Güncel

1 Mayıs için kitlesel eylemler

1 Mayıs kutlamaları için İzmir'de, Ankara'da, Antep'te, kitlesel kutlamalar yaptı. Yine Bolu, Aydın/Didim, Dersim, Çanakkale, Batman gibi onlarca şehirde Partizan'ın da içinde olduğu devrimci ilerici örgütler sendikalarla birlikte alanalra çıkarak 1 Mayıs'ı kutladı.

İZMİR

İzmir’de binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı kutlamak için dört koldan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

DİSK Basmane’de, TÜRK-İŞ Alsancak Liman’ında, KESK Cumhuriyet Meydanı tarafında, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu Kıbrıs Şehitlerinde toplanırken, 11.00 gibi Gündoğdu meydanına yürüyüşler başladı. Kortejlerde sık sık Taksim yasağına ve saldırılara yönelik olarak, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı atıldı.

Sendikaların büyük oranda Gündoğdu Meydanına girmesinin ardından, 1 Mayıs marşı hep bir ağızdan söylendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Burcugül Çubuk ve İbrahim Akın da DEM Parti kortejiyle mitinge katıldı.

TÜRK-İŞ ana pankartı ardında yer alan sendikalardan TES İŞ, “Vergi diliminde adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın”; TGS, “Habere özgürlük, haberciye insanca yaşam”; Birleşik Kamu İş, “sözleşmeli köleliğe, güvencesizleşme ve taşeronlaşmaya son”; TÜMTİS, “Savaşa değil halka bütçe”, “Katil ABD İsrail Filistin’den Defol”, “Asgari Ücret Güncellensin”; TEKSİF, “Baskılara ve işten çıkarmalara son”; Türk Sağlık İş ise, “Vergide Adalet, Taşeronlaşmaya Son” talep ve sloganlarıyla öne çıktılar. Diğer yandan, işten çıkarılan TEKGIDA-İŞ üyesi IFFCO Turkey işçileri, Basın-İş üyesi Pilenpak işçileri ve TİS’te anlaşma sağlanamayan AMCOR işçileri de sendikaları ile beraber mitinge katıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin “Yaşasın 1 Mayıs emek adalet hürriyet” pankartı arkasında Genel İş Şubeleri, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Emekli-Sen Şubeleri yer aldı. Genel-İş üyesi işçiler, insanca yaşam talebini dile getirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri iş cinayetlerinin son bulmasını istersen belediye işçileri ise gerçek kadro taleplerini dile getirdi.

En önemli taleplerinin vergide adalet olduğunu dile getiren işçiler, kadın cinayetlerinin son bulması, eşit işe eşit ücret, şirketler arası ayrımların kaldırılmasını istedi. “Sadaka değil toplu sözleşme” , “çalışma saatleri düşürülsün” , “kadro hakkımız söke söke alırız” , “kadın cinayetleri politiktir, son bulsun” , “kıdem tazminatıma dokunma” ,

“örgütlenme ifade hak arama özgürlüğü için 1 mayıs alanındayız” DİSK kortejinde taşınan dövizler oldu. DİSK’in ardından alana giren Mülteciler Platformu mülteci işçilerin yaşadığı sorunların çözülmesine ve Filistin’de devam eden savaşa dikkat çekti. Emeklilerin de katıldığı yürüyüşte emekli aylıklarının aylığına dikkat çekilirken hükümete kırmızı kart gösterildi.

Eylemde Partizan ve YDG de kendi pankart ve flamaları ile yer aldı.

ANKARA

Sağanak yağışa rağmen Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda 1 Mayıs mitinginde talepler sıralandı. Mücadelenin yükseltileceği kaydedildi. 

Ankara’da işçi ve emekçilerin, ezilenlerin, kadınların, gençlerin 1 Mayıs adresi Tandoğan meydanı oldu. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan çok sayıda kişi sağanak yağmura rağmen yürüyüşünü sürdürdü.

Partizan yürüyüşe kendi flamaları ile katıldı

Halkevleri, “Faşizme ölüm tek yol devrim”, Yaşam İçin Yasa İnsiyatifi “Kurtuluş yok tek başına ya tüm türler, ya hiç birimiz” ve “Kurtuluş yok tek başına ya tüm türler ya hiçbirimiz”; Emek ve Adalet Platformu “Kula,  kulluğa ve sömürüye karşı”, TİP “Saray saltanatını, din sömürüsünü, yağma düzenini işçiler değiştirir”, Ankara Onur Haftası Komitesi “İşçiyim, ibneyim, patrona öfkeliyim”,  Öğrenci Kolektifleri “Üniversite biziz, biz geleceğiz”, ÇHD Ankara Şube “Bıji yek gulan, yaşasın 1 Mayıs” pankartlarıyla yürüyüşe katıldı. Yürüyüşte ayrıca 10 Ekim şehitlerinin fotoğrafları da taşındı.

Emek Partisi, Sol Parti, TKP, TİP, Halkevleri, Dem Parti ve CHP’nin yanı sıra birçok siyasi parti de kortej kurdu. KESK’e bağlı sendikaların kalabalık kortejlerle katıldığı 1 Mayıs alanında, DİSK’e bağlı sendikaların katılımı kitlesel değildi. Genel-İş üyesi kadın işçilerin bando takımı, konfederasyon kortejinin en önünde yürüdü.

Mitingde söz alan Birgül Kaya, şu talepleri sıraladı:

“Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücrete çekilmeli, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli; elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmalı, örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalı, özelleştirmelerden vazgeçilmeli, eğitim, ulaşım, sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetleri devlet eliyle ücretsiz verilmeli, çocuk işçiliğine karşı koruyucu tedbirler ivedilikle alınmalı, İstanbul Sözleşmesi, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi derhal uygulanmalı”

ANTEP

Antep’de işçiler, emekçiler, direnenler İstasyon Meydanı’nda kutladığı 1 Mayıs’ta emek mücadelesinin süreceği kaydedildi. Antep OSB’de çalışan işçilerin söz alarak mücadele çağrısı yaptı. 

Antep’te İstasyon Meydanı’nda işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı kutladı.

DEM Parti İl Örgütü’nün “Emeğin ve özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, bıjî1Ê gulanê” pankartı ardında “Yaşasın 1 Mayıs. Bıjî yekê gulanê” pankartı açıldı. TİP Yürüyüşe, “Her şey emeğin olacak” pankartıyla katıldı.

BİRTEK-SEN üyesi Mega Polietilen işçileri de “Köle değil işçiyiz! Haklarımızı alana kadar direneceğiz” pankartı ve “Kadınlara şiddete, ayrımcılığa son”, “Mega Polietilen patronu elini ekmeğimizden çek, hakkımızı ver” dövizleri taşıdı.

Antep-Kilis Tabip Odası, “Vergide adalet istiyoruz”, EMEP “Birlik, mücadele, dayanışma”, Kadın Meclisleri “Patronun ucuz iş gücü. Ailenin köleis olmayacağız” pankartlarıyla miting alanında yerini alırken ayrıca “Çocuk işçilik yasaklansın”, “İş iş iş, 6 saatlik iş , herkese iş” pankartları da açıldı.

Sık sık, “Biji yekê Gulanê”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı yürüyüşte ayrıca 1 Mayıs alanı Taksim’in işçi ve emekçilere, ezilenlere kapatılmasına tepki gösterildi; Taksim iradesini sergileyenlere selam gönderildi.

İstasyon Meydanı’nda miting programı 1 Mayıs başta olmak üzere mücadelede ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı.

İşçiler adına konuşma yapan Başpınar Halı dokuma işçisi Mikail Kılıçalp şunları söyledi: “Bu kentin patronları, zenginleri çocuklarına daha reşit olmadan milyonluk lüks arabalar alırken, başka ülkelere tatillere gönderirken, biz çocuklarına oyuncak bir araba bile alamayan, oyun çağındaki, okul çağındaki çocuklarını işe gönderen Başpınar işçileriyiz. Çünkü fabrikalarda sömürdükleri emeğimiz, alın terimiz bu kentin patronlarına yetmiyor.

Çünkü çocuklarımızı okutacak, insanca yaşamaya yetecek bir ücret veremeyecek kadar çok paraya ihtiyaçları var. Çünkü doymak bilmiyorlar! Emeğimizi, etimizi, kanımızı, ömrümüzü yedikçe semiriyor, semirdikçe daha çok sömürmek istiyorlar. İşte bu yüzden, bizim emeğimiz, etimiz, kemiğimiz yetmediği için, çocuklarımızı da atölyelerde, adı okul olan MESEM’lerde etiyle kemiğiyle çocuk işçi olarak patronların hizmetine sunuyoruz.

Biz Başpınar işçileriyiz! Bu marka şehrin, ihracat rekorları kıran bu şehrin bütün zenginliklerini üreten, taşında, toprağında emeği, alın teri ve kanı olan ama o zenginlikten payına sadece sefalet düşen işçileriz. Biz Başpınar işçileriyiz! Bizi bu şehrin lüks merkezlerinde, mekânlarında göremezsiniz bizi” dedi.

Eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik için mücadele ettiklerini ifade eden KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay, “Bunun yolu hep birlikte mücadele etmekten geçiyor. Gündüzleri sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir ülke için omuz omuza verelim” dedi.

Miting, Eğitim Sen gönüllülerinin bir araya gelerek oluşturduğu müzik grubunun yaptığı müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu