Güncel

Partizan Dergisi’nin 98. Sayısı Çıktı!

Maraş merkezli depremlerin ardından yürütülen ve devam eden dayanışma çalışmalarına, Rojava’da Ermeni halkının örgütlenme deneyimine ve katledilişinin 50. yılında Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’ya ilişkin makalelerin yer aldığı Partizan Dergisi'nin 98. sayısı çıktı.

6 Şubat Maraş merkezli meydana depremlerin ardından yürütülen ve devam eden dayanışma çalışmalarına, TC’nin işgal saldırılarının sürdüğü Rojava’da Ermeni halkının örgütlenme deneyimine ve katledilişinin 50. yılında Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’ya ilişkin makalelerin yer aldığı Partizan Dergisi’nin 98. sayısı çıktı.

Derginin içeriğine ilişkin ‘Sunu’ bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

“Yeni bir sayımızla daha birlikteyiz. Bir önceki sayımızın üzerinden epeyce bir zaman geçmiş bulunuyor. Öncelikle bu gecikme için okuyucularımıza bir özür borçluyuz.

2023 yılı coğrafyamız açısından acı, yıkım ve ölümün yaşandığı bir yıl olmuştur.

6 Şubat Maraş merkezli iki deprem ve ardından da 20 Şubat’ta Antakya merkezli depremle 10 ilde yüzbinlerce bina yıkılmış, büyük bir yıkım tablosu ortaya çıkmıştır. Resmi rakamların aksine deprem bölgesinde yüzbinlerce insan yaşamını yitirmiştir.

Bu sürecin acı ve yıkım tablosunun diğer yüzünde, emekçilerin birbirine uzanan dayanışma ve direniş söz konusu olmuştur. Dergimizin ikinci makalesi bu süreç içinde Proleter Hareketin yürüttüğü çalışmalara dairdir.

Diğer yandan geride bıraktığımız dönem içinde Türk burjuvazi, ekonomik ve siyasal alanda her sıkıştığında Kürt ulusunun kazanımlarına saldırarak buradan ürettiği şovenizm ve milliyetçilik rüzgarıyla toplumsal sorunların üstünü örtmeye çalışmıştır. Rojava’ya yönelik işgal saldırısı neredeyse gündemden hiç düşmemiştir.

Dergimizin üçüncü makalesi işgal saldırılarının gölgesinde Rojava’da Ermeni halkının örgütlenme deneyimine ilişkin bir özet niteliği taşımaktadır.

Bu yıl Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın Amed zindanında 90 günlük işkencelerle katledişinin 50. yıldönümüdür. Tam yarım asır önce faşizm Kaypakkaya’yı fiziken ortadan kaldırarak onu yok etmeyi denemiştir. Ne var ki aradan geçen süre içinde kitapları, resimleri, türküleri yasaklanan, siluetine bile tahammül edilemeyen Kaypakkaya yok edilememiş aksine işçi ve emekçilerin gönlünde daha fazla yer edinmiştir.

Kaypakkaya’nın siyasal yaşamının adeta özeti niteliğindeki “Hesaplaşma, Kopuş ve Yeni Bir Yol” şiarıyla Ocak ayından itibaren örülen 50. yıl çalışmaları gerek coğrafyamızda gerek Rojava’da gerekse de Avrupa’da canlı, dinamik bir sürece ev sahipliği yapmıştır.

Dergimizdeki son iki makale önder yoldaşın katledilişinin 50. yılı vesilesiyle kaleme alınmıştır.

Dergimizdeki makalelerin ilgiyle okunacağına inanıyoruz. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere iyi okumalar…”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu