GüncelMakaleler

PUSULA | Doğru İlişkilenmek

"Öznellik ne demektir? İyi ve kötü duygularla, önyargılarla, niyetlerle, tepkiyle, küsme ve alınganlıkla, kin ve öfkeyle soruna-olaya-kişiye yaklaşmamak demektir. Dokunup temas etmeden içine girip gerçeklikle karşılaşmadan, pratiğin içine yürümeden bir konu hakkında konuşmamak, konuyla ilgili değerlendirme ve yorum yapmamak, hemen fikir belirtmemek gerekir"

Demokratik halk devrimi mücadelesi; işçilerin, emekçilerin ve tüm ezilenlerin sömürü ve zulüm sisteminden kurtulma, hak ve özgürlükleri elde ederek onurlu bir yaşam yaratma mücadelesidir. Bu mücadelede anahtar cümle; Devrimciler, kadrolar, faaliyetçilerdir.

Peki, kadrolar devrimin sorunlarına nasıl çözüm olacaktır? Çözüm ne demektir? Kadrolar ne yaparlarsa çözüm olurlar? Nelere sahip olursa, neye-ne zaman hangi tarzda nasıl müdahale ederlerse çözüm olurlar? Nasıl bir akla, nasıl bir irade ve yönteme sahip olmalıdırlar?

Sorunları çözmek için öncelikle sağlam bir dünya görüşüne, devrimci bir bakış açısına sahip olmak gerekir. Bu esastır. Öncelikle çözülecek sorunu her yönüyle anlamaya-kavramaya çalışmak gerekir. Anlamak için de sorunu çok yönlü araştırmak-incelemek gerek.

Bir olaya, soruna, gelişmeye üstünkörü, yüzeysel tek taraflı yaklaşmayarak anlamanın kapısı aralanır. Sorunun taraflarına, tüm ve ara bağlantılarına bakarak anlama yolunda güçlü adım atılır.

Bunun için diyalektik materyalizmle doğru ilişkiler kurmak gerekir. Bazen ya da arada bir değil sık sık diyalektiğin kapısını çalmak gerekir. Kısaca diyalektiği iyi kavramak ve ustaca uygulamak için ciddi bir çaba ortaya koymak gerekir. Diyalektik materyalizm sağlam bir dünya görüşüdür. Devrimci bir bakış açısıdır. Bir şeyi ve şeyleri doğru anlama ve sorunları analiz etme, devrimci tarzda çözme yönetimidir. Diyalektik materyalizm, sağlam güvenilir bir anahtardır. Aklın ve çözümün anahtarıdır.

Her olaya, soruna, gelişmeye çelişme yani zıtların birliği yasasıyla bakmak gerekir. Yani birlik ve mücadele penceresinden; taraflarından, taraflarının birçok bağlantısının içinden dikkatle bakmak gerekir.

Sadece sorunları anlamak-yorumlamak için değil çözmek için yaklaşmak gerekir!

Çözmek için de sorunu iyi anlamak, iyi anlamak için de kapsamlı analiz etmek gerekir. Öncelik soru “gerçekten sorunları çözmek istiyor muyuz, çözmek için mi yaklaşıyoruz yoksa haklı çıkmak, karşımızdaki insanı haksız çıkarmak için mi yaklaşıyoruz?” olmalı. Amacımız nedir? Bu önemlidir, zira amacı devrimci olanın çabası devrimci, çözümü gerçek olur.

Sentez ise çözmek demektir. Sorunları ortadan kaldırmaktır.

Analiz için her şeyin taraflarına, temel ve ara bağlantılarına dikkatli bir gözle mi bakıyoruz? İyi bir inceleme yapmak için zaman ayırıyor muyuz? Tarafları dikkatli dinliyor muyuz? Görevimizde ciddi miyiz? Omuzlarımızda ağır bir sorumluluk taşıdığımızın bilincinde miyiz? Bütün bu çabaya karşın sorunu tam olarak anlamayıp kavramazsak da, çalışmayı tam olarak başaramazsak da yanılgılara düşmemek için bu yolu denememiz gerekir. Her şey çelişkidir. Her şey ikiye bölünür. Her şey zıddıyla temel ve ara bağlantılarıyla, birçok yönüyle, tarafıyla birlikte vardır. Gerçeğe en yakın yerde durarak doğru bakarak anlamaya-tanımaya-kavramaya çalışmak önemlidir.

Bilginin toparlanma aşamasına ciddi bir hazırlık yapmak ve her şeye, her ayrıntılı dikkat etmek gerekir. Bu çalışmaları yaparak görevimizin bir kısmını yapmış oluruz ancak işimizi henüz tamamlamış sayılmayız. Yapılacak daha çok iş olduğunu bilmeliyiz.

Bir sorun ortaya çıktığında, bir olay yaşandığında öznellikten kurtularak gerçeği ele almaya çalışmalıyız. Öznellik ne demektir? İyi ve kötü duygularla, önyargılarla, niyetlerle, tepkiyle, küsme ve alınganlıkla, kin ve öfkeyle soruna-olaya-kişiye yaklaşmamak demektir. Dokunup temas etmeden içine girip gerçeklikle karşılaşmadan, pratiğin içine yürümeden bir konu hakkında konuşmamak, konuyla ilgili değerlendirme ve yorum yapmamak, hemen fikir belirtmemek gerekir. Bunları başarmanın zor olduğunu biliyoruz. Ancak başarmaktan başka her yol, bizleri çıkmaza götürür.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu