçekleşti. Seminerden sonra yeniden müzikli bir şölen yapıldı."

Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) – Frankfurt Derneği’nin organizesiyle 10-12 Aralık tarihleri arasında Hessen Eyaleti’ne bağlı Willingen kasabasında gerçekleşen kış  kampının ilki, istisnasız bütün katılımcıların  beğenisiyle  sonuçlandı.

5’i çocuk 25’i yetişkin toplam 30 kişinin katıldığı kamp’da geziler yapıldı, sohbetler edildi, müzikal dinleti sunuldu ve bir de seminer düzenlendi.

Kampın ilk günü, akşam katılımcılar kamp programı olanakları hakkında bilgilendirildi, birlikte planlamalar yapıldı ve ortak yaşam görevleri kolektif olarak paylaşıldı. İlk akşam birlikte getirilen ve organize ekibinin yaptığı aperatif yemeklerle yarenler sofrası kuruldu, sanat emekçileri güzel bir müzik dinletisi yaptılar ve hasretlik gideren derin sohbetler gerçekleşti.

Cumartesi, yani ikinci gün sabah saatlerinde orman içinde bir toplu yürüyüşler gerçekleşti. Ardından kayak bölgesi ziyareti ve kasaba turu yapıldı.

Aynı gün akşam yemeğinin ardından “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Görevler” temalı sunum ve sohbet şeklinde bir seminer gerçekleşti. İnsan Hakları Günü’nün ortaya çıkışı, dönemin siyasal gerçekleri ve tarihsel boyutu işlendi. Birleşmiş Milletler tarafından çıkartılan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine çekimser tavır takınan ve somut olmadığına dair politik eleştiriler yapan dönemin sosyalist ülkelerin bakış açısı anlatıldı.

Son bölümde ise Avrupa’da yaşanan insan hakları İhlalleri ve sosyalistleri meseleye bakış açısı işlendi. Sunumun ardından eleştirel ve üretken öğretici bir tartışma gerçekleşti. Seminerden sonra yeniden müzikli bir şölen yapıldı.

Birinci Kış Kampımız, 12 Aralık pazar günü, yine kolektif hazırlanan yapılan kahvaltıdan sonra başarıyla sonuçlandırıldı. Katılımcıların hepsi uğurlandıktan sonra, organize ekibi de, hoş bir yorgunluk ve (u)mutlu duygular eşliğinde, dönüş yoluna koyuldu.

Bu kış kampı da nerden çıktı demeyin. Çünkü, nasıl ki, doğa her mevsimde bir başka güzel ise, kış kampları da farklı bir atmosferde daha ileri ve üretken bir düzeyde sosyal ilişkiler geliştirmek adına güzel bir olanaktır.

Almanya’da düşük gelirli insanlar için tatil, konaklama ve gezi organizasyonları hizmeti sağlamak amaçlı bir model mevcut.

Bu modelin adı “Naturfreundehaus” (Doğa-severler-evi) olarak bilinir. Bu tür organizasyonlarda, özellikle şehir dışında, kırsal alanlar veya ormanlar içinde ailelere, okul öğrencilerine, derneklere veya gruplara  yönelik ucuz bir konaklama sistemi kurulmuş ve işletilmektedir. Bu tür toplu konaklama evinde olması gereken bütün alt yapı ve barınma-beslenme alt yapısı mevcut olur.

Dolayısıyla tatil yapmak için gelen katılımcılar kendi hizmetlerini kendileri görerek ortak barınmayı hep birlikte organize ederler.

ATIF Frankfurt derneği, uzun yıllardır bu tarz alternatif tatil ve eğitim olanaklarını değerlendirme tecrübesine sahip olduğu ve böylesi organizasyonlara üye olduğu için kış kampı planını iki yıl önce tasarlamıştı. Ancak korona pandemisi kısıtlamaları araya girdiği için önceki reservasyonlar ve planlamalar maalesef iptal etmek zorunda kalınmıştı. Korona kısıtlamalarının kısmen gevşemesiyle oraya çıkan yeni olanakla birlikte kampın veya gezinin uygulanabilir olması, yeniden gündemleşmiş oldu.

Dolayısıyla kış kampı gezisi, bu olanak ve imkanlar çerçevesinde tasarlanan sosyal bir çalışmaydı. Bu sosyal çalışma, nihayet gerçekleştirilmiş ve üstün başarıyla sonuçlanmıştır..

Kış kampımız üretken sohbetlere, güzel gezilere, birlikte yaşama dair kolektif  deneyime vesile olmuştur. Bu sayede, halk ve aktivistler arasında daha seviyeli sosyal ilişkiler geliştirmeye dair yeni bir yöntem daha ortaya çıkarılmış oldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu